Friss adat: kedvezően alakult tavaly a gazdasági növekedés 

2023. február 14. 11:52

A friss KSH adatok szerint a magyar gazdasági növekedés a 2022-es év egészében kedvezően alakult: 4,6 százalékot tett ki, ám ennek éven belüli lefutása nem volt egyenletes. 

2023. február 14. 11:52
null

Elemző: Regős Gábor, a Makronóm Intézet makroelemzési vezetője

, a Makronóm Intézet makroelemzési vezetője


A gazdasági növekedés 2022-ben összességében  kedvezően alakult, 4,6 százalékot tett ki, ám ennek éven belüli lefutása nem volt egyenletes. 
„Az év első felét az év eleji jelentős béremelések és kormányzati transzferek miatt kiemelkedő bővülés jellemezte, melyet a munkába álló exportképes ipari kapacitások is segítettek, majd az év végén a növekedés üteme lelassult az elszabaduló infláció, az energiaválság, illetve a háború következményeként” – értékeli a friss adatot Regős Gábor, a Makronóm Intézet makroelemzési vezetője.

Jó hír, hogy a magyar gazdaság teljesítménye 

a negyedik negyedévben éves alapon növekedett (a nyers adatok szerint 0,4, a kiigazított adatok szerint 0,9 százalékkal), míg az előző negyedévhez képest 0,4 százalékkal mérséklődött. 

A negyedéves alapú visszaesés így a vártnál kisebb lett, azonban a KSH a harmadik negyedév negyedéves alapú csökkenését 0,4 százalékról 0,7 százalékra módosította, így alakulhatott ki az előzetes várakozásoknak megfelelő éves bővülés. 

Forrás: KSH, 2023

Mit hozhat a jövő?

Ebben az évben ezen folyamatok ellentétére számít Regős Gábor. Az év elején lehet a növekedés kedvezőtlenebb, míg az év végén kedvezőbb – véli a szakértő. 

Az év egészét tekintve a gazdaság 1 százalék körül bővülhet, azaz éves alapon várhatóan sikerül elkerülni a recessziót, ehhez azonban szükséges feltétel, hogy az infláció valóban erőteljesen mérséklődjön az év második felében. 

A növekedés fő húzóereje idén az ipar lehet, amely a nettó export bővülésén keresztül támogatja a növekedést.

Bár a KSH az első becslésnél még nem közli a részletes adatokat, az egyes havi adatokból lehetnek sejtéseink a növekedés összetevőiről – húzza alá Regős Gábor. 

Éves alapon az ipar és az építőipar is felfelé húzhatta a bővülési ütemet, 

míg a szolgáltatások mérsékelhették azt. 

A beruházások esetében az állami beruházások vélhetően visszaesést mutattak, míg a hazai vállalati beruházások az energiaválság ellenére is nőttek, ami jó jel a jövőre nézve, ugyanis a jelen beruházása a jövő növekedése. 

Az uniós és a visegrádi országok átlagánál évek óta 4-5, illetve 6-7 százalékponttal magasabb beruházási ráta azt mutatja, hogy az ipar és az export tartós támaszt nyújthat a magyar gazdaság fenntartható növekedésének

– értékeli a helyzetet a Makronóm Intézet makroelemzési vezetője.

A KSH adatai részletesen: a múlt év IV. negyedévében 0,4 százalékkal bővült a gazdaság 

– Magyarország bruttó hazai terméke 2022 IV. negyedévében a nyers adatok szerint 0,4 százalékkal,

– a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

– Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal csökkent.

– 2022-ben a GDP volumene 4,6 százalékkal növekedett.

A KSH értékelése szerint:

–  a növekedéshez több nemzetgazdasági ág hozzájárult, leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások. 

– Az iparon belül különösen a közúti jármű, illetve a villamos berendezés gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként az ingatlanügyletek, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős az egy évvel korábbihoz mérten. 

– A növekedést főként a mezőgazdaság jelentős visszaesése fékezte.

– A IV. negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva 0,4 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye.

– A nemzetgazdaság teljesítménye 2022-ben a nyers és a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt 4,6 százalékkal meghaladta az előző évit.
 

(Címlapfotó:123rf.com)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Crusader
2023. február 16. 07:39
Magyarország előre megy, nem hátra, még ebben a válságos időszakban is. Brüsszel aknamunkája, pénzvisszatartása csak arra jó, hogy még jobban meggyűlöljem őket és még inkább támogassam a jobboldali-konzervatív kormányt!
Armageddon
2023. február 15. 15:33
"A növekedést főként a mezőgazdaság jelentős visszaesése fékezte." Bravó! Közép-Európa éléskamrája, ami 50 millió embert ellátott, most vegetál. Nem baj! Eszünk fékbetétet meg féltengelyt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!