Magyarország továbbra is blokkolja az ukrán hadisegélyt

2023. június 26. 15:57

A kormány álláspontja világos: ameddig az OTP az ukrán feketelistán szerepel, nincs támogatás.

2023. június 26. 15:57
null
Révész Béla

Hétfőn tovább folytatódott a sok hete tartó huzavona az Európai Békekeret 500 millió eurós, Ukrajnának küldendő segélyéről. Az uniós külügyminiszterek találkozóján patthelyzet alakult ki.

Így nincs támogatás

Kijev feketelistára tette az OTP-t, amiért változatlanul működteti oroszországi fiókjait, ezzel pedig – Ukrajna véleménye szerint – hozzásegíti Putyint „háborús gépezetének működtetéséhez”. A vádaskodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már többször határozottan visszautasította, ahogyan az OTP vezetése is, amely tételesen cáfolta az ukránok gyanúsítgatását.

Most Szijjártót kóstolgatja az oroszokkal háborúzó német külügyminiszter

A külügyminiszterek találkozóján az OTP-bank listázása elleni magyar tiltakozás és válaszlépés bőszítette fel Annalena Baerbockot.

A magyar kormánynak végül elfogyott a türelme, és közölte: ameddig Ukrajna fenyegetőzik és zsarolással próbálkozik, a Kijevnek beígért 500 millió eurós hadisegélyt blokkolni fogja. Úgy tűnik azonban, Kijevnek fontosabb a listázási PR-kényszer, mint a valós támogatás, és nem hajlandó kompromisszumra, annak ellenére sem, hogy Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője is igyekezett elsimítani a nézeteltéréseket, és felhívni az ukrán kormány figyelmét az esetleges téves információkra, amelyek alapján az érintett magyar bank neve a listára került.

Zsákutca

Miután az álláspontok befagytak, nehezen látni a szabad utat a hadisegély magyar engedélyezése előtt. Az Euobserver a minap az Orbán-gyűlöletéről ismert Olekszij Goncsarenót szólaltatta meg az ügy kapcsán, aki világosan leszögezte: Kijevnek esze ágában sincs levenni az OTP-t a listáról. Az ukrán parlamenti képviselő a jól ismert érzelmi töltésű paneleket használva indokolt: „A magyar bank továbbra is jelen van Oroszországban, tevékenysége után adót fizet, amelyből Putyin rakétákat gyártat, hogy aztán ártatlan ukránok otthonát rombolja le velük” – mondta, hozzátéve: Magyarország egyszerre akar üzletelni Oroszországgal és jó kapcsolatot kialakítani Ukrajnával, de a kettő együtt nem működik, ezért a kormánynak választania kell.

A magyar kormány számtalanszor világossá tette: semmiféle zsarolásnak semmilyen ügyben nem enged. Az OTP-botrány szimbólumává vált Kijev egyre ellenségesebb magatartásának Magyarország felé és annak, hogyan elégelte meg az Orbán-kabinet a folyamatos fenyegetőzést és zsarolást. A viszony romlásában óriási szerepet játszott a The Washington Post által május közepén kirobbantott botrány. A lap az amerikai titkosszolgálatok kiszivárgott jelentéseire hivatkozva közölte: Zelenszkij elnök fel akarta robbantani a Barátság kőolajvezetéket, hogy a magyar gazdaságot a padlóra küldje, egyszerre bosszulva meg Magyarország „Kreml-barátságát” és hozva olyan kiszolgáltatott, zsarolható helyzetbe, amely a szankciókkal és a fegyverszállításokkal kapcsolatos álláspontját is Brüsszelnek (Washingtonnak) tetszően változtathatja meg. Zelenszkij robbantásos fenyegetőzésére reagálva Szijjártó Péter akkor úgy fogalmazott: Ukrajna egyre ellenségesebben viselkedik Magyarországgal szemben, amíg pedig ezen nem változtat, addig Magyarország nem tud részt venni az Európai Békekeretből fizetett fegyverszállításokkal kapcsolatos döntésekben. „Figyelembe véve a Barátság kőolajvezeték felrobbantásával való fenyegetőzést, szerintem jogos az az érzés, hogy ebből most már elég” – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

a Barátság kőolajvezetéket, hogy a magyar gazdaságot a padlóra küldje, egyszerre bosszulva meg Magyarország és hozva olyan kiszolgáltatott, zsarolható helyzetbe, amely a szankciókkal és a fegyverszállításokkal kapcsolatos álláspontját is Brüsszelnek (Washingtonnak) tetszően változtathatja meg. Zelenszkij robbantásos fenyegetőzésére reagálva Szijjártó Péter akkor úgy fogalmazott: Ukrajna egyre ellenségesebben viselkedik Magyarországgal szemben, amíg pedig ezen nem változtat, addig Magyarország nem tud részt venni az Európai Békekeretből fizetett fegyverszállításokkal kapcsolatos döntésekben. – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

„Nevetséges, hazug állítások”

Szijjártó Péter a hétfői külügyi ülés után elmondta: „Továbbra sem járultunk hozzá ahhoz, hogy az Európai Unió az Európai Békekeret megnövelt összegéből újabb ukrajnai fegyverszállításokat finanszírozzon, hiszen korábban világossá tettük, hogy csak abban az esetben vagyunk hajlandóak a blokkolásunkat feloldani, ha az ukrán hatóságok véget vetnek annak a nevetséges, hazug állapotnak, amelynek nyomán az OTP-t mint a legnagyobb magyar bankot a háború nemzetközi szponzorainak listájára tették. Azért az mégiscsak nonszensz, hogy miközben Ukrajna az Európai Uniótól és benne Magyarországtól újabb és újabb anyagi áldozatvállalást vár a fegyverszállítás finanszírozására, addig a legnagyobb magyarországi bankot a háborús szponzorok listájára helyezi, és ott tartja. Világossá tettem itt Luxembourgban a főképviselőnek is és valamennyi tagállami miniszter kollégának is, hogy legyenek kedvesek lépéseket tenni ők is az ukránok irányába. Ha nekik ennyire fontos ennek az újabb 500 millió eurónak a kifizetése a fegyverszállításokra, akkor legalább annyit tegyenek, hogy érjék el az ukránoknál, hogy az OTP-t vegyék le erről a listáról”.

Fotó: MTI

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budihazi gabriellák
2023. június 26. 16:58
Hát ez durva szopás taknyos csirkefej!:DD Ez meg ezen a propaganda foson jelent meg:DFDDDDD Nincs megállás: újabb szintet lépett Ukrajna támogatása 2023. június 26. 13:57 Az EU megállapodott az Európai Békekeret 3,5 milliárd eurós kiegészítéséről.
nempolitizálok
2023. június 26. 16:53
Utána sincs sok értelme, kidobott pénz, ráadásul az EP képviselők tudják is: Az Európai Parlament elismerte Ukrajna Oroszország feletti győzelmének lehetetlenségét Sincic európai parlamenti képviselő lehetetlennek nyilvánította Ukrajna győzelmét Oroszország felett
KBA98
2023. június 26. 16:53
Nagyon helyes ! Egy fillért se nekik! Ursula már Európa minden pénzét ennek a hitvány Zelenszkijnek adta! Mindketten nagyon meggazdagodtak! Elég volt belőlük!
kaffogó hebrencs
2023. június 26. 16:53
A libsik most szomik. Se puccs, se segély.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!