Az izlandi recept – adóemeléssel a természetvédelemért

2023. szeptember 26. 15:34

Az ország miniszterelnöke, Katrín Jakobsdóttir határozott kijelentést tett: Izland az adókhoz fordul, hogy csökkentse a turizmus exponenciális növekedése által az érintetlen vadonra gyakorolt hatást.

2023. szeptember 26. 15:34
null
Mihálovics Zoltán
Mihálovics Zoltán

A turizmus az elmúlt évtizedben valóban exponenciálisan nőtt Izlandon, és ez nem csak az éghajlatra gyakorol hatást” 

– mondta Jakobsdóttir a Bloomberg Televíziónak szerdán New Yorkból az Shery Ahnnal készített interjújában. 

„Vendégeink többsége az érintetlen természetet is felkeresi, ami nyilvánvalóan nyomást gyakorol a környezetre ” – mondta. A megnövekedett utazások klímára gyakorolt hatásának az egyik kezelési módja az, hogy adót emelnek az országban maradókra, bár az illetékek „kezdetben nem lesznek magasak”mondta az észak-atlanti sziget 47 éves vezetője. 

 A turizmus az északi ország egyik legnagyobb iparága. A magát a tűz és jég földjének nevező, csodálatos természeti adottságokkal rendelkező sziget vonzza az utazókat, akik a lávafolyamok, a gejzírek és a vízesések megtekintése miatt érkeznek. Az Atlanti-óceán északi részén, Európa és Észak-Amerika között fekvő stratégiai elhelyezkedése miatt a légi közlekedés is élénk piacot jelent. 

Az Izland bruttó hazai termékének mintegy 6 százalékát megtermelő iparágnak kulcsszerepe van abban, hogy az ország teljesítse az éghajlatvédelmi ígéretét, miszerint 2040-re szén-dioxid-semlegessé válik. 

„A turisztikai ágazatban működő vállalatok közül sokan találnak módot arra, hogy átálljanak a körforgásos gazdaságra”, és lépéseket tegyenek a fosszilis tüzelőanyagok használatának csökkentése érdekében, például elektromos autókat kezdjenek használni – mondta a miniszterelnök. „Ez a változás tehát végbemegy, de kihívást jelent.” 

Néhány „nagyon konkrét lépést” tettek az éghajlatváltozással kapcsolatban, amióta kormánya 2017-ben hivatalba lépett – tette hozzá Jakobsdóttir. Izland a geotermikus hőt használja fűtésre és villamos energiára, támogatja a zöldátmenetet, javítja az energiahatékonyságot és dolgozik a szén-dioxid-leválasztáson. 

Mindezzel együtt „nem teszünk eleget – mondta. – Teljesen világos, hogy minden nemzetnek fel kell gyorsítania az éghajlatvédelmi intézkedéseket.” 

 Kapcsolódó: 

 Forrás: Shutterstock 

Az izlandi kormányfő fontolgatja az adóemelést

 

 

 

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.


 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsuhú
2023. szeptember 26. 16:17
Láthatóan minden skandináv politikus elmefogyatékos is egyben! Ez valami kritérium lehet a kiválasztásukkor?
Akitlosz
2023. szeptember 26. 15:41
A pénznek nincsen szaga. A politikusok pénzt akarnak, s azért, hogy az adófizetők kevésbé lázadjanak ilyen maszlagokat találnak ki. A politikusok pénzért adóztatnak, nem másért. Úgyhogy csak parasztvakítás a cikk címe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!