Hideg zuhany: az új lengyel kormány is fenntartja az ukrán gabona importtilalmát

2023. december 15. 09:43

Messiásként várták Donald Tusk győzelmét Kijevben és Brüsszelben, Lengyelország új kormányfője azonban gyorsan lehűtötte a kedélyeket.

2023. december 15. 09:43
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Tusk kampányígérete az volt, hogy „visszavezeti Lengyelországot az Európai Unióba”. Úgy tűnik, a lehetőség adott: néhány kompromisszumért cserébe Brüsszel máris megígérte a befagyasztott lengyel pénzek kiolvasztását és utalását. Ám van valami, amibe az új varsói vezetés sem tűr beleszólást. A tinta még friss Tusk kinevezési okmányán, de az máris tudható: kormánya az elődjéhez hasonlóan továbbra sem fogja engedélyezni az ukrán gabona lengyelországi kereskedelmét.  

Orbán és Morawieczki jól csinálta 

Az Ukrajnával szomszédos EU-s tagállamok a Kijevnek biztosított teljes vámmentesség óta szenvednek az uniós szabályozást kikerülő olcsó, gyakran rendkívül silány minőségű ukrán gabona dömpingjétől, amely kezdte ellehetetleníteni a hazai gazdák tevékenységét. A háború sújtotta országból érkező termények legnagyobb hányada – a hivatalos brüsszeli és kijevi kommunikációval ellentétesen – valójában soha nem hagyta el az EU területét, így egyfelől torzulni kezdett az uniós piac, másfelől mindenki ízelítőt kaphatott abból, mi történne, ha Ukrajna idő előtt tagállammá válna.  

Az érintett országok először Brüsszelhez fordultak segítségért, ám miután minden kísérletük kudarcba fulladt, saját kezükbe vették a kezdeményezést: áprilisban betiltották az ukrán gabonaimportot, és csak a tranzitszállításokat engedélyezték.  

Lengyelországot különösen súlyosan érintette a gabonadömping, a tilalom azonban tönkre is tette Varsó és Kijev addigi jó kapcsolatát, olyannyira, hogy nagykövetek berendelésétől a Kereskedelmi Világszervezetnél feljelentgetésig minden szerepelt a baráti országok teendőlistáján.  

Brüsszel és Kijev az uniós elvek megsértésével vádolta Varsót, a Morawieczki-kormányt ez azonban cseppet sem hatotta meg, és makacsul kitartott a tilalom mellett. Nem véletlenül fogadta kitörő örömmel az Európai Bizottság és a Zelenszkij-vezetés a lengyel választások végeredményét és Donald Tusk kormányalakítását. 
Mint kiderült, mindez korai volt. 

Marad minden a régiben 

Tény, hogy az új lengyel kormánnyal Brüsszel könnyebben fog közös nevezőket találni, mint a most távozóval, Donald Tusknak azonban esze ágában sincs olyasmit tenni, amivel magára haragíthatja a választóit: főként nem az Ukrajnával kapcsolatban egyébként is feszült gazdákat, akik soha nem voltak restek élni alkotmányos jogukkal, és az utcákon (utakon, határátkelőknél) tiltakozni, ha érdekük úgy kívánta.  

A Politicónak a lengyel agrártárca új miniszterhelyettese, Stefan Krajewski úgy nyilatkozott:  

a Tusk-kormány fenntartja az importtilalmat, sőt: az embargós termények körét is bővíteni fogja. 

„Segítenünk kell Ukrajnának, de ez nem mehet a lengyel gazdálkodók rovására” – mondta, vagyis szó szerint azt a mondatot ismételte meg, amellyel a Morawieczki-kormány is folyamatosan érvelt. 

Kijev és Brüsszel nyilván igyekszik majd nyomást gyakorolni a lengyel kormányra, de az importtilalom esetében Tusk legalább olyan hajthatatlan lesz, mint elődje. Az agrártárca máris jelezte: az ukrán gabonakereskedelemre továbbra is összeurópai választ kell találni, mivel jelenleg még mindig az Ukrajnával szomszédos államok viselik a tranzit okozta anyagi terhek legnagyobb részét – pedig a probléma az egész Európai Uniót érinti.  

*** 

Fotó: Shutterstock 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2023. december 16. 06:21
Tusk pont a Morawieczki kormányban csalódott lengyel parasztok szavazataival tudta a kormányzásból kiütni a PIS-t. Most még nem fog ellenük menni.
survivor
2023. december 15. 17:48
Nem hülye ő se.
P.Béla
2023. december 15. 16:39
A gerinctelen szarházi Tusk nem akar megbukni. A Lengyel Parasztpárt – (PSL), biztosan azonnal kilépne a koalícióból.
altercat1
2023. december 15. 13:17
Ugye, hogy naugye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!