Túl sok vizet igényel a mesterséges intelligencia, a megoldáson dolgoznak a techcégek

2024. március 01. 16:00

A mesterséges intelligenciát működtető szervergépek rengeteg energiát és vizet igényelnek, így nem túl környezetbarát az üzemeltetésük. A nagy techcégek is felfedezték a problémát, és igyekeznek növelni a hatékonyságot, valamint csökkenteni a vízfelhasználást.

2024. március 01. 16:00
Fekete Kíra

Mint arról már beszámoltunk, a mesterséges intelligencia fejlődése megannyi előnnyel kecsegtet, azonban olyan problémákat is generál, amelyeket érdemes minél hamarabb megoldani. Ezeknek a nagy nyelvi modelleknek a tanítása rengeteg energiát igényel. A Massachusetts Amherst Egyetem kutatóinak 2019-es tanulmánya például megállapította, hogy 

egyetlen mesterségesintelligencia-modell természetes nyelvi feldolgozásra való kiképzése annyi szén-dioxidot bocsát ki, mint amennyit öt autó a teljes élettartama alatt. 

Ráadásul a mesterséges intelligencia energiafogyasztása nem ér véget a képzési fázissal, hiszen az adatfeldolgozás és a feladatok elvégzése során is fogyaszt. Bizonyos esetekben ez a szokottnál is jelentősebb lehet, különösen akkor, ha nagy méretű alkalmazásokban, például adatközpontokban és felhőalapú számítástechnikai platformokon használják őket. A Kaliforniai Egyetem kutatóinak 2020-as tanulmánya például úgy becsülte, hogy  

a mesterséges intelligencia 2025-re a globális villamosenergia-fogyasztás 10 százalékát is kiteheti, ha az alkalmazása a jelenlegi ütemben növekszik. 

Az energia mellett rengeteg víz is szükséges a rendszerek üzemeltetéséhez. A chatbot népszerűsége pedig egyre nő, ezzel együtt a vízigénye is.   

Hivatalos jelentések szerint a Microsoft vízfogyasztása 2021 és 2022 között 34 százalékkal ugrott meg, feltehetőleg az MI miatt. Fő versenytársa, a Google ugyanebben az időszakban szintén 20 százalékos vízfogyasztás-növekedésről számolt be. Csak hogy perspektívába helyezzük, 

ez a bővülés a két vállalatot nézve 6,435 milliárd liter vizet jelent. Az idő előrehaladtával pedig egyre nő az aggodalom az iható víz ekkora mennyiségben történő felhasználása miatt.  

Akadémikusok szerint a hatalmas népszerűsége miatt a mesterséges intelligenciának 2027-re 4,2–6,6 milliárd köbméterre, azaz az Egyesült Királyság éves vízfogyasztásának mintegy felére növekedne a vízigénye. 

Így használhatnak kevesebb vizet 

A mesterségesintelligencia-modellek működését hatalmas szerverfarmok (ahol nagy számban találhatók szervergépek) biztosítják. Többféle technika is létezik, de gyakran vízre van szükség a hűtésükhöz. A meleg levegő áthalad a vízzel töltött hűtőpaneleken vagy hűtőtornyokban, majd elpárolog. A párolgás során a víz hőt von el a levegőből, így hűti azt. Ez a folyamat tehát csökkenti a víz mennyiségét, mivel egy része elpárolog. Azonban ezeket a rendszereket úgy tervezték , hogy az el nem párolgott, de már felmelegedett víz visszakerüljön egy gyűjtőtartályba, ahol újra lehűthető, és újra felhasználható a hűtési ciklusban. Összességében valamennyi megmarad, mégis vizet veszítenek. 

Azonban úgy tűnik, a vállalatok elhatározták magukat: a Microsoft, a Meta és a Google azt tervezi, hogy 2030-ig megoldják, hogy több vizet juttassanak vissza a rendszerekbe, mint amennyit fogyasztanak, például a szivárgó öntözőrendszer-infrastruktúra javítását vagy a vizes élőhelyi rendszerek helyreállítását célzó munkák finanszírozásával. 

Az OpenAI szintén ludas a vízfelhasználást illetően. Egy hónappal a ChatGPT-4 megjelenése előtt egy, 

a lakosok által benyújtott per szerint a West Des Moines-ban található adatközpontklasztere a környék vízkészletének 6 százalékát élte fel. 

Shaolei Ren, a UC Riverside egyetemi docense szerint a cég régebbi, GPT-3-as modellje 10–50 válaszonként fél liter vizet használ fel. A GPT-4 pedig még fejlettebb, így több energiát igényel.  

A kutatók átfogóbb adatokat és átláthatóságot kértek az MI-cégektől, beleértve annak részletes lebontását, hogy a különböző számítástechnikai szolgáltatások mennyit fogyasztanak. 

Az OpenAI a Financial Timesnak elmondta, hogy látják a problémát, és igyekeznek javítani a hatékonyságon. 

 

Kapcsolódó:

Címlapfotó:

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2024. március 02. 09:04
Az a náci fizika!!! :)))))))))))
Obsitos Technikus
2024. március 02. 08:08
Hát igyon bort.
I feel the earth move under my feet
2024. március 02. 07:35
" A meleg levegő áthalad a vízzel töltött hűtőpaneleken vagy hűtőtornyokban, majd elpárolog." Kírácska is csak egy ambíciózus hülyepicsa.. nem olvas, csak ír, ír, .. vagyis másol, másol, mindnet, amit az A.I. elé okád.. de nem is érti, mit másol. A másik meg, hogy ha egy atomerőművet lehet úgy hűteni, hogy természetes folyóvizet használnak erre a célra, akkor egy szerverfarmot is tessenek úgy telepíteni, hogy legyen a közelben víz és akkora település, ami képes a hulladékhőt hasznosítani. Ennyike.. Nem vekengeni kell, hanem gondolkodni.
backsplash
2024. március 02. 07:34
Kezdi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!