Verstappen ötvenezer Euróért „nyúlkált”, Hamiltont diszkvalifikálták az időmérőről

2021. november 14. 12:00

A szombati nap végig arról szólt a Forma-1-ben, hogy vajon megbüntetik-e a bajnokság két éllovasát, Max Verstappent és Lewis Hamiltont. Megbüntették mindkettőt. Bottas a sprint győztese, Hamilton hatalmasat menetelt.

2021. november 14. 12:00
null

Tajthi Andrea, a Racingline.hu újságírójának cikke a Mandiner Sporton 

Hamilton szabálytalan autója, Verstappen "nyúkálása"

Hamilton kapcsán a tegnapi brazil időmérő edzés óta vizsgálódtak a versenybírák, mert azt gyanították, hogy szabálytalan lehet Mercedesének DRS-e. Verstappent pedig azért vizsgálták, mert a kvalifikáció után, parc fermé szabályok alatt - mikor semmilyen módon nem lehet az autókhoz nyúlni, módosítani azokat - megfogdosta Hamilton autójának hátsó szárnyát. Végül a holland 50 000 eurós büntetést kapott a "nyúlkálásért", míg Hamilton autóját valóban szabálytalannak ítélték, és diszkvalifikálták az időmérő edzésről.

Így a hétszeres világbajnok hiába volt a leggyorsabb a kvalifikáción, csak az utolsó helyről vághatott neki a szombati sprintkvalifikációnak.

A pole-ból így Verstappen indulhatott, Valtteri Bottas mellől. Mögöttük Sergio Pérez és Pierre Gasly foglaltak helyet.

A képen: Bottas a sao paulo-i versenyen. Fotó: Jiri Krenek/Mercedes AMG Petronas
A képen: Bottas a sao paulo-i versenyen. Fotó: Jiri Krenek/Mercedes AMG Petronas

A rajtot Bottas kapta el a jobban, átvette a vezetést majd hamarosan Sainz érkezett a második helyre, míg Verstappen ritmust veszített és a harmadik pozicíóba esett vissza, Pérez elé. Eközben Hamilton a 16. helyre jött fel.A két Alfa Romeo két oldalról előzte Alonsót, aminek az lett az eredménye, hogy a csapattársak összeértek, mire Räikkönen megforgott és az utolsó helyre csúszott.

Hamilton őrült menetelésbe kezdett

A 24 körös sprintfutam negyedik körére Verstappen ismét erőre kapott és megelőzte Sainzot, így visszavette a második helyet. Eközben Hamilton menetelt tovább, már 13. volt.

A 9. körben Norris vívott látványos csatát Leclerckel, és végül sikerült is megszereznie az 5. helyet a ferraristól. Ekkor Hamilton a 11. helyen haladt, némileg beragadva Ricciardo mögé, de két körrel később sikerült ez az előzés is a mercedesesnek. Nem sokkal ezután pedig Vettelt is maga mögé utasította, majd szinte azonnal letudta Ocont is. A 17. körben már Gasly-t előzte könnyedén, a 7. helyért, majd három körrel később újabb helyet javított, Lerclerckkel szemben. Az utolsó kör kezdetén Hamilton Norrist is megelőzte, és az 5. helyen fejezte be a versenyt.

Hamilton a tizedik helyről indulhat ma

A brit versenyző így 24 kör alatt 15 helyet javított. 5 rajthelyes büntetésének köszönhetően (mert a hétvége során kicserélték motorjának egy elemét) a mai versenyen a 10. helyről indulhat majd.

A sprintversenyt Bottas nyerte, így ő indulhat majd a pole pozícióból a Sao Pauló-i Nagydíjon. Ezzel együtt 3 ponttal gazdagodott.

A második helyen, mely ma két pontot ér, Verstappen futott be, aki ezzel 21 pontra növelte előnyét a pontversenyben, Hamiltonnal szemben. A harmadik helyen Sainz végzett, ő egy pontot szerzett ezzel.

A top 3-nak járó babérkoszorút Felipe Massa adta át a díjazottaknak.

A top 10 sorrendje:

1. Valtteri Bottas, Mercedes

2. Max Verstappen, Red Bull

3. Carlos Sainz, Ferrari

4. Sergio Perez, Red Bull

5. Lewis Hamilton, Mercedes

6. Lando Norris, McLaren

7. Charles Leclerc, Ferrari

8. Pierre Gasly, AlphaTauri

9. Esteban Ocon, Alpine

10. Sebastian Vettel, Aston Martin

 

A nyitóképen: Hamilton sorakozik. Fotó: Jiri Krenek/Mercedes AMG Petronas

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Marcus Gravius
2021. november 15. 10:13
A nigger csal... akárcsak a merci, akárcsak a fos vw a károsanyaggal.
koronaszepe
2021. november 15. 10:13
Kicsit kevés az egy mérési ponton mért 0,2 milliméter...
FREE LMBTQ
2021. november 15. 10:13
Kicsit sok az 50 000.
nick89
2021. november 14. 16:01
Ott még a lölőzés próbálkozását is megtorolják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!