Kabaré volt, nem verseny: Hamilton ért célba elsőként

2021. december 05. 22:19

Elérkezett a Forma-1 történetének első Szaúd-arábiai Nagydíja. A vadonatúj, szűk pálya sok veszélyt rejtett magában - a hétvége korábbi szakaszában több baleset is volt -, ennek tükrében vágott neki a mezőny a szezon utolsó előtti futamának. Amilyen óvatoskodva indult a mezőny, annyira káoszba fulladt végül a verseny.

2021. december 05. 22:19
null

Tajthi Andrea írása a Mandiner sporton

A pole Hamiltoné volt

Az élről a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton indult, mellőle csapattársa Valtteri Bottas, míg az időmérőn ütköző Max Verstappen a harmadik helyről vághatott neki a versenynek. Őt Leclerc, Pérez és Gasly követte.

Bottas jól rajtolt, úgy helyezkedett, hogy a mögötte lévők ne közelíthessék meg Hamiltont, így a brit könnyedén el tudott menni elsőként.

A Formula 2-es rajttal ellentétben, az F1-es mezőny kellően óvatos volt és komoly baleset nélkül sikerült elkezdeniük a verseny. Apróbb összeérések, rálegyezések voltak csak. Versenyző nem sérült meg.

SC és Red flag

Az 50 körös verseny 10. körében szerephez jutott a biztonsági autó, miután Mick Schumacher tette falba a Haast.

Ezt kihasználva többen, köztük Hamilton is, kimentek kerékcserére a boxba.

Ez idő alatt Bottas - mielőtt ő is kiállt, még ugyanabban a körben - meglehetősen feltartotta maga mögött Verstappenéket. Bottas lassítása után Verstappen a rádión a biztonsági autó túlzott lassúságára is panaszkodott.

A 13. kör után azonban ahelyett, hogy távozott volna a safety car, és elengedte volna a mezőnyt, piros zászlóval megszakították a versenyt,

mert helyre kellett hozni a baleset helyén a tecpro védőfalat. Ez Verstappennek kedvezett, mert ebben a fázisban időveszteség nélkül cserélhettek kereket az autóján. Így aztán Hamiltonnak nem is tetszett a dolog, ennek hangot is adott rádión.

Az újraindításhoz ismét felsorakozott a mezőny a rajtrácsra és ismét álló rajt következett. A kivezető körre indulva Hamilton arról panaszkodott, hogy Verstappen szerinte rajtgyakorlást végzett a boxutca végén, majd később a felvezető körön a holland jelezte, hogy a mercedeses túlságosan is lemarad tőle.

A képen: Dzsidda, 2021. december 5. Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság első alkalommal megrendezett Szaúdi Nagydíján a dzsiddai utcai versenypályán 2021. december 5-én.Fotó:  MTI/AP/Haszan Ammar
A képen: Dzsidda, 2021. december 5. Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság első alkalommal megrendezett Szaúdi Nagydíján a dzsiddai utcai versenypályán 2021. december 5-én.Fotó: MTI/AP/Haszan Ammar

Verstappen-Hamilton-Bottas sorrendből rajtoltak, de Hamiltonnak sikerült jobban és átvette a vezetést. A holland azonban ideálisabb ívre került - le is ment a pályáról - és visszavette az első helyet, közben pedig Ocon érkezett meg lesipuskásként a második helyre, Hamilton elé. Őt Ricciardo és Bottas követte.

A hátsóbb traktusban azonban ismét baleset történt, ismét megszakították piros zászlóval a versenyt.

Péreznek Leclerc ütközött neki, a Red Bull keresztbe fordult, és Russellnek nem maradt helye. Fékezett, amire pedig már Mazepinnek nem volt ideje reagálni és "felugratott" a Williamsre. Pérez, Russell és Mazepin ezzel kiestek a versenyből.

Alkudozás

A piros zászló alatt érdekes rádióbeszélgetéseket hallhattunk az FIA részéről Michael Masi, valamint Toto Wolff (Mercedes) és Christian Horner (Red Bull) csapatfőnökök közt.

Gyakorlatilag alkudozni kezdtek, hogy mi legyen a rajtsorrend az újraindításkor.

Ennek apropóját az szolgáltatta, hogy Hamilton visszaelőzésekor Verstappen előnyhöz jutott a pályaelhagyással, és az FIA úgy vélte, vissza kellene adnia a pozícióját Hamiltonnak. Masi azt ajánlotta a Red Bullnak, hogy a holland a második helyről rajtolhat. Igen ám, de közéjük azonban beékelődött Ocon, aki mindenképp ártatlan az esetben. Horner így azt felelte, hogy elfogadják a második helyet, amennyiben Ocon rajtolhat az élről (így Hamilton Verstappen mögött marad), Masi azonban azt látta volna helyesnek, ha Verstappen Hamilton mögé kerül vissza.

Egy óra múlva, még fél távnál sem jártunk

A 17. körrel, ismét álló rajttal folytatódott a verseny. Végül az új rajtsorrend a következő volt: Ocon, Hamilton, Verstappen, Ricciardo, Bottas.A rajtot követően Verstappen átvette a vezetést, de Ocon egy kis pályaelhagyással visszavette a vezetést. Utána azonban Verstappen jól helyezkedett, túltette magát Oconon és meg is lógott amennyire tudott.

Nem sokkal később Hamilton is maga mögé utasította a franciát és üldözőbe vette a Red Bullt.

A 23. körben virtuális biztonsági autós fázis lépett életbe, tehát a versenyzőknek tartaniuk kellett a delta időket egymáshoz képest. Az ok: Tsunoda Vettelt próbálta előzni, de leszaladt a pályáról, és mikor visszatért, nekiütközött a német Aston Martinjának. Mindketten kicsúsztak, de utóbbi azonnal tovább tudott menni, míg a japán maga alá gyűrte az első szárnyát, így egy darabig ott manőverezett a pálya szélén. Miután visszaevickélt a boxba új szárnyért, a mezőny ismét versenytempóra kapcsolhatott.

Tsunoda az incidensért később 5 másodperces büntetést kapott. A továbbiakban Alonso is kicsúszott, de szerencséjére nem törte meg az Alpine-t és folytatni tudta a versenyt.

Räikkönen is ütközött, szintén Vettellel, ami után a finn autóján is szárnyat kellett cserélni.

A 29. körben ismét virtuális biztonsági autós fázis (VSC) következett, míg a törmelékeket eltávolították a pályáról. A 33. körben folytathatták a csatát. Verstappen előnye 1,7 másodperc volt Hamilton előtt.

Oda-vissza

A 36. körben ismét volt egy rövid VSC fázis, egy újabb autó darab pályáról való eltávolításának idejére. Ennek végeztével azonban Hamilton fogott jobban ritmust, majd megkísérelte megelőzni, de Verstappan csúszva kiterelte Hamiltont a pályáról. Nem sokkal később Hamilton újabb, simának tűnő előzésre készült, mikor úgy tűnt, hogy a holland el is engedné, visszaadván neki a pozíciót, miután a letereléssel előnyhöz jutott.

Hamilton azonban nem előzött, míg nem ráesett a Red Bull hátuljára, és meg is sérült a Mercedes első szárnya.

A 42. körben aztán Verstappen visszaengedte Hamiltont maga elé, majd a következő kanyarban vissza is vette a vezetést. Ez után mégis kapott Verstappen 5 másodperc büntetést, jogosulatlan előnyszerzésért. Ezt azonban még a holland nem tudta, ezért ismét maga elé engedte Hamiltont, és csak ez után szólt neki a csapat, hogy ez már felesleges volt, mert büntetést kapott.

A verseny legvégén Verstappen még meg akart ejteni egy kerékcserét, hogy elhappolhassa legalább a leggyorsabb körért járó plusz egy pontot Hamilton elől. Már csak azért is, mert arról számolt be, hogy teljesen elhasználódtak a Pirellik a Red Bullon. Erre azonban nem volt lehetősége, mert nem volt elég előnye Ocon előtt ahhoz, hogy boxkiállással együtt is megtarthassa a második helyet.

A versenyen végül Hamilton ért elsőként célba, Verstappen és Bottas előtt, mivel a finn végül megelőzte Ocont.

Időközben pedig Vettel kiállt a versenyből a sérült Aston Martinnal.

A képen: Dzsidda, 2021. december 5. A második helyezett Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője (b) és a győztes Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság első alkalommal megrendezett Szaúdi Nagydíjának eredményhirdetésén a dzsiddai utcai versenypályán 2021. december 5-én. Fotó: MTI/AP/Haszan Ammar
A képen: Dzsidda, 2021. december 5. A második helyezett Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője (b) és a győztes Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság első alkalommal megrendezett Szaúdi Nagydíjának eredményhirdetésén a dzsiddai utcai versenypályán 2021. december 5-én. Fotó: MTI/AP/Haszan Ammar

Ezzel Hamilton épp annyival szerzett több pontot Verstappennél, hogy pontegyenlőség alakult ki közöttük. A jövő heti, szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjon tehát az lesz a világbajnok, aki előrébb végez a másiknál.

A verseny végeredménye:

#

Versenyző

Csapat

Lemaradás

1

Lewis Hamilton

Mercedes

-

2

Max Verstappen

Red Bull

11.825

3

Valtteri Bottas

Mercedes

27.531

4

Esteban Ocon

Alpine

27.633

5

Daniel Ricciardo

McLaren

40.121

6

Pierre Gasly

AlphaTauri

41.613

7

Charles Leclerc

Ferrari

44.475

8

Carlos Sainz Jr.

Ferrari

46.606

9

Antonio Giovinazzi

Alfa Romeo

58.505

10

Lando Norris

McLaren

1:01.358

11

Lance Stroll

Aston Martin

1:17.212

12

Nicholas Latifi

Williams

1:23.249

13

Fernando Alonso

Alpine

1 kör

14

Yuki Tsunoda

AlphaTauri

1 kör

15

Kimi Raikkonen

Alfa Romeo

1 kör

16

Sebastian Vettel

Aston Martin

 

 

Sergio Perez

Red Bull

 

 

Nikita Mazepin

Haas

 

 

George Russell

Williams

 

 

Mick Schumacher

Haas

 

 

A nyitóképen: Hamilton és Verstappen ütközése utáni pillanatok. Fotó: Lars Baron/Getty Images/Red Bull Content Pool


 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
-Zsolt-
2023. január 12. 03:30
Szívből gratulálunk! :))
Dr. Greta Grünberg
2021. december 17. 02:10
Remélhetőleg a szívárványos sisak sikert hoz majd jövő héten.
Vasalo
2021. december 13. 01:28
Én is már azt várom mikor rendeznek majd egy F1-s futamot egy elhagyott metro alagutban. Tudok néhány cimet. Szégyen amit ezek a bunko yenkik csináltak az F1-böl.
Vasalo
2021. december 09. 16:07
Hát aki nem látja, vagy nem akarja látni azt amit a holland tett vasárnap , arra még a csürhe kifejezés is dicsérö. Mert ugye azok a nagy F1-s szakemberek, akik ilyen vérengzést akarnak látni a versenyeken. Gondolkodnak ilyenek, amikor megnyomják a lájk gombot, vagy nekik elég a név meg az arrogáns kisisten? Sajnálom. Ilyen sok évtizedig nem volt az F 1-ben. Valamikor Grosjean vezetett igy, de aztán helyre tették.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!