Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Durvul a háborús bojkott a globális sportvilágban – most a nemzetközi tornászvilág szakadt két részre

2022. október 13. 12:54

A szakmailag világnagyhatalomnak számító Olasz Tornaszövetség (FGI) friss döntése értelmében egyértelműen bojkottálja a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) jövő havi isztambuli kongresszusát, tiltakozásul az oroszországi küldöttek várható jelenléte miatt.

2022. október 13. 12:54
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Beindult a bojkott a tornászvilágban

A szakmailag világnagyhatalomnak számító Olasz Tornaszövetség (FGI) friss döntése értelmében egyértelműen bojkottálja a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) jövő havi isztambuli kongresszusát, tiltakozásul az oroszországi résztvevők jelenléte miatt.

Az FGI levélben jelentette be, hogy nem vesz részt a november 11-én és 12-én esedékes kongresszuson, „mivel nem szeretne találkozni Oroszország és Fehéroroszország küldötteivel.”

Minden európai nemzeti szövetségnek eljuttatták, és Olaszország a hatodik ország, amely megerősítette, hogy kihagyja a tornászvilág legfontosabb nemzetközi fórumát – írta meg az olimpiai híreket összesítő insidethegames, miután

Litvánia a múlt héten csatlakozott Lengyelország, Észtország, Norvégia és Ukrajna bojkottjához.

Eredetileg a norvégokat jelölték ki a kongresszus házigazdáinak, de az északi ország döntéshozói júliusban visszaléptek a kongresszus megrendezésétől, amikor a nemzetközi tornászvilág legfelsőbb vezetői bejelentették, hogy orosz küldöttek is részt vehetnek rajta.

„Kedves európai tornabarátok” – kezdődött az olasz levél. „Az Olasz Tornaszövetség az Olasz Olimpiai Bizottság felhatalmazása mellett támogatja 25 uniós ország tornaszövetségei, illetve számos Európán kívüli ország sportminiszterei által elfogadott nyilatkozatot, amely szerint ez a közösség teljes szolidaritással áll ki az Ukrán Tornaszövetség mellett, és ennek értelmében nem vesz részt a 84. FIG Kongresszuson.

A levél egyben az ukrajnai harcok mielőbbi befejezésének reményét is megfogalmazza, mondván: „bízunk abban, hogy ez a háborús légkör mielőbb megszűnik, hiszen csak akkor lehetünk teljes mértékben a nagy olimpiai család tagjai, ha mindannyian békében élünk.”

A tornászvilág mielőbbi békés rendezés iránti vágya természetesen ösztönző lehet sokak számára, mindössze az a furcsa, hogy a békéhez vezető utat bizonyos nemzetek a bojkott eszközén keresztül szeretnék elérni.

Nem így a Nemzetközi Tornaszövetséget irányító japán Morinari Watanabe elnök, aki az általa vezetett globális szervezettel, a FIG-gel együtt ragaszkodik ahhoz, hogy orosz tisztviselők vegyenek részt a jövő havi kongresszuson.  

Az orosz hivatalos állami hírügynökség, a TASS jelezte, hogy Vaszilij Titov, az Orosz Tornaszövetség elnöke és további négy tisztviselő részt kíván venni a kétnapos FIG-kongresszuson Törökország fővárosában.

A képen: Vatanabe Morinari, a Nemzetközi Tornaszövetség (Fédération Internationale de Gymnastique, FIG) japán elnöke beszédet mond az első junior torna-világbajnokság megnyitóján a győri Audi Arénában 2019. június 27-én. MTI/Krizsán Csaba
A képen: Vatanabe Morinari, a Nemzetközi Tornaszövetség (Fédération Internationale de Gymnastique, FIG) japán elnöke beszédet mond az első junior torna-világbajnokság megnyitóján a győri Audi Arénában 2019. június 27-én. MTI/Krizsán Csaba

A FIG elnöke, Morinari Watanabe döntése indoklásának hátterében az áll, hogy szerinte a küldöttek jogosultak kell legyenek a részvételre, mivel nem országuk képviselőinek, hanem a sportág semleges képviselőinek választják meg őket.  Watanabe álláspontja azért is érdekes, mert maga a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach védte meg az orosz Olimpiai Bizottságot a NOB-ból történő kizárástól, sőt a jelenlegi két NOB-tagot, az egykori világklasszis rúdugró Jelena Iszinbajevát és a korábbi teniszező Samil Tarpiscsevet a NOB-tagjai közüli kizárástól, mondván, hogy ők nem országukat képviselik a NOB-ban, hanem a nemzetközi olimpiai mozgalmat hazájukban.

A két korábbi orosz sportoló most is érintetlen tagja a NOB közgyűlésének.

Watanabe, láthatóan ezt az álláspontot kopírozta le, de a nemzetközi tornászvilág másképp reagál, s ennek köze lehet ahhoz, hogy a háború kezdeti szakaszában még a FIG kezdetben lehetővé tette az oroszországi és fehéroroszországi tornászok számára, hogy semleges versenyzőként versenyezzenek a nemzetközi versenyeken. Ugyanakkor Ivan Kuliak orosz tornász március eleji dohai világkupán mutatott akciója után, amikor a mezén – a betiltott orosz címer hiányában -  a "Z" betűt tüntette fel, azonnal eljárást indítottak ellene, egyéves eltiltással és pénzbüntetéssel sújtva a tornászt.

 

A képen: Ivan Kulijak. Fotó: Eurosport

Egyeseknek nem elég a személyes büntetés - a kollektív bűnösségben „hisznek"

Ugyanakkor láthatóan

a személyes büntetéssel számos nemzet képviselője nem elégedett meg, s a kollektív bűnösség elvét követve azt követelte, hogy az orosz és fehérorosz tornászokat kollektíven tiltsák ki minden nemzetközi versenyről,

így március óta nélkülük zajlanak - jelenleg is - a világversenyek, amelyek sportszakmai szempontból így igencsak foghíjas mezőnyt tudnak felvonultatni.

„A Nemzetközi Torna Szövetség 143 országot foglal magában, 130 már regisztrált a kongresszusra" - mondta Titov a TASS-nak Olaszország kilépése után.

„Ez azt jelenti, hogy a Kongresszus határozatképes lesz, és meg is hoz majd minden szükséges döntést, miközben

az roppant sajnálatos, hogy sporttársaink az orosz és a fehérorosz delegáció részvétele miatt megpróbálják túlzottan is átpolitizálni tornászvilág legfontosabb szakmai fórumát”

– zárta gondolatait a japán Watanabe.

A nyitóképen: Az orosz Anzselika Melnyikova, a tavalyi összetett női tornászvilágbajnok, aki a dolgok jelenlegi állása szerint szintén nem lehet ott a közelgő liverpooli világbajnokságon a bojkott miatt. Fotó: Charly TRIBALLEAU / AFP

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sincero
2022. december 15. 13:12
Az Olasz Tornászszövetségben még nem zajlott le a kormányváltás.
KBA98
2022. október 20. 20:31
Amerikai sportolók mikor voltak kitiltva????????????
Tommaso
2022. október 17. 03:10
Nagyon sok. Például épp egy orosz tornász használta fel a dobogós helyezését Putyin diktatúrájának és katonai agressziójának a népszerűsitésére. Képzeld el mekkora diplomácia siker lenne neki és hatalmas népszerűségnövelés követné, ha a jövő hónapban az Orosz Futballválogatott jól szerepelne a VB-n. Jobb, ha a sok millió orosz sportbarát komolyabban zúgolódni kezd. Megnő a béke esélye. Amit Orbán annyira vár.
Tommaso
2022. október 17. 03:04
Amerika mikor rabolt területeket más országoktól? Mivel történelemből nem vagy jó, segitek. 1846-ban. Na, abban az évben nem is indultak az olimpián.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!