Bíróverés, véres balhék és pisztoly a labdarúgópályán – elszabadult indulatok a fociban (videók)

2023. április 27. 20:50

Ütés, rúgás, dobálózás, köpködés – sajnos még a profi labdarúgásban is előfordul, hogy súlyos agresszió éri a játékvezetőket. Persze van olyan is, hogy a bíró a keményebb. Összegyűjtöttünk néhányat a fentiek közül.

2023. április 27. 20:50
null

Ahogy erről a napokban beszámoltunk, megütötte és lefejelte a játékvezetőt a hétvégén rendezett BKV Előre – Kisvárda mérkőzést követően Busai Attila, a BKV játékosa (portrénk itt olvasható). Az MLSZ példátlanul szigorú büntetéssel szankcionálta az elfogadhatatlan agressziót: hat évre tiltotta el az egykor a Fradival bajnoki címet nyert, minden bizonnyal többre hivatott játékost, akinek profi sportolói karrierje ezzel vélhetően véget is ért. 

Sajnos még ma is előfordul, hogy a labdarúgó-játékvezetőket támadás éri játékosok, vagy nézők részéről. Örömteli, hogy az ilyen esetek nem túl gyakoriak a magyar futballpályákon, de sajnos egyszer-egyszer mégis előfordul a játékvezetők elleni támadás itthon is. Összegyűjtöttünk néhány hazai és külföldi példát. (Persze a bírókat sem kell mindig félteni, de erről majd később.)

Vérbe borult a bíró arca, mert egy 15 éves játékos megütötte

Nem is olyan régen, 2021-ben a szlovákiai Vásárhely (Trhovište) községben játszott ifjúsági mérkőzést követően egy korábban kiállított labdarúgó fenyegetően nekitámadt a játékvezetőnek. Peter Pavlo bíró elmondta, megfenyegették, ezért úgy döntött, lemegy a pályáról. Ekkor támadta meg az említett játékos testvére, aki

teljesen váratlanul arcon ütötte, amitől a bíró arca vérezni kezdett.

A fiatal játékosokat természetesen megbüntették, mindkettejüket kitették a csapatból, és rendőrségi eljárás indult ellenük. 

Gyomron rúgta a játékvezetőt a kapus

2014-ben egy Martonyi-Sajókaza megyei mérkőzésen a vendégek kapusa vesztette el a önuralmát. A bíró szerinte „gusztustalanul” vezette a meccset, ezért még meccs közben lekevert neki egyet, majd miután ezért kiállították ütlegelni kezdte és gyomron térdelte. 

Megütötte, megrugdosta és leköpte a bírókat

Olyan is előfordul, hogy nem a játékos, hanem egy edző esik neki a játékvezetőknek. Ez történt 2022-ben a Győr-Moson-Sopron vármegyei harmadosztályban a Csikvánd SE–Tényő SE mérkőzésen, amelyen a hazai csapat vezetőedzője a meccs végén megtámadta a játékvezetőt és a partjelzőket. A beszámolók szerint nyolc alkalommal rúgott, egyiküket pedig torkon ragadta. Az esetet követően a trénert felfüggesztették és végleg eltilthatják.

Ütötte-verte az asszisztenst a szurkoló

A török Trabzonspor labdarúgócsapat egyik bajnoki mérkőzésén történt, hogy egy felbőszült szurkoló beugrott a pályára és ököllel ütni kezdte a földre került játékvezető egyik asszisztensét. A szurkolót a biztonságiaknak kellett leszedni a megtámadott asszisztensről.

Nekifutásból rúgta le a sporit

Nagyon súlyos szabálytalanságot követett el az a perui kapus, akinek egy játékvezetői döntés miatt annyira elborult az agya, hogy lendületből, teli talppal hátba rúgta a bírót. 

Természetesen az élvonalbeli labdarúgók sem mindig tudják fegyelmezni magukat. Összegyűjtöttünk pár esetet a profi játékosok és a bírók közt tettlegességig fajult konfliktusokról.

Cantona kidobóst játszott a bíróval

A Manchester United kiváló csatára, a francia Éric Cantona sosem visszafogottságáról volt híres. Még az is előfordult vele, hogy páros lábbal rúgott le egy szurkolót. Egy másik esetben pedig annyira mérges lett, hogy fogta a labdát, és hozzávágta a bíróhoz.

Di Canio földre vitte a játékvezetőt

A Lazio legendás támadója hírhedt volt forrófejűségéről, amely több alkalommal is bajba keverte. Az olasz Paulo Di Canio kiváló játéka mellett balhéi is emlékezetesek voltak. Még 1998-ban a Sheffield Wednesday játékosaként egy mérkőzésen úgy meglökte a bírót, hogy az földre került. A labdarúgó ezért nyolc mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Cristiano Ronaldot nagyon feldühítette a piros lap

Egy 2017-es El Clasico-n történt az eset, amikor a Real Madrid csatára elesett a 16-oson belül, ám a játékvezető büntető helyett Ronaldot büntette, és leküldte a pályáról egy műesésért kiosztott második sárga lappal. Ronaldo láthatóan nem értett egyet a döntéssel, amit azzal nyomatékosított, hogy hátulról keményen meglökte a sípmestert. A történtek miatt a spanyol szövetség 5 mérkőzésre tiltotta el.

Messi sem volt mindig ártatlan

Az egyébként visszafogottnak tűnő Leo Messinél is elszakad néha a cérna. Hol máshol történt volna az eset mint egy másik El Clasicon, a 2008-2009-es idényben. Az akkor 22 éves labdarúgót valószínűleg az ifjonti hév ragadta el annyira, hogy egy szerinte téves bírói döntést követően nekiment a bírónak. A játékos tettének akkor nem lett következménye.

Turan a cipőjével próbálta megdobni a partjelzőt

Az Atletico Madrid egykori játékosa, Arda Turan szintén elég szangvinikus alkat, amit jól példáz az az eset, amikor egy mérkőzésen lerúgták a cipőjét, de nem kapott szabadrúgást, és ez úgy felidegesítette, hogy megpróbálta eltalálni a stoplissal a partjelzőt.

Végül itt egy összeállítás a legdurvább balhékról.

A bírók sem mindig hagyják magukat

Előfordul persze olyan is, hogy a labdarúgó nem jól méri fel, kivel kezdett, és a játékvezető nem hagyja annyiban a dolgot. Ez történt például 2017-ben az egyik brazil amatőr bajnokságban, ahol a „civilben” rendőrként dolgozó futballbíró, Camilo Eustáquio de Souza fogta magát, és miután állítása szerint megütötték, nemes egyszerűséggel elővett egy bilincset és egy pisztolyt a táskájából, és azzal ment vissza rendet tenni.

Úgy tűnik, a dél-amerikai országban nem ritka, hogy valaki a rendőri munka mellett labdarúgó-játékvezetőként is tevékenykedik. Nagyon hasonló eset játszódott le ugyanis egy 2013-ban rendezett meccsen, amikor a bíró, Gabriel Murta fegyvert rántott, miután egy labdarúgó szerinte megtámadta a mérkőzés közben.

Van persze olyan bíró is, akinek nincs szüksége ilyen eszközökre, hogy fenntartsa tekintélyét: Anderson Daronco brazil játékvezetőnek már a megjelenése is olyan erőt sugároz, hogy mi is kétszer meggondolnánk, hogy egyáltalán reklamálni merjünk-e egy döntését követően. A sportkarrierjét kézilabdajátékosként kezdő bíró személyi edzőként is tevékenykedett, 44-es bicepszeit rendszeres edzésnek köszönheti, ugyanis a testépítés az egyik kedvenc foglalatossága.

Összeállításunkból természetesen nem maradhat ki a labdarúgás történetének egyik legismertebb bírója, az olasz Pierluigi Collina, aki tekintélyét szakmai kiválósága mellett részben azért karakteres kinézetének is köszönhette. Íme egy összeállítás pályafutása néhány emlékezetes pillanatáról.  

Nyitókép: Giuseppe Maffia / NurPhoto /AFP

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Massimiliano Prospero dArco
2023. április 27. 12:43
prolik sportja, szurkolók és játékosok egyaránt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!