Újraválasztották Budapesten Sebastian Coe-t, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökét

2023. augusztus 17. 12:27

A Mandiner kérdésére elmondta miért olyan fontos számára, hogy az új elnökségben megvalósult végre a nemek közötti egyenlőség. Mutatjuk szerinte miben jobbak, mint a NOB.

2023. augusztus 17. 12:27
Lord Sebastian Coe a csütörtöki budapesti atlétikai kongresszuson újra indul a WA elnöki székéért.
Csisztu Zsuzsa

 

Hivatalos sajtóközlemény még nem készült, de a budapesti atlétikai világbajnoksághoz kötődő eseményen, a jelenleg a Hungexpon zajló 54. WA nemzetközi atlétikai kongresszus mai tisztújító közgyűlésén a legfontosabb kérdés eldőlt: 

nyolc év után, újabb négy évre megválasztották a küldöttek Lord Sebastian Coe-t, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnökét. 

Ezzel a régi-új elnök kitöltheti a maximális időt, amelyet a szervezet szabályzata lehetővé tesz. Erről itt írtunk bővebben:

Ezt is ajánljuk a témában

Információnk szerint 197 igen és 3 ellenszavazat mellett született a döntés, a pontos szavazati arányokról hivatalos jelentés még nem készült. Sebastian Coe, választást követő szünet és a látszólag véget nem érő gratulációk fogadását követően külön kitért arra, mennyire boldog, hogy az újraválasztott elnökségben végre megvalósul a nemek arányának egyenlősége, és ebben a Nemzetközi Atlétikai Szövetség számára kifejezetten fontos, hogy élen járjon a világ sportjában. 

Elnöki beszámolójában Coe büszkén összegezte, hogy a tavalyi, Eugene-ben, USA-ban rendezett világbajnokságot és a tavalyi évet követően pénzügyileg eredményes évet zárt a szervezet. A WA az elmúlt két évben minden értelemben nagyobb növekedést produkált, mint bármelyik nemzetközi sportszövetség – fogalmazott az elnök. 

A tavalyi évben csak az atlétikai események médiamegjelenéseinek köszönhetően nagyjából tíz milliárd ember követte nyomon a sportág eseményeit 2022-ben, és a szervezetnek jelenleg tízmilliós követőbázisa van a közösségi médiában,

amelyben szintén hatalmas potenciált érez az elnök.

Az sem kérdés az elnök számára, hogy a sportág nemzetközi vezető szerepe a belső szabályalkotásban és azoknak a működési újításoknak a megalkotásában, amelyet itt fogadtak el a kongresszusi tagok Budapesten, az egész világ összes sportjára hatással lehetnek.

A WA vezetősége úgynevezett „safegurading” , vagyis védelmi szabályokat is jóváhagyott, amelyek célja, hogy védelmet nyújtsanak a World Athletics tisztségviselői által elkövetett visszaélések, zaklatás vagy kizsákmányolás ellen, illetve amelyek az Atlétikai Világsorozat eseményein vagy kongresszusain esetleg előfordulhatnak. Ez része annak a teljes transzparenciát és átláthatóságot célzó cselekvéssorozatnak, amelyre a Lord Coe vezette szervezet mindig is törekedett, különösen a 2015-ös megválasztása előttin időszak botrányos ügyeit követően, erről itt írtunk.

Sebastian Coe dicsérte a magyar szervezést Budapesten

Az időközben elkezdődött hivatalos sajtótájékoztatón 

az M1  kérdésére, mely szerint miként látja Budapestet és a világbajnokság előkészületeit másfél nappal a rajt előtt, a szókimondóságáról híres elnök elmondta, hogy egy olyan városban van most itt Budapesten, ahol nem csak az egyértelmű, hogy atlétikai világbajnokságot rendeznek, de valójában az egész főváros atlétikai vébé lázban ég.

 Kitért arra is, rendkívül együttműködőnek és nyitottnak találja a hazai szervezőbizottságot, amely hatalmas ambíciókat fogalmazott meg és láthatóan mindent meg is tesz azért, hogy a saját maga számára felállított rekordokat megugorja. 

A Mandinernek részletes választ adott az új elnökségben megvalósuló nemek közötti egyenjogúság fontosságáról

A Budapesten újra megválaszolt WA -elnök Lord Sebastian Coe a Mandiner kérésére is részletes választ adott a sajtótájékoztatón a Hungexpo területén rendezett 54. WA Kongresszuson. 
Forrás: Mandiner

A Mandiner kérdésére Sebastian Coe elmondta, hogy azért örül és tartja rendkívül fontosnak, hogy egy olyan új összetételű elnökséget választottak, amelyben több nő kapott helyet, mert a világ atlétikája abban is vezető szerepet játszik a nemzetközi sportvilágban, hogy sokkal hamarabb valósítja meg a nemek közötti egyenjogúság kérdését, mint más szervezetek,

 utat akar mutatni ezekben a törekvésekben, és nem akar olyan lassan haladni ezen az úton, mint például a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. 

Szerintem nem csak azét fontos, hogy több nővel dolgozzunk a vezetőségünkben, hogy fel tudjuk mutatni kifelé ezeket a szépnek látszó számokat. Egyszerűen úgy gondolom, hogy az a szervezet, amelyben több nő vesz részt a kreatív folyamatokban, az adminisztratív munkában, a vezetesében, az egyszerűen jobban és egészségesebben gondolkodik"

 - fejtette ki részletesen a mandiner kérdésére adott válaszát Lord Coe. 

Szeretném, ha nem csak a sportpályán tennénk vonzóbbá a nők számára ezt a csodálatos sportot, hanem úgy gondolom, hogy itt egy hivatást is kínálhatunk számukra és azok a fiatal nők, akik nem látják a hosszabb távú karrier lehetőségét a sport után az atlétikában, azok nem fognak minket választani, ilyen egyszerű ez"

  - zárta részletes válaszát a régi-új elnök, Lord Coe. 

 

Ezt is ajánljuk a témában

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség újonnan megválasztott vezetői a szervezet alábbi Instagram posztjában láthatók:

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ma is bukik a Zorbán...
2023. augusztus 17. 12:50
Coe döbbenetes módon megtagadta az orosz, belorusz sportólók indulást, miközben a háború két főbűnöse, Amerika és Ukrajna indulhat. A transzőrületet (a sportban) viszont nem pártolja.
Vasalo
2023. augusztus 17. 12:45
Én meg hallom, hogy a csilivili atletikai központhoz nem épült parkolo. Ez vajon melyik észkolosszusnak volt az ötlete? Nem mintha a fövárosban dögivel lenne parkolo, de egy normalisan gondolkodo ember hogyan engedélyezhet egy ilyen épitkezést több tizezer ember számára parkolo nélkül ? Ha jol tudom vannak már olyan elvarások/szabályok ahol már minden uj társasházhoz automatikusan kell parkolot épiteni, ugy látszik a stadion nem tartozik ezek közé. Mintha arra a parkolo kapacitásra nem lenne szükség akkor, amikor ott semmilyen rendezvény nincs. Ezért nem ártana valakit akár biroság elé is állitani kötelességei elmulasztásáért, elpazarolta a föváros lehetöségeit. Akár P+R parkolonak is lehetne használni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!