A legerősebb női sport: először jobb egy női világcsúcs a magyar férfi rekordnál

2023. október 01. 07:08

Az etióp Tigist Assefa több mint két percet javított a női maratoni világcsúcson Berlinben, miközben a magyar férfi csúcs kihívója, Szemerei Levente Varsóban javította meg a saját legjobbját.

2023. október 01. 07:08
Berlin Marathon
Balázs Boldizsár

A profi maratonfutás alaptétele, hogy egy csúcsteljesítmény közeli verseny után fél évnek kell eltelnie a következőig. Ehhez hozzákeverve, hogy a világ legjobban edzett izomrostjainak hűvöskés időjárás szükséges, hogy kellő hőt le tudjanak adni, miközben maximális teljesítménnyel égnek, már ki is adódik, hogy a maratonfutók ősz-tavasz ritmusban élnek.

Az ősz annyival erősebb, hogy ilyenkor rendezik a Berlin Maratont – világ legsíkabb és legegyenesebb, azaz leggyorsabb pályáján. Tavaly ilyenkor a kenyai Eliud Kipchoge világcsúcsán álmélkodott például a világ.

Ezt is ajánljuk a témában

Idén a női verseny került be közvetlenül a sporttörténelembe. A 26 éves etióp Tigist Assefa nem pusztán világcsúcsot döntött, hanem az egyetemes női sport egyik legletaglózóbb teljesítménye végén haladt át a brandenburgi kapu alatt. A 2 óra 11 perc 53 másodperces eredmény több mint kettő perces világcsúcs javítás. 

Pedig a korábbi idő nem öreg, mindössze négy éve futották, azaz már a szupercipők korában. Ahhoz képest viszont „ódon” volt a csúcs, hogy a női maratonfutás aranykorában kellett talpon maradnia. Amikor ötezres, tízezres világcsúcstartók és olimpiai bajnokok sora vált az egyre jövedelmezőbb 42 kilométeres távra még ereje teljében. (Tirunesh Dibabától Almaz Ayanáig, Letesenbet Gideytől Sifan Hassánig, Helen Obiritól Genzebe Dibabáig.) 

 

A korábbi világcsúcs négy éves kora tehát mutatja azt is, kiemelkedő időt vert agyon Berlinben Tigist Assefa.

 

Az agyonverés mértékét sajnos a magyar sportból nézve lehet igen jól érzékelni. Először fordul elő, hogy egy női világcsúcs előtte járjon a férfi magyar csúcsnak, Szűcs Csaba Párizsban futott, idén harmincéves 2:12:10-ének.

Dopping” – vágja rá rögtön bárki. De érdemes belegondolni: a már ránézésre is nyilvánvalóan agyonszteroidozott Jarmila Kratochvílová megdönthetetlen női 800-as világcsúcsa (1:53.28) nem lenne rajta a kameraképen, ha Kazi Tamás magyar csúcsával (1:45.37) egy pályán futnák. A dopping még közel korlátlan felhasználással sem képes a nemek közötti különbségek eltüntetésére.

És nem is arról van szó, hogy a magyar maratoni csúcs gyenge volna. Az USA a világ legerősebb atlétikanemzete (és sporttudományi központja). Mégis:

Assefa ideje közelebb van az amerikai férfi maratoni csúcshoz, mint a nőihez.

 

Értetlenül áll előtte mindenki. A jóhiszemű magyarázatok közül az első a cipőtechnológia fejlődése. Assefa látszólag ugyanabból a hat éve bevezetett szupercipődesignban fut, mint mindenki a világon. Ám a háromcsíkos márka először gyártott olyan cipőt, amit már a tervezés legkorábbi szakaszától egyszeri csúcsteljesítményre optimalizálnak, abban reménykedve, hogy elég ember képes 500 dollárt fizetni egyetlen használatért.

Az egyik legnagyobb szaktekintély, a dél-afrikai Ross Tucker professzor szerint az egész teljesítménynövekedés mögött állhat akár egyetlen magyarázatként a cipő. De ehhez felteszi, hogy Assefa futóstílusa olyan szerencsésen találkozik az új cipővel, mint bármilyen hitelesítetten mért pár valaha korábban. Óvatosabb becslések fél percet írnak csak a cipő számlájára.

Ami biztos: a maratoni az a táv, ahol a női fizikum a legkisebb hátrányt szenvedi el a férfiakkal szemben. Ebben a szezonban több mint kétezer férfi futott jobbat 100 méteren a női világcsúcsnál. Majdnem háromezren jobbat 400 méteren. Aztán a hosszabb távoknál csökken a szám. Az 5000 méteren már alig több mint ezer, 10.000 méteren kicsit ezer alá esik. 

A maraton kiugró: a női világcsúcsot (a korábbit is!) csak négyszáz férfi verte meg ebben a szezonban. Pedig mára – a focit megelőzve – az utcai hosszútávfutás a legnagyobb számban űzött sportág a földkerekségen.

 

Egy szedresi srác állíthatja majd vissza az anomáliát

Ám attól, hogy a maratoni női világcsúcsot verik meg a legkevesebben, mégiscsak évente közel félezren képesek rá. Hogy legyen köztük egy magyar futó is, azt a legtöbben Szemerei Leventétől várják. Szemerei egy tolna megyei községben, Szedresen készül, amikor nem Kenyában edzőtáborozik. Az otthona és a világ legjobb maratonistáinak otthona között fontos párhuzam, hogy nincs ami elterelje a figyelmet az edzésmunkáról – és még inkább a pihenésről. 

Levente a berlini maratonnal egy napon nyerte meg a varsóit, 1 perc 44 másodpercet javítva az egyéni csúcsán. Ezzel jelenleg 2:15:32-nél jár. Huszonhárom éves; a maratonisták jóval később szoktak a csúcson lenni; Szűcs Csaba 28 évesen futotta a fennálló magyar rekordot... 

 

Nyitókép: ANDREAS GORA / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2023. november 12. 03:03
Eddig, Box Hill. Már megtanulhattad volna, hogy van. És az utolsót is sík pályán érték el, tehát összehasonlítható a mostani pályával.
Swansea2688
2023. október 01. 14:55
Tigris, A F@sza: "Aki nem hiszi, hogy nő vagyok, az bekaphatja a f@szomat!"
Akitlosz
2023. október 01. 14:06
Optimális izomarány sportolóknál: nők 30-41% férfiaknál 40-50%. NAGY különbség. A női testbe 5-6% ponttal több zsír KELL, mint a férfi testbe. Ezek a minimum értékek. Minimum ennyivel több kell.
ferencz23
2023. október 01. 10:18
Egyszerhasználatos cipő bazzeg! Hol vannak a sötétzöldek? Lassan olyan lesz, mint a Formula 1: 20km-nél Box, Box! és cipőcsere.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!