Egy nyaki ütőerén elvérzett jégkorongozó tragédiája kellett ahhoz, hogy kötelező legyen a nyakvédő a jégen?

2023. november 18. 16:12

Az amerikai Adam Johnson halálos nyaksérülése világított rá, hogy sürgősen változtatni kellene a sportág felnőttjátékosokra vonatkozó szabályain. Kolbenheyer Zsuzsanna, a Magyar és a Nemzetközi Jégkorong Szövetség elnökségi tagja szerint sosem lett volna szabad levenni az utánpótláskorban kötelező nyakvédőt. Mandiner exkluzív.

2023. november 18. 16:12
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Sokkolta a sportvilágot és a szurkolókat is világszerte a minap bekövetkezett korcsolyapenge-vágás okozta tragédia. Ahogy a Mandiner is beszámolt róla, végzetes balesetet szenvedett a Nottingham Panthers és a Sheffield Steelers mérkőzésén Adam Johnson amerikai jégkorongozó. A Sheffield Arénában rendezett Challenge Kupa-összecsapást a 35. percben félbeszakították, mert a 29 éves játékos nyakát az ellenfél, Matt Petgrave magasra rúgó lábán lévő korcsolyapengéje olyan súlyosan megvágta, hogy a nyaki ütőerén elszenvedett vérveszteség miatt az életét már nem lehetett megmenteni, Adam Johnson a kórházban meghalt. A tragédiát mintegy nyolcezer szurkoló látta a helyszínen, a nézők közül többen sírva fakadtak.

Ezt is ajánljuk a témában

 

A szurkolók Adam Johnsonra emlékeznek
Fotó: AFP/Paul ELLIS 

Felháborodás-hullám söpört végig a sportágon a tragédiát követően, s mindenki azt találgatta, hogy megelőzhető lehetett-e volna a végzetes baleset. „Sosem lett volna szabad levenni az utánpótláskorban még kötelező nyakvédőt, szerintem!” – mondja határozottan dr. Kolbenheyer Zsuzsanna, a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) és a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) elnökségi tagja, hazánk korábbi első női jégkorongozója. „Valóban sokkoló, ami Adam Johnsonnal történt. 

Én egyszer tudtam megnézni azt a videót, annyira megérintett az eset, és úgy tudom, ott is vizsgálják, hogy történhetett-e szándékosság, ami a sérülést okozta.

Az eset után az IIHF orvosi bizottsága azonnal reagált, jelenleg az ő szakmai javaslatukat várjuk, hogy virtuális ülésünkön azonnal megtárgyaljuk, mi lehet a prevenció a jövőben a hasonló tragédiák elkerülése érdekében” – tájékoztatta a Mandinert a szakember. 

Kolbenheyer Zsuzsanna;
Kolbenheyer Zsuzsanna az első magyar női jégkorongozó volt, később jégkorongedző, majd a magyar nõi jégkorong-válogatott technikai igazgatója lett, jelenleg az elnökség tagja itthon és a nemzetközi szövetségben MTI Fotó: Illyés Tibor

Amikor arról kérdeztük a korábbi válogatott jégkorongozót, hogy a nyakvédő teljes biztonságot nyújthat-e, így reagált: „Mindenképpen olyan védelmet jelenthet, ami nélkül sokkal nagyobb veszélynek van kitéve a játékos. Talán százszázalékos biztonságról nem beszélhetünk, de én a magam részéről mindenfajta védőfelszerelést indokoltnak tartok, ami a játékos biztonságát szolgálja. 

Én például nagyon nem szeretem, hogy 18 éves kor után a játékosok levehetik az arcot védő plexit vagy rácsot, és szerintem az így keletkező arc-, fog-, vagy orrsérüléseket is ki lehetne küszöbölni, ha ezek a védőelemek kötelezőek lennének.” 

Amikor a profi ligákról kérdeztük a szakembert, itt is rávilágított néhány fontos szempontra. „Az NHL-re nincs ráhatásunk a nemzetközi szövetségben, de sajnos azt azért látni kell, hogy a televízióközvetítések, az arcokon megjelenő érzelmek, a verekedések közelképei sokszor a média igénye miatt nélkülözik ezeket a védőelemeket.” 

Az egyik ismert játékos az észak-amerikai ligából, az NHL-ből, T. J. Oshie ugyanakkor például közösségi kampányt indított, hogy igenis vegyék fel a játékosok a nyakvédőt, és ő bizony fel fogja, mert fel akarja nevelni a gyerekeit.

A hazai jégkorong közeget is megérintette az eset, és magyar szövetség is tárgyalja, hogy mi lenne jelenleg a legbölcsebb és a gyakorlatban is működő megoldás.

Gondot okozhat az is, ha azonnal kötelezővé tesszük a nyakvédő használatát a felnőtt bajnokságban, mert korántsem biztos, hogy rendelkezésre áll annyi és olyan minőségi felszerelés, amely minden játékosnak elegendő lehet.

 A felnőtt csapatoknál a kluboknak kell biztosítania a felszerelést, ez tehát az ő feladatuk lenne. Az utánpótlásban vagy a klubok, vagy a szülők állják az ilyen költségeket, de nagyon fontos, hogy ne csak elegendő ilyen felszerelés legyen, de ezek viselésének a komolyságát például az edzéseken is megköveteljék az edzők. Tragédiák sajnos edzésen is bekövetkezhetnek ugyanis, még akkor is, ha azért a mérkőzéseken jóval nagyobb a tempó. 

Dr. Kolbenheyer Zsuzsanna családjában jelenleg is van aktív játékos, hiszen fia szintén jégkorongozó, aki a Budapest Jégkorong Akadémia játékosa. 

„Bendegúz fiam húszéves, és megkönnyebbülten mondom, hogy 18 éves kora után sem vette le a nyakvédőt, ami nekem nyilván nem csak szövetségi vezetőként, de anyaként is legalább ennyire fontos” 

– zárta gondolatait a sportvezető. 

Nyitókép: Getty Images/Marc Atkins

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Poldi bácsi
2023. november 19. 09:31
Nettó faszság egy szándékos gyilkosságból messzemenő következtetéseket levonni!
thorin-2
2023. november 18. 20:16
bár megvéd, ám nem volt eddig erre szükség, mert általában nem akarja az egyik játékos megölni a másikat.
need-info
2023. november 18. 18:28
Tragédiák előtt kellene gondolkozni védelmen, nem utána. Az ember már csak ilyen...
karakter-2
2023. november 18. 18:20
Matt Petgrave-et őrizetbe vették Adam Johnson halálával kapcsolatban (11.14-én).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!