Magyaros virtus: újabb nyolcezres Himalája-csúcsnak vág neki Varga Csaba

2024. április 18. 20:20

A kínai hatóságok egyelőre egyetlen hegymászónak sem adták ki a mászóengedélyt és a tibeti vízumot, így várhatóan némi csúszással indul majd az expedíció.

2024. április 18. 20:20
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Nyitókép: Hazajáró exkluzív fotó

Varga Csaba nagyváradi hegymászó ismét útra kelt, hogy megmásszon egy újabb nyolcezres csúcsot – ezúttal a Tibetben található 8027 méter magas Sisapangma a célja. Ahogy minden mászás alkalmával, úgy most is pótlólagos oxigén használata és teherhordó asszisztencia nélkül készül teljesíteni az embert próbáló kihívást. 

Varga Csaba 2023-ig összesen hat, nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs tetején állt, ezzel jelenleg ő a legtöbb nyolcezres csúccsal rendelkező, élő magyar hegymászó.

Sikeres mászásai 8000 m fölött:

 

2013 Gasherbrum II (8035 m)
2014 Broad Peak (8051 m)
2017 Manaszlu (8163 m)
2019 Gasherbrum I (8068 m)
2021 Dhaulagiri (8167 m)
2023 Nanga Parbat (8126 m)

A legfrissebb hírek szerint Csaba már megérkezett a nepáli Katmanduba, azonban a kínai hatóságok még nem adták ki senkinek sem a mászóengedélyt és a tibeti vízumot,

ezért az expedíció némi csúszással indul majd. 

Ám, ahogy a hegymászó kommunikációjáért felelős Hazajáró híreiből kiderült, Csaba addig sem tétlenkedik, az engedélyre várva először felfedezte Nepál fővárosa, Katmandu hindu emlékeit, a napokban pedig megmászta a város fölött emelkedő himalájai Langtang Nemzeti Park két 5000 méter fölé magasodó csúcsát. 

Az 5033 méter magas Tsergo Ri tetejéről egy videóüzenetben is bejelentkezett. Információk szerint Csaba jelenleg a Langtang-völgyében van, hamarosan visszatér a nepáli fővárosba, megvárja a mászóengedélyt és a vízumot, hogy aztán végre – várhatóan a jövő hét közepén – elindulhasson a Kína (azon belül is Tibet) területéhez tartozó Shishapangma alaptáborába.

Varga Csaba a nagyváradi magyar kisebbség képviselőjeként kezdett el hegyeket mászni. Az első expedíciókba egyedül vágott bele, a mászásokat szinte kizárólag az építész szakmájából félretett pénzéből finanszírozta.

2009-ben mászta meg az első komolyabb hegyet, a Kirgizisztán, Kazahsztán és Kína határán fekvő Tien-san hegységben található 7010 méter magas Khán Tengrit. 2010-ben egy másik Kirgizisztánban található hegyet célzott meg, a 7439 méter magas Pobeda, vagy más néven Győzelem-csúcsra azonban nem sikerült feljutnia. 2012-ben újra a Pobeda meghódításával próbálkozott, de akkor sem járt sikerrel.

2013-ban sikeresen megmászta élete első 8000 méter feletti csúcsát, a Gasherbrum II-t, 

2014-ben pedig Suhajda Szilárddal nekivágtak a 8051 méter magas Broad Peak meghódításának. 

A sikeres csúcsmászás után a következő évben a K2 tetejére szerettek volna mind a ketten feljutni, azonban az időjárás megakadályozta őket ebben a tervükben. Ezután Csaba kétévente megmászott egy-egy nyolcezrest: 2017-ben a Manaszlut, 2019-ben a Gasherbrum I-t, 2021-ben pedig a Dhaulagirit.

Legutóbbi nyolcezer méter feletti mászására tavaly került sor, akkor a Nanga Parbat csúcsára jutott fel, ahol szokásához híven meglobogtatta a Nagyvárad felirattal ellátott magyar nemzeti zászlót, ezzel kifejezve a a partiumi magyarok élni akarását. Emellett megemlékezett a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE) 150 éves jubileumáról is. 

Katmandu felett (Kép: Hazajáró)

A sikeres expedíció után vele készült interjúnkban Csaba úgy fogalmazott: „Szeretném motiválni a Kárpát-medencei magyarságot, hogy maradjon meg magyarnak a szülőföldjén. 

Ha az én példám által látják, semmi nem lehetetlen, akkor az ő helyzetük sem kilátástalan”.

A Sisapangma a Himalája hegységben található, a Föld 14. olyan hegycsúcsa, amely 8000 méter fölé magasodik. Tibeti nevének jelentése: „tető a füves síkságok fölött”. A Sisapangma a nepáli országhatártól néhány kilométerre található, Tibet déli, középső részén. A terület hovatartozása ma is vitatott. Első meghódítása 1964. május 2-án történt, és egy Xu Jing nevű kínai hegymászóhoz köthető.

A Hóhatár információiból kiderül, hogy bár eddig több honfitársunk is állt már a hegy mellékcsúcsának számító Central Peaken (8008 méter), 

a főcsúcsot eddig még nem érte el magyar állampolgár. 

2018-ban Klein Dávid megkísérelte ugyan elérni a főcsúcsot, azonban a csúcstámadás során a fenyegető időjárási viszonyok miatt Klein és akkori mászótársai inkább visszafordultak. Abban az évben sem a főcsúcsot, sem a Központi-csúcsot nem sikerült elérnie senkinek a tavaszi szezonban.

Varga Csaba Katmandu felett (Kép: Hazajáró)

Annak ellenére, hogy a Sisapangma a „legkisebb nyolcezres”, koránt sem jelenti azt, hogy a legkönnyebb is. A főcsúcs elérése – a veszedelmes és nehéz gerincátmenet miatt – nagyon nehéz, így a technikásabb hegyek közé tartozik. A főcsúcsot a 8013 méter magas Central Peak felől egy hosszú, hópárkányokkal tűzdelt, kitett és veszélyes gerincen lehet elérni, ám ezt a kimerültség és a veszélyek miatt sokan már nem vállalják be.

Ez a hegy volt egyébként a magyar expedíciós hegymászás első nyolcezres sikere 1987-ben. 

Akkor két különböző csúcsnapon dr. Nagy Sándor és Ozsváth Attila, majd egy héttel később Vörös László, Várkonyi László, Csíkos József és Balaton Zoltán érte el a Central Peaket – pótlólagos oxigén használata nélkül. Ezen kívül az egyetlen magyar, aki még a Central Peaken járt, Lesták Erzsébet volt 2013-ban. Ő egy serpa mászótárssal, de szintén palack nélkül érte el a Központi-csúcsot.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:43
🍓 ️ ­A­ ­­­d­ö­­g­­ö­s­­ ­­l­á­­­n­­­y­o­­k­ ­­v­­­á­­r­­n­a­­k­­ ­­­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­­.­­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­𝗙­­𝗨­­𝗡
h040183
2024. április 19. 00:56
"pótlólagos oxigén használata és teherhordó asszisztencia nélkül" Eddig olvastam. Továbbiakban majd akkor érdekel, ha visszatért, addig is sok sikert.
Namond
2024. április 18. 23:32
Varga Csaba egy fasz. Érdekelne viszont, hogy melyik magyar politikus nyomatja a hegymászást és a M.E. megmászását? A Fővadász?
Dorset Naga
2024. április 18. 23:32
Az üzlet az üzlet. Remélem le jön onnan, és nem hajszolja a szponzorok nyereségét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!