Megkérdi: kire szavaz? Mire rendőrt hív

2010. április 24. 10:51

Eljárt az idő a kampánycsendrendelet fölött is. Értelmetlen, betarthatatlan, nevetséges.

2010. április 24. 10:51

A kampánycsendnek és az internetnek nincs közös halmaza: világhálós szemmel nézve olyan ez, mintha az összes állampolgárnak megtiltanánk, hogy a választási hétvégén politikáról beszélgessen.

De hát a törvény az törvény, ezért egyes portálok kikapcsolják a fórumukat, mások hatalmas, figyelmeztető tábla mögé rejtik a belföldi tartalmat, mondván: csak saját felelősségre olvashatsz híreket kampánycsend idején. És két napig az a legizgalmasabb információ, hogy az egyik párt valamelyik településen kampánycsendet sértett: hogy melyik és hogyan, az csak két nap múlva derülhet ki, de akkor már senkit sem érdekel. Meg hogy vasárnap reggel öt darab szórólap került egy lakótelepi postaládába. Őrület.

A legkedvesebb, hogy rengeteg online polgár halálosan komolyan veszi a törvényi intést; rászólnak az elhajlókra, figyelmeztetik azokat a fórumozókat, akik politikust, pártot, szavazási hajlandóságot merészelnek említeni. Való világra fordítva: a szomszéd köszön, majd megkérdezi, mi a helyzet ezzel a választással, vajon ennek vagy annak a pártnak van-e igaza, mire a megszólított rendőrt hív.

Egyszóval eljárt az idő a kampánycsendrendelet fölött is. Értelmetlen, betarthatatlan, nevetséges. Cipeljük magunkkal ezt is a rendszerváltás óta, mintha kötelező lenne minden rosszal együtt élnünk, ami 1989-ből fakad.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
crm114
2010. április 24. 15:19
A kampánycsendnek szerintem annyi az értelme, hogy megakadályozza, hogy a szavazás napján a szavazóhelyiségben vagy az odavezető úton az embereket aktivisták zaklassák. Ez verekedésbe is torkollhatna, legalábbis voltak korok és országok, ahol előfordult ilyesmi. Az internetre, tévére, rádióra stb. kiterjesztett kampánycsend betarthatatlan és ökörség.
Csomorkany
2010. április 24. 13:54
Ha a kampánycsönd azt jelenti, hogy szombaton és vasárnap már nem hívogathatnak telefonrobotok, nem dörgölnek az orrom alá újabb plakátokat, stb. akkor részemről rendben van. Az interneten magánszemélyek önkéntesen, fizetés nélkül nyilváníthatnak véleményt, miért ne? Hajrá FIDESZ!
levee
2010. április 24. 12:35
"10. Az állampolgárok, mint magánszemélyek közötti személyes kommunikáció – tartalmától és formájától (a többi között levél, SMS, e-mail, internetes napló /blog/) függetlenül – nem valósítja meg a kampánycsend megsértését." 2/2007. (III. 19.) OVB állásfoglalás a kampánycsend egyes kérdéseiről
Szenzor
2010. április 24. 11:53
Szerintem nincs igaza, nagyon nincs. Különben irtó durva dolgok mennének nemcsak ma, de a választás napján is. Kell egy kis csend, egy kis választói befordulás, h ne a hőzöngések legyenek urai a szavazatunknak. Az, h kisebb látogatottságú blogokban kommentelnek népek politikát, az nem gond, de maguk a komolyabb hírportálok kussolnak. Azért mert a kampánycsend nem lehet tökéletes, talán még nem kéne feladni, mert így is megéri.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!