Az értelmiség mint jellem és életforma

2010. május 31. 12:01

A PTI-ben nagyüzemben folyik az önfelmagasztalás, az ön- és közáltatás, a teljesítményhiány magasztos eszmékkel, morális lózungokkal és politikai paranoiával való leplezése. Az intellektus jegyében.

2010. május 31. 12:01

„Fékezetlen a habzás az MTA Politikai Tudományok Intézete körül: nyilatkozatháború zajlik az elbocsátásokról, nemzetközi (!) petíció követeli az egyik nyugdíjazott kolléga visszavételét. Kemény állítások hangzanak el a nyilvánosságban, hát még azon kívül. Egy intézmény belső átalakítása és a kapcsolódó személyi kérdések hirtelen a nyilvánosság bántóan éles reflektorfényébe kerültek. (...)


A külföldi pályázatok például csupán néhány hiperaktív munkatárshoz kötődnek; és számos főmunkatársnak igen foghíjas a publikációs listája, különösen ami a nemzetközi standardok szerinti teljesítményt illeti. (...) Egyesek megengedik maguknak, hogy az évi 4-5 milliós fizetésért hónapszámra be se nézzenek a munkahelyükre, vagy 1-2 vidéki konferencia puha fedelű kiadványában megjelent pár oldalas szösszenetüket fogadtassák el éves tudományos teljesítményként. Közben a médiában politikai tanácsadókként, az üzleti világban vagy más műhelyekben, egyetemeken ténykednek, bizonyára a köz hasznára – ám a PTI számára ez csak igen korlátozott relevanciával bírhat. (...)

A világon mindenhol alkalmazott tudományos teljesítménystandardok itt nem érvényesek. Ha a legitim módon kinevezett vezető meg akarja valósítani a programját, az elfogadhatatlan. A munkahelyre nem kell bejárni. A fizetés minden körülmények között jár, mert megérdemlem. Aki elvárásokat támaszt, szakmai koncepciót akar megvalósítani, az nyilván egy báb, felsőbb hatalmak embere, és az autonóm, kritikai gondolkodás elfojtása, gerinctelen bólogatójancsik előállítása a célja.

Nem gondolom, hogy koncepciónk vagy egyes személyi döntéseink ne lennének bírálhatóak – több szempontú döntési helyzetben szinte kizárt optimális döntést hozni. De ahogy erről a legutóbbi intézeti értekezleten is meggyőződtem, a kollégák a legkevesebb energiát a tartalmi kérdések megvitatására szánják. Ellenben nagyüzemben folyik az önfelmagasztalás, az ön- és közáltatás, a teljesítményhiány magasztos eszmékkel, morális lózungokkal és politikai paranoiával való leplezése. Az intellektus jegyében.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soelmo
2010. május 31. 18:57
A PTI valóban egy érdekes intézmény lehet, ha Vitányi Iván az egyik emblematikus figurája. Én azt gondolom Pálinkás elvtárs problémája elsősorban a PTI, ha ezt az örökalvót megtűrték, miközben valóban nemzetiérzelmű és tudatu munkatársakat kirúgtak....
marós
2010. május 31. 16:21
Értelmiség, mint jellem nincs, vannak jellemes, vagy jellemtelen értelmiségi foglalkozást űző emberek, mint ahogyan a társadalom minden szegmensében megtalálható mindkét kategóriával "megáldott" személy. A PTI-ben is az a helyzet lehetséges, hogy vannak jellemes, és esetleg jellemtelen munkavállalók, én bízom abban, hogy az MTA, és intézetei vezetése tudják, hogy mi a feladatuk, és annak megfelelően járnak el.
drienovác
2010. május 31. 12:31
még mindig nem értem, mire jó a politikatudományi intézet?
Vhailor
2010. május 31. 12:28
1945 után rengeteg embert "kitakarítottak" az MTA-ból és lényegében az MDP, később pedig az MSZMP (MSZP? SZDSZ?) vazallusává alakult át. Tulajdonképpen egy karriertemetőről volt szó, ahol a "jó elvtársak" még egy pár évig elvegetálhattak a párt jóvoltából. A teljesítmény, a "kutatás" nem volt túlságosan divatban. Ideje lenne már ezeket a csontvázakat kitakarítani a szekrényből. Ha másképp nem megy, akkor mindenkit, aki 60+ éves, és rég nem tett le az asztalra semmit nyugdíjaztatni. A humán területekre (például az említett PTI) ez hatványozottan igaz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!