Körösényi András módszere

2010. május 17. 08:59

Körösényi András maga szerintem tehetséges ember, de az esze nem elég ahhoz, hogy az igazolhatatlant igazolni tudja.

2010. május 17. 08:59

„Körösényi azt hiszi, hogy a hosszú írások mindig jobbak, mint a rövidek, és hogy a »peer review« (szaktársak névtelen bírálata tudományos folyóiratok szerkesztésekor) a mélység garanciája. Kemény Zsigmond, Szalay, Eötvös, Jászi, Szende, Szabó Ervin, Bibó a »művelt nagyközönségnek« szerkesztett folyóiratokba írt – számos kiváló kortársunk is –, de hát nyilván ők se volnának méltók az MTA PTI kutatói állására. Ez is a vaskalapos filiszter jellegzetesen konformista és dögunalmas álláspontja. Ráadásul a vád nem is igaz, az említettek többségének láttam dolgozatait a legszabályosabb szaksajtóban (a többiekét nyilván csak azért nem, mert nem olvasok mindent) és szaktudományos könyvsorozatban. (...)


Ha azonban ilyen hírneves, széles körű – habár nyilván nem osztatlan – tekintélynek örvendő, némelyikük esetében fölöttébb népszerű tudósokat mirnix-dirnix ki lehet akolbólítani szerény állásukból, akkor majd olyan félelmi légkör keletkezik, amelyet Akadémiánk vezető köreinek (és a föltehetőleg velük rokonszenvező konzervatív pártfogóknak) egy része szívesen látna. (S ez aztán végképp lehetetlenné teszi a tudományok szabad művelését, amelynek érdekében Széchényi István megalapította az Akadémiát olyan dilettánsok közreműködésével, mint Vörösmarty Mihály.)

A »miheztartás végett« lebonyolított fegyelmezések és csoportos elbocsátások nem csak az 1989 előtti rendszer sajátságai. A szakmai közvélemény ellenében végrehajtott, megfontolatlan és kérdéses vezetői kinevezések ugyancsak nem. Körösényi András maga szerintem tehetséges ember, de az esze nem elég ahhoz, hogy az igazolhatatlant igazolni tudja.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marós
2010. május 17. 11:50
Megértettem, az a jó módszer, ha TGM mondja meg, hogy mit kell tenni egy vezetőnek. Csak azt nem értem, hogy miért nem egyenesen, bele,K.A. pacekjába üvölti bele, fiúk az igazság, és a tudás nálam van.
drienovác
2010. május 17. 10:18
nyilvánvaló, hogy köröscsényi csak az indokot kereste, hogy az ismertebb kollégáktól, akik esetleg veszélyesek lehetnek rá, mihamarabb megszabaduljon paritásos alapon valószínűleg kénytelen lesz balról is kirúgni pár embert, csakhogy a pártatlanság látszata is megmaradjon gondolom, tgm ezt helyteleníti, a jobboldaliakért nem ejtett nyilvánosan könnyeket egyébként az, hogy "nincs hozzá elég esze", cseppet sem szellemesebb a hülye hozzánál, csak hosszabb
bz249
2010. május 17. 10:15
Sot 1315-ben sem peer review folyoiratokba irkaltak a szerzetesek es egyetemi oktatok. Ha TGM tud egy jobb modszert a tudomanyos teljesitmeny megallapitasara, mint a publikacios tevekenyseg vizsgalata, akkor elo a farbaval. Annyira nem rajongok a szcientometriaert, na de konyorgom a korszakos zsenik, azert legalabb 1-2 kulfoldi nyelvu tudomanyos kozlemenyt megjelentethettek volna az elmult evtizedben. Akkor legalabb lenne mirol tarsalogni.
balbako_
2010. május 17. 10:14
Minő véletlen csupa pártember, méghozzá balliberális pártember. Hát ők most mennek. Jönnek mások helyükbe. Mi ebben a különös?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!