Mire való az MTA Politikai Tudományok Intézete?

2010. június 03. 09:03

Vannak kutatók, akik a nemzetközi és a hazai akadémiai tudományos teljesítményértékelési rendszerétől egyaránt függetlennek tekintik magukat, miközben természetesnek veszik a havi több százezer forintos fizetésüket. Ez elfogadhatatlan.

2010. június 03. 09:03

„Az elmúlt hetekben szűk szakmai körökön túl a sajtót is foglalkoztatták az MTA Politikai Tudományok Intézetében (PTI) történő változások. A figyelem személyi kérdésekre, a közismert médiapolitológusok személyére irányult, és elsikkadt, hogy mi a változások célja, értelme. A fő kérdés ugyanis az, milyennek kell lennie egy politikatudománnyal foglalkozó akadémiai tudományos intézetnek; miben kell különböznie a politikai elemzéssel, tanácsadással foglalkozó számtalan intézettől, cégtől, vagy egy egyetemi tanszéktől. Milyen elvekre kell épülnie egy politikatudományi kutatásokat művelő akadémiai intézetnek? (...)


Vannak kutatók, akik a nemzetközi és a hazai akadémiai tudományos teljesítményértékelési rendszerétől egyaránt függetlennek tekintik magukat, miközben természetesnek veszik a havi több százezer forintos fizetésüket. Ez elfogadhatatlan. 

A félreértések elkerülése végett: a kutatók munkájának nem azért kell megfelelnie tudományosság elvárásának, mert az mindenek felett való értéket jelent. Ha egy napilapban megjelent publicisztikára vagy egy esszékötetre azt mondjuk, hogy nincs, vagy csekély a tudományos értéke, azzal nem általában minősítettük az adott munkát. A közvéleményt tájékoztató, a közügyekben elemző módon állást foglaló közírókra, elemzőkre, publicistákra nagyon is szükség van. De egy akadémiai intézetben ez nem helyettesítheti a tudomány sajátos logikája szerint értett teljesítményt. Ahogy butaság lenne azt mondani, hogy az úszás értékesebb sport, mint az atlétika – ám egy úszóegyesületben úszni, és nem futni kell tudni. (...)

A politikatudomány akadémiai művelése: közügy. A tudománynak nem politikai kapcsolataival vagy a médiaszereplések számával kell legitimálnia saját tevékenységét, hanem azzal, hogy minőségi, számonkérhető teljesítménnyel áll a hazai és nemzetközi kutatói közönség elé. Erről feledkeznek meg mindazok, akik személyi, politikai és hatalmi kérdésekről beszélnek, ahelyett, hogy a feladatra, a tudomány művelésére figyelnének. Akár a Politikatudományi Intézetben, akár azon kívül.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drienovác
2010. június 03. 09:20
a politikatudományi intézet célja a tudomány művelése? ezért nem kéne ennyi pénzt kidobni! persze, ha a politikatudományi intézet eredményeit közérthetően is megfogalmaznák időnként, annak lehetne valami haszna, pl a kádári kleptokrácia hogyan vált simán a köztársaság kleptokráciájává, milyen folyamatok vezettek ide, kik a felelősök ezért, káros-e ez az ország szempontjából, milyen módszerekel, milyen eszközök birtokában tehették ezt meg, milyen terv alapján kik segítségével, milyen politikai, vagy politikán túli eszközökkel stb stb, milyen külföldi kapcsolatrendszerrel érik el, hogy a külföldi sajtó az aktális akcióikal mindig szinkronban van, a tájékoztatási monopóliumuknak mely külkapcsolatok a pillérei stb stb de erről valahogy nem hallunk, csak a személyi kérdésekről a több százezres fizetések pedig teljesen felesleges pénzkidobásnak tűnnek a fentiek fényében
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!