Független döntéshozók helyett sok a szolga

2010. augusztus 23. 09:42

A demokrácia lényege vész el azzal, hogy a politika a hatalom birtokában bármit megtehet. Interjú.

2010. augusztus 23. 09:42
- Alkotmányjogra szakosodott, így Önnek igazán tudnia kell, mi ez a cirkusz az Alkotmány körül? Valóban olyan rossz? De akkor hogyan tudtunk létezni eddig?

- Nem csoda, ha nem érti. Azt a fecsegő fennforgást, ami újabban van, mi sem értjük: unjuk és utáljuk. Az Alkotmány ugyanis működőképes, csak nem korszerű. 1989 őszén készült rohammunkában, egyetlen hónap alatt, sok következetlenséggel, szerkesztési hibákkal. Ha megnézi az EU alapjogi chartáját, olyasmiket talál benne - például fogyasztóvédelem vagy a joggal való visszaélés tilalma -, ami a magyar Alkotmányban nem szerepel. Tehát létre kell hozni a huszonegyedik század Alkotmányát úgy, hogy megőrizze a jelenlegi értékeit, és ki kell egészíteni azzal, ami most hiányzik - lehetőleg buta túlzások nélkül. (...)

- Azt mondta: befelé tartunk az erdőbe. Mit jósol nekünk?

- Egyelőre azt látom, hogy rossz irányba megyünk. A legvidámabb barakkból a legszomorúbb pláza lettünk. A demokrácia lényege vész el azzal, hogy a politika a hatalom birtokában bármit megtehet. Kiveszett a közéletből a minőség, független döntéshozók helyett nyomul és igazodik sok a szolga: dobszóra lép és trombitaszóra tüzel. Kapkodás van, erőlködés, kiszorítósdi, végig gondolatlanság - a gőz hetven százaléka a kürtre megy, nem a kerekekre. Mindezek miatt a versenyképességünk elvesztése, lecsúszásunk a következő években folytatódni fog. Hatvanhárom éves vagyok, és úgy gondolom, a mi sorsunk, túlélő üzemmódunk már ilyen marad. Erőfeszítést tenni azért kell, hogy a gyerekeinknek, unokáinknak jobb legyen. És hogy valami reménytelit is mondjak: szerintem az az ember (és az ő hiteles csapata), aki majd egyenesbe hozza, rendbe rakja a dolgokat, már itt él közöttünk, csak még nem tudjuk, hogy hívják.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sensei
2010. augusztus 23. 18:57
Gyuribá! "A legvidámabb barakkból a legszomorúbb pláza lettünk. " Csak nemtán átaludta az elmúlt nyolc évet? - vagy húszat... Mindig ön mondta meg Gyuribá, hogy Alkotmányilag "honnan folyik a melegvíz" oszt' eddig süllyedt a HAZA! -Basszameg... A maga helyében kussban lennék Gyuribá...
Tikva
2010. augusztus 23. 18:31
Kolláth hülyegolyónemisnormális gyujika, aki lendületből és nem kevés pénzért adta el magát a Kovács Ági-ügyben,aholis Ágnes ellen volt mindvégig...nos őtet meg meginthe megérintette az ő muzzsája....homlokon tsókolta, volt hol...és ő írogat,a demokráciáról... kiszólt a gödörből a kilóra megvett hetihetesbohócbeugró lyuk,,,
advocaat
2010. augusztus 23. 16:53
Az őrült Gyurcsány a sima többség birtokában is BÁRMIRE KÉPES VOLT, Kolláth Kolega, akkor nem számított az ön által védett NÉPI DEMOKRÁCIA, basszameg??!
hogyne
2010. augusztus 23. 16:41
Ezt pont Kolláth írja és pont a Népszavában jelenik meg? Komolyan veszi ezt így valaki egyáltalán?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!