Nincs garancia

2011. május 16. 17:47

Az MSZP 2006 előtt kormányon csapta be a választókat, a Fidesz 2010 előtt ellenzékben tette ugyanezt.

2011. május 16. 17:47

Amikor az előző ciklusban a szocialista-liberális koalíció belebukott a saját reformjaiba, a változások pozitív szerepét nem tagadó fideszes körökben állandó magyarázattá vált, hogy a sikertelenség oka a hiteltelenség és ezzel összefüggésben a társadalmi támogatottság hiánya volt. Nem lehet jozefinista módon, felülről, erőszakkal változtatni – hangoztatták az akkori ellenzék gondolkodói, miközben a Fidesz kommunikációs offenzívája olykor kimondva, gyakrabban kimondatlanul azt sugallta, hogy fájdalmas lépések, megszorítások és újabb terhek nélkül is kormányozható ez az ország. Szinte minden kormányzati döntésnél súlyos cölöpöket vertek le, olyan mondatokat mondtak és írtak, amelyek ma vagy végzetesen gúzsba kötik, vagy a hiteltelenség veszélyét hozzák a Fidesz fejére.

Enélkül minden bizonnyal nem kaptunk volna kétharmadot – mondják erre háttérbeszélgetésekben a fideszes politikusok, s ez az érv – bár amúgy feltehetően igaz - erősen emlékeztet az őszödi beszéd néhány többször tárgyalt részletére. A különbség persze nem elhanyagolható: az MSZP 2006 előtt kormányon csapta be a választókat, a Fidesz 2010 előtt ellenzékben tette ugyanezt. A végeredmény azonban a pártok szempontjából ugyanaz: a szocialisták 2006 után emiatt veszítették el villámgyorsan a támogatottságukat, és közvetve emiatt voltak képtelenek arra, hogy végrehajtsák reformjaikat. S most a Fidesz minden nehézsége, képtelen tojástánca és folyamatos vesztesége is ebből fakad: ha értelmesen akar kormányozni, el kell, el kellene felejtenie az ellenzéki időkben született kijelentéseket, miközben persze tudnia kell, hogy egy darabig ezek a mondatok még biztosan üldözni fogják.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
states
2011. május 17. 07:37
Szóval azért az nem színvonal, hogy pénteken Lázár beterjeszt egy alkotmánymódosító törvényjavaslatot a korkedvezményes nyugdíjról, amit már hétfőn módosítani kell, mert nem tudták, hogy a bányászok is beleesnek. És ez csak az elmúlt hétvége törvényalkotói bravúrja, és ez így megy már egy éve. A legsúlyosabb, hogy a már elkövetett baromságokat is szemrebbenés nélkül újból és újból elkövetik, és aminek persze az a következménye, hogy a legelképesztőbb rémhírek kelnek szárnyra, hogy például ki mindenkitől vonja meg a gaz Orbán a nyugdíjakat. Erről zengtek még a hírtévé betelefonálós műsora is tegnap. A legsiralmasabb, hogy a szociknak meg a holdudvarnak még csak erőlködniük sem kell ilyen kormányzati teljesítmény mellett, kapják a magas labdákat, csak győzzék lecsapkodni.
miertnememlekszem
2011. május 16. 21:50
azt nem értem, hogy hogyan lehet a totális, analitikai tisztaságú semmitmondásból ("politológia" á la T. G. és hasonlók) nem hogy megélni, de fényes karriert csinálni.
pascal
2011. május 16. 21:33
"(ami persze a saját zsebüket is jobban kitömi és ez az elsődleges náluk)" Igen, ez is egy szempont lehetett az új adórendszer kialakításában. Ez mondjuk ezer ember, évi kétmillió/fő (nettó növekedés). Ez 2 milliárdba kerül a büdzsének (ennyi adó nem folyik be ettől az ezer embertől). Enyit tíz MSzP/SzDSz-es politikus tett zsebre évente korrupció fomájában. És ők is voltak vagy ezren. A külömbség kiszámítható. És persze a Fideszes politikusok között vannak korruptak. De iparszerűvé ez a tevékenység az MSzP-SzDSz kormányok alatt folyt. A középosztály a plusz jövedelem egy részét félreteszi, egy részét import termékekre költi (aminek azért az ÁFA és nyereség adó része itthon marad), egy részét viszont megemelkedett belső fogyasztásra )ruha, élelmiszer, kultúra, szórakozás stb)költi és ezzel munkahelyet teremt. Ebből a szempontból mellékes, hogy hol dolgozik. Emellet sokat számít az a kultúrális, erkölcsi plusz amit csak a középosztály képes adni egy társadalomnak.
packó_
2011. május 16. 20:38
„Amikor az előző ciklusban a szocialista-liberális koalíció belebukott a saját reformjaiba"- kezdi Török Gábor az írását. Úgy veszem észre, hogy Török Gábor és én egész máshol töltötte az utóbbi 8 évet. Ki a franc fizet ilyen hülyeségért, amit Török ír?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!