Vaktöltény

2011. május 24. 08:37

A kormány hülyének nézi a választókat, akik ezt láthatóan nem bánják. Az LMP viszont érdemi gondolkodást vár.

2011. május 24. 08:37
Szalay Tamás Lajos
NOL

„Hallod Jumbó, hogy dübörgünk? – kiált fel a kisegér a viccben az elefántnak, amint átcsörtetnek a hídon. Ilyesmi történt tegnap a Parlament előtti József Attila-szobornál is (itt ült nemrég Orbán Viktor is, hogy kellemes húsvétot kívánjon és méltassa az új alaptörvényt), ahol az LMP bejelentette népszavazási kezdeményezését. (...)

A beterjeszteni kívánt kérdések ráadásul vitán felül nehezen emészthetőek, rágósak. Orbán és a Fidesz jól tudja, hogy a sikeres önmarketinghez szügyig kell merülni a populizmusban. Vizitdíj, tandíj: kell vagy nem? (...) A kormány hülyének nézi a választókat, akik ezt láthatóan nem bánják. Az LMP viszont érdemi gondolkodást vár. Még a válasz előtt, a kérdés megértésénél is. Egyelőre félő, hogy az ökoalakulat vadászpuskájában vaktöltények vannak, amelyek hangosak ugyan, de más hatásuk nincs. Persze az is igaz, hogy legalább van valaki, aki végre fegyvert fog. Kalibertől függetlenül...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Best retards
2011. május 24. 13:35
Ki ez a kizabalt faszparaszt? Imadjnak ezeken a tripla neveken irni, olyan mint a tetko, meg a raszta: szeme'lyiseg helyett jo lesz..
bigyomail
2011. május 24. 11:37
"A kormány hülyének nézi a választókat" Ritkán van lehetőség arra, hogy a kormány helyzetfelismerését megdicsérjem, de ez most itt egy jó alkalom...
bodorka
2011. május 24. 11:32
Kedves Szerző! A feltett kérdések - legalább az általam megismert "Hírszerző" interpretációban annyira elgondolkodtatók, - mint amennyire egy jogi szöveg általában. Az egyik kérdés, például a túlóra pótlékra vonatkozó, a jelenleg hatályos Munkatörvénykönyv (MT) vonatkozó rendelkezésének részbeni megismétlése. Ha én lennék az, aki elbírálja azt, hogy erre a kérdésre lehet-e népszavazást kiírni, azt mondanám, hogy nem, mert 10-ből kilencen biztosan nem tudják, hogy mi az a munkaidőkeret, és milyen szabályozás érvényes az alkalmazására. Ami kimarad a kérdésből az az, hogy a munkáltató a jelenlegi szabályozás mellett is kiválthatja a pénzbeni kifizetést szabadnapokkal, ha a munkavállalóval megegyezik erről. Tegyük fel a kérdést az LMP-nek: Szavazhatunk arról is, hogy a túlórák pénzbeni ellentételezését kötelezővé kell tenni? Persze hogy nem, mert a választ magunk is tudjuk: Esélye nem volna egy ilyen szabályozás érvényesítésének. Hogy hol kivel és miről kell megegyezni, azt ugyebár a helyi, vállalati hatalmi viszonyok döntik el. A munkavállalók nagy része jelenlegi kiszolgáltatottsága okán - ha megérti a kérdést - azt mondja, neki tök mindegy, a munkáltató jó ha a bérét kifizeti és bejelenti egyáltalán. A túlórák nyilvántartása, a pénzek kifizetése úgyis ellenőrizhetetlen. Van persze egy réteg, tipikusan a magasabban kvalifikált, nagyobb vállalatoknál dolgozó, (szak)szervezett, idősebb szakik, akik a túlórával egészítik ki az egyébként EU szinthez képest gyalázatosan alacsony fizetésüket. (Jellemző, hogy az MT szerint a Kollektív Szerződésben rögzíteni lehet a havi 300 óra túlórát, az egyébkénti 200-hoz képest) Csakhogy az az éhenhaláshoz sok keresetük "beállításához" minden érintett fél, munkáltató , érdekképviselet és munkavállaló már régóta beszámítja a túlórát. Így a heti 40 óra helyett esetenként heti 60, sokszor hétvégén is végzendő munkával állítható elő a reprodukcióhoz kevés keresetet. Közben soha senki nem firtatja, hogy vajon a munkaszervezésért felelős munkáltató (no pláne a tulajdonos) megtett-e mindent azért, hogy napi 8-ban elő lehessen állítani azt a produktumot, ami fedezi a tisztes profitot és az ugyancsak tisztes bért. A magyar szakszervezetek, ahol vannak (összes munkavállaló 12%-a) nemzetközi elemzések szerint rendre kevesebb béremeléssel is beérik, mint a nyugati kollegáik. Ideje másfelöl közelíteni a munkavilágát, ideje új kérdéseket feltenni. A régi kérdések régi válaszainak népszavazás általi megerősítése legfeljebb pártpolitikai- hatalmi érdekeket szolgálhat.
itstrue
2011. május 24. 11:00
Itt is van sok kockafejű akit ugyanúgy hülyének néznek csak ezt nem akarják beismerni. Mindaddig nem is fogják amíg nekik is oda nem csapnak. Eddig én is kívülről szemléltem a dolgokat és vallottam jó irányba mennek a dolgok, de a kormány most nagy fába vágta a fejszéjét amibe lazán bele is bukhat. Amilyen önelégült barom lett a Fidesz bele is fog bukni. A jövő elkezdődött!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!