Ötvenéves lenne a világ legabszurdabb építménye

2011. augusztus 13. 15:28

A biztonsági erők 1961. augusztus 13-én a Keletet Nyugattól előbb barikádokkal, árkokkal, szögesdróttal, majd fokozatosan fallal különítették el.

2011. augusztus 13. 15:28
Szegő Iván Miklós
HVG
„A fal építéséről szóló rendelkezést az a Walter Ulbricht adta ki augusztus 12-éről 13-ára virradóra, aki pár héttel korábban tagadta a falnak még a lehetőségét is.

A keletnémet biztonsági erők 1961. augusztus 13-én lezárták Nyugat-Berlint, a Keletet Nyugattól előbb barikádokkal, árkokkal, szögesdróttal, majd fokozatosan fallal különítették el. Végül is egy 160 kilométer hosszú, teljesen értelmetlen, gyilkos építmény jött létre, ahol több mint száz embert öltek meg az NDK határőrei. Ma sem tudni pontosan, mennyit, a szélsőértékek 125 és 1245 áldozat, a szorzó tehát tízszeres. Sokan estek áldozatul az aknáknak, vagy éppen haltak bele a szökési kísérletbe. Volt olyan határátlépő, akit lelőttek a határőrök, aztán hagyták 50 percig szenvedni, elvérezni, és csak azután vitték el a holttestét. Az NDK-s katonák, határőrök tűzparancsot kaptak ugyanis, és akár még gyerekekre is lőhettek őrtornyaikból, megfigyelőpontjaikról.

Összességében – Norman Davies angol történészt idézve – megállapíthatjuk: »A Német Demokratikus Köztársaság volt a legtermészetellenesebb képződmény az összes népi demokrácia között. A merev ideológiai konformizmust és a szovjetek melletti makacs elkötelezettséget a Stasi, a félelmetes hírű titkosrendőrség biztosította. Az országot elsorvasztotta Berlin folyamatos megosztottsága, a csaknem negyven hadosztályni szovjet megszálló sereg és mindenekelőtt az állampolgárok folyamatos exodusa Nyugatra«. 1961 után Davies szerint a berlini fal »börtönketrecet csinált az NDK-ból, és a fal lett a kommunista elnyomás legkézzelfoghatóbb szimbóluma Európában«.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egysegelem
2011. augusztus 14. 03:49
Direkt utana neztem, neonacikam, a hazugsagaidnak: "Ottó Frank bácsi simán tulélte Auschwitzot, majd rövidesen megirta a naplót, a lánya helyett." "After years of detective work, the Dutch Government has for the first time proved the authenticity of Anne Frank's diary down to the last detail. Miss Frank's handwriting was closely analyzed by experts, as were specimens of her writing and those by 78 of her classmates. The experts took into account that sometimes Miss Frank used normal cursive lettering and sometimes a disconnected printing style. This is a common characteristic ''applicable to the writing of young people,'' the experts said. Samples of her writing are included in the book to support their conclusion that the diary was indeed written by Anne Frank alone." "Golyóstollat használt, amit 43-44 ben még nem lehetett kapni. Az első golyóstollat a világon a Gumbels amerikai áruház árulta New Yorkban 1945 decemberében." "The Forensic Science Laboratory report also points out that the paper, ink and glue in the diary and some of her accompanying loose sheets all existed in the early 1940's, before Miss Frank and her family were betrayed in their hiding place in Amsterdam and sent away to concentration camps." Maskor ugyesebb legyen, nacikam, mert hamar lebuksz, mint az elodeid.
Göbbels
2011. augusztus 13. 22:51
Gute Nacht!
rakosi
2011. augusztus 13. 19:59
Magyarországon 1973-ban még fegyvert kellet használni az osztrák határnál, ha másképp nem lehetett megállítani a kifelé igyekvő határsértőt!
Akitlosz
2011. augusztus 13. 18:17
"Összességében – Norman Davies angol történészt idézve – megállapíthatjuk: »A Német Demokratikus Köztársaság volt a legtermészetellenesebb képződmény az összes népi demokrácia között." Mert a legspeciálisabb helyzetben volt az összes közül. Nálunk nem volt Nyugat-Magyarország, sem amerikai megszállási zóna Budapest közepén. De neked olyan mindegy, ha nem érted, hát nem érted.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!