Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Fizetésnap

2011. szeptember 01. 08:34

A párizsi konferencia előtt látszik, hogy Líbia fizetni fog, mint a katonatiszt, csak az a kérdés, ki állhat oda a kasszához.

2011. szeptember 01. 08:34
Sitkei Levente
MNO

„Senki sem hitte, hogy a világ ingyen fogja kiebrudalni Kadhafit Líbia éléről. A párizsi konferencia előtt látszik, hogy Líbia fizetni fog, mint a katonatiszt, csak az a kérdés, ki állhat oda a kasszához fizetésnapon. A győzők? Nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország ott lesz a végelszámolásnál, hiszen ők kockáztatták gépeiket, ők bombáztak, ők küldték ki hajóikat a tengerre, Líbia partjaihoz. Katar szintén megkerülhetetlen, minthogy az iszlám világ képviselőjeként vadászgépekkel vett részt a háborúban. Ahogy Belgium is kap majd valamicskét, nyilván hatalmas vita alakul majd ki a kormány nélküli országban, hogy melyik országrész cégei vehetnek majd részt az újjáépítésben. (...)

Az újjáépítés és az olajkincs kitermelése jelentette óriási üzlet persze rizikós is, hiszen most tűnt el az a személyiség Líbia éléről, aki vasmarokkal tartotta össze a szétszabdalt országot. Valószínűtlen, hogy az első lelkesedés elültével ne kezdődne el a harc a régi rend dörzsölt rókái és az újak lelkes, ám rovott múltú szerencselovagjai között a helyi hatalomért. Semmi biztosíték nincs arra, hogy Algéria kimarad a szórásból, a Kadhafi gyerekeket befogadó állam ismét előtérbe került, mint a volt vezér szövetségese, s mint katonai diktatúra. Nem kérdés, hogy Moammer el-Kadhafi diktátor volt, akinek kezét sok ezer ember vére szennyezi be. Most az jelenti a nagy kihívást, hogy sikerül-e olyan vezetőt találni, aki olyan, mint ő, csak a gyilkosságok helyett az építésre koncentrál.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tmonk
2011. szeptember 01. 12:16
Na most már értem. Magyaroszág azért sunyogott, hogy most ne érjen minket az a vád, hogy pénzért segítettük a líbiai zembereket!
anticonstitutionelle
2011. szeptember 01. 12:05
Mellesleg a lefagyasztott vagyonból senki nem nyúlhat le semmit, ez nonszensz. Aki ilyet állít az nincs tisztában hogy egy ilyen cselekedett után bekövetkező bizalomvesztés milyen következményekkel járna a nyugati bankoknak. Tudjátok pl mennyi Szaudi vagyon van amerikai pénzintézetekben? Nincs a jobbosok között valaki aki megállítsa ezt az értelmetlen mindenre kiható antikapitalista sötétséget?
TroppauerH
2011. szeptember 01. 09:37
Levente! Libia eddig sem fizetett, legalább is nekünk - vagy 25 éve tartozik tíz milliárdokkal. Ne ábrándozzon!
marko11
2011. szeptember 01. 08:42
Ha nem kérdés, hogy Kadhafi diktátor volt (nem mellesleg országa a térség egyik legmagasabb életszínvonalával), akkor már csak az a kérdés, hogy akik a bombázókat küldték Líbia fölé (üzleti haszon reményében), azokat minek nevezzük?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!