Gyurcsány Ferenc téved

2011. november 29. 17:26

Bármely, megfelelő társadalmi támogatottsággal rendelkező párt számra adott a lehetőség a kormánytöbbség megszerzésére.

2011. november 29. 17:26
Fodor Csaba
Nézőpontok

„A volt kormányfő láthatóan mindent elkövet, hogy a nyilvánosság előtt az ellenzék vezéreként tűnjön fel, bár ez a részéről racionális stratégia. A választási rendszer reformjára vonatkozó kijelentései és az általa meghirdetett »bojkott-stratégia« azonban három alapvető tévedésen alapul.

Kétségtelen, hogy az elmúlt húsz év során nem volt példa előrehozott választásra, viszont a korábbi koalíciós kormányok látszólagos stabilitása kizárólag a konstruktív bizalmatlansági indítvány miatt állt fenn, ami lehetetlenné tette a hivatalban lévő kormány leváltását. Ez a rendszer ugyanakkor érdemben korlátozta a korábbi miniszterelnökök kormányzóképességét, hiszen a koalíciós szakítások után sok esetben a független vagy függetlenné vált képviselők kegyeit kellett keresniük a költségvetési- és adótörvények elfogadásához.

Szintén tévedésen alapul az a feltételezés, hogy a tervezett választókerületi beosztás érdemben korlátozná a jelenlegi kormány leváltását. A választási rendszer kormánypárt által tervezett átalakítása továbbra is lehetővé teszi a mindenkor hivatalban lévő kormányok erős, stabil kormányokkal történő leváltását, mivel bármely, megfelelő társadalmi támogatottsággal rendelkező párt számra adott a lehetőség az egyértelmű kormánytöbbség megszerzésére.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
JackHárpi
2011. november 29. 18:58
Gyurcsánynak, hogy igaza van vagy nem ma már nem tudom! ...de a Fidesz egy orbitális csalódás!, csalódás mert Matolcsyt már rég picsán kellett volna rúgni! Sajnos a Fideszen belül nincs valójában olyan erő amely ebből a káoszból az országot ki tudnák vezetni amelybe részben már a Fidesz vitte az országot! Minden egyes hónap csak mélyíti a válságot! ...ha Navracsics azért is találkozott Bajnaival hogy esetleg átvegye a kormányrudat akkor gratulálok de ez csak álom még, pedig lehet hogy egy szakértői kormány lehetne a megoldás. Mivel a Fideszen belül is látják a tehetetlenséget ezért akarja magát a hatalomba betonozni, hogy mindig ott maradhasson bármi is történik az országgal. Sajnos.
lastres
2011. november 29. 18:44
Hát, Fodor Csaba, te is elmehetsz a pcsába. Persze, le lehet váltani - ha 5-10%-kal nagyobb egy ellenzék támogatása, mint a Fideszé. A szavazótáborok ugyanis korántsem olyan mobilisak, mint te azt képzeled - Kubatov Gábor ezt nálad sokkal jobban tudja, ezért kerültek a vonalak oda, ahova. Persze igazad van, mindenkit le lehet váltani - csak minél nagyobb az elnyomás, annál nagyobb lesz a válaszreakció. Ha egy békés országot akarna a kormány, azt nem így kéne... Így csak azt éri el, hogy ha a Fidesz megy (4 vagy 8 év múlva), akkor nem egyszerűen ellenzékbe szorítják, hanem eltörölnek mindent, amit tett és ami hozzá kötődik, mert addigra már annyira gyűlöletes lesz.
*ufó*
2011. november 29. 18:43
mondjuk, ha tévedésből a konnektorba hugyozna, az nagyobb hír lenne :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!