Egy elszabott short története

2011. november 20. 19:20

Sokat hallottunk már a tőkepiac sötét oldaláról, de akkora lóláb ritkán lóg ki a bankházak falai mögül, mint pénteken.

2011. november 20. 19:20
Kürti Gábor
Fent és Lent

„Sokat hallottunk már a tőkepiac sötét oldaláról, de akkora lóláb ritkán lóg ki a bankházak falai mögül, mint pénteken. A gazdasági portálok egy héten át futószalagon ontották a forint szakadása miatt aggódó, majd – a forint drasztikus erősödésén örvendezés helyett – az IMF kikötőjében lehorgonyzó gyorsnaszádon élcelődő cikkeket. Ezek között megbújva megjelent két rövid hír, ami csodásan szemlélteti, miért nem kellene eleve kiröhögni a »gazdasági szabadságharc« kifejezést, csak azért, mert Orbán Viktor mondja.

Az első, múlt hét szombaton megjelent írásban azt olvashattuk, hogy Benoit Anne, a francia Societe Generale vezető elemzője páros lábbal rugdossa a forintot, közölve hogy mit ajánlanak ügyfeleiknek: hétfő reggeltől gőzerővel shortolják a forintot. Ez persze unszimpatikus lehet nekünk magyaroknak, hiszen az ilyen forint öntésére buzdító harci kiáltások már hétfőn 6 forinttal emelték devizahiteleink terheit, de a shortolás jelenleg nem illegális. Magunknak köszönhetjük, mondhatja erre bárki. Azonban Anne és ügyfelei számításába ezúttal hiba csúszott. A hétfői kasza után a forint oldalazásba kezdett 315-ös euró árfolyam környékén, majd a gyorsnaszád váratlan csütörtöki manőverét követően pár óra alatt 7 forintot erősödött, amire rég nem láttunk példát.

Erre persze mindenféle reakció érkezett, és azok ellenkezője is, de egyszer csak min akad meg a szemünk? Benoit Anne péntek reggel fél kilenckor újra felbukkan, de nem ám akárhogy, hanem mint a Financial Times szerkesztőségi blogjának vendég szerzője kap lehetőséget. És mit állít? Az IMF tárgyalás eleve kudarcra van ítélve, a Valutaalap pikkel ránk, a befektetők bizalmát végleg aláástuk, most azonnal adni kell a forintot. A végén csak így, egy szóba dramatizálva: »Sell.« Véletlenül épp ezekben a percekben a devizapiacon kemény beöntés indult, gyakorlatilag az egyetlen komolyabb korrekció a forinterősödés ellenében, ami szerencsére egy óra múlva, 311 forintnál elhal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sky.net
2011. november 21. 13:54
magyarán akinek sok pénze van gátlástalanul tönkre baszhatja azt akinek nincs ... és erre persze a fosadék aszondja erre ugyanmár csak egy befektetés profit céllal ...
narmer
2011. november 21. 10:02
Csak antipatikus van unszimpatikus nincs, sőt ajánlom helyette az egyszerű ellenszenvest.
Tündér_Lala
2011. november 21. 09:27
A nő természetesen nem magától cselekszik. És nem azért mert francia vagy bármi más. (különös tekintettel, hogy az egész uniót szalámizzák és egyre inkább látszik, hogy a franciák is bajban lesznek) Az egész jelenségnek ő csak egy véletlenül előtűnt arca (de még azt is mondanám, hogy a bemutatott a valós cselekvőket elfedő szándékosan lebuktatott arc, a nyilvánvaló történések rendszerbe helyezése) akit főnökei beáldoztak. A nő legfeljebb pár milló esetleg pár tízmillió euro mozagatásáéert felelhet, miközben pár tíz Md euroval spekuláltak.
marós
2011. november 21. 06:26
Jellemzően, arról a főbünről, az orbitális eladósodás mellett, hogy miért nem lett bevezetve nálunk is az euró, mint pl. Szlovákiában nem beszélünk, pedig máshogyan állnánk, ha a D 2009-s, és a fletó vezete kormányok ennek az alapvetően fontos lépésnek priorítást bíztosítottak volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!