Kiegyezés Szerbiával

2011. december 06. 07:22

Láss csodát: Belgrád megértette az üzenetet. A szerb vezetés felfogta azt is, hogy a törvény kijavításával tisztességgel rendezheti a közös ügyeket

2011. december 06. 07:22
Máté T. Gyula
Magyar Hírlap

„S végül volt a járható út: közölni Belgráddal, hogy megvétózzuk uniós tagságukat, ha marad a kirekesztő törvény. Közölve ezt csendben és határozottan, zászlólengető rikácsolás nélkül. Sőt Budapesten éppen a délvidéki szerb vérengzés, a magyar golgota évfordulóján közölték: »Tegyük le a Vajdaságban egy olyan emlékmű alapkövét, amellyel kifejezik, hogy szerbek és magyarok az egymás sérelmére elkövetett bűnökkel nem élnek együtt, nem hagyjuk, hogy ezek a bűnök lelkünket és jövőnket, gyermekeink jövőjét megmérgezzék.« Mivel ezt nem egy visszafogott diplomata, hanem a magyar közélet fehér galambjának aligha nevezhető Kövér László mondta, Szerbiában joggal vehették komolyan a gesztust.

Úgy is lett, láss csodát: Belgrád megértette az üzenetet. A szerb vezetés felfogta azt is, hogy a törvény kijavításával nem arcot veszít, hanem tisztességgel rendezheti a közös ügyeket, s tiszta lappal léphet a »szebb jövő felé«.

Így Belgrád engedett, tegnap módosították a törvényt, a Vajdaságban jövőre, aki a második világháború során nem követett el háborús bűncselekményt, és akit vagyonjogi jogsérelem ért a háború során vagy azt követően, az benyújthatja vagyon-visszaszármaztatási kérelmét akkor is, ha a háború során történetesen a magyar honvédségben szolgált.

Az újkori magyar–szerb kiegyezés joggal felveti, hogy lehetett-e volna korábban is így eljárni?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OrangeOrder
2011. december 06. 08:45
Aztán reméljük, a csatlakozás után is kitart majd a kompromisszumkereső szándék. Nem szeretem ezeket a szerbeket. Se.
tarackos
2011. december 06. 08:09
"Az újkori magyar–szerb kiegyezés joggal felveti, hogy lehetett-e volna korábban is így eljárni?" Jogos a felvetés Nekem elsőre Románia ugrik be róla. Akkor a szabadságharcosok szintén vétóról álmodoztak aztán simán megszavazták a belépést akárcsak vörös testvéreik és eszmetársaik.
bdi
2011. december 06. 08:00
És sajnos ez volt az utolsó eset, amikor ráhatásunk volt egy szomszédos országra. (hacsak Ukrajna nem akar egyszer csatlakozni)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!