A svéd modellben rejtett adót fizetnek a nyugdíjasok

2012. február 27. 12:00

A különbség annál magasabb, minél gyorsabban öregszik a társadalom. A kiadások és a bevételek csak a korrektség feláldozása árán tehetők egyenlővé. Interjú.

2012. február 27. 12:00
Németh György
Origo

A svéd modellt, amit Selmeczi Gabriella szóvivő is megnevezett már, mint követendő modellt, sok szakértő a legigazságosabb, legátláthatóbb rendszernek tartja. Az ön által emlegetett rejtett adó ellentmond ennek.

A svéd modell lényege, hogy az életpálya befizetéseivel arányosan állapítják meg a nyugdíjat, de nagyon nem mindegy, hogy hogyan számítják be a befizetéseket. Ha szigorúan kimondjuk, hogy a nyugdíjkassza nem mehet mínuszba, és közben öregszik a népesség, akkor a befizetéseken negatív (reál)kamat lesz. Egyensúlyba kerül a rendszer, de ennek áraként a nyugdíjasok egy rejtett adót fizetnek. Olyan adót, amelyről az Országgyűlés nem szavaz, sőt, nem is tud a létezéséről. A svéd modell kormányzati szempontból kényelmes. Automatikusan átértékeli a nyugdíjigényeket, így ha éppen kevesebb a járulékbevétel, vagy több lesz a nyugdíjas, netán a vártnál tovább élnek, akkor a rendszer automatikusan a változó körülményekhez igazodik, és kevesebb kifizetést, kisebb nyugdíjakat enged. Akár hónapról hónapra is változhat a nyugdíj összege, nem politikai döntés, hanem egy automatizmus eredményeként.

De a legnagyobb veszélyt nem is ebben látom, hanem abban, hogy a kormány nem lesz érdekelt a járulékok beszedésében. Ha abban gondolkodik, hogy a gazdasági versenyképességet az alacsonyabb járulékkulcs szolgálja, ezért, mondjuk, a Start programok keretében járulékkedvezményeket osztogat, de ezt nem pótolja állami forrásból, akkor e programokat végső soron a mindenkori nyugdíjasokkal fizetteti meg.(…)

Az önkéntes nyugdíjpénztárakhoz várhatóan hozzá fognak nyúlni. Matolcsy György nemrégiben új szabályozási modellről írt, egy minisztériumi munkaanyag szerint pedig jobban támogatnák a pénztárakat, amennyiben azok visszatérnének az eredeti működési elvekhez. Ön szerint ez mit jelent?

Nem tudom, mit terveznek, de ha netán azt, hogy a kormány ezen a fronton is nekimegy a bankoknak és a biztosítóknak, hogy elszedje az általuk kezelt vagyont, azt nagyon rosszul tennék. Nem az a probléma, hogy az üzleti szféra ezzel pénzt keres, hanem az, hogy rendkívül rossz a szabályozás, nincsenek tiszta viszonyok.

Mi a probléma?

Szinte minden. Az önkéntes pénztár intézménye az 1990-es évek elején egy nagyon felkészületlen pénzügyi kormányzat és a jó kérdéseket megfogalmazni képtelen politikai elit nászában fogant. A gyermek kockafejűre sikeredett: a pénztár minden szempontból elhibázott jogi és szakmai konstrukció. Az egészségpénztár és az önsegélyző pénztár eredeti formájában működésképtelen konstrukciója egy szükségtelenül bonyolult és nagyon drágán működő kártyás fizetési rendszerré »fejlődött«, amelyet az adókedvezmény tart életben.Némileg más a helyzet az önkéntes nyugdíjpénztárral. Ez az intézményi borzasztóság úgy jött létre, hogy egy befektetési alapra ráhúzták egy biztosító kényszerzubbonyát, ami önmagában többszörös adminisztratív tehertételt jelent. A pénztár a törvény szerint nonprofit intézmény, de egy befektetési alap és egy takarékbetétkönyv is az, miközben persze a befektetésialap-kezelő és a bank természetesen nyereséget termel. A pénztárak – kevés kivétellel – a bankok, biztosítók kvázi tulajdonában vannak, miközben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete felé eljátsszák a demokráciát. Ideje volna véget vetni ennek a költséges áldemokratikus bohóckodásnak. Az önkéntes pénztárakat a mai formájukban meg kellene szüntetni, a jelenlegi törvényt egy az egyben eltörölni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NoCsak
2012. február 27. 20:33
Mit akarnak levonni a nyugdíjasoktól? Egyesek nagy pofával ellenzik a nyugdíjasok félárú illetve a 65 év felett a ingyenes közlekedést! Hiányolják, hogy miért nem fizetnek adót a nyugdíjakból. EZEK AZ EMBERK NRM 100-ASOK! TALÁN AMIKOR MEGÁLLAPÍTJÁK A NYUGDÍJAKAT NINCS BELEKALKULÁLVA, HOGY HA NEM LENNÉNEK A JUTTATÁSOK AKKOR TÖBB NYUGDÍJT KENNE FIZETNI? ÉS MIT ZAVARNAK A JÖVŐ-MEŐ NYUGDÍJASOK A KÖZLEJEDÉSBEN, MERT MAX A FELE VESZI IGÉNYBE! LÖKÖTT EGY NÉPSÉG, MINDIG VALAMI HÜYLESÉG KERÜL ELŐ!
Soma
2012. február 27. 15:15
Ihaj, csuhaj! Modernizálódunk! Mindenünket eladtunk, a nyugdíjas meg "nyugodjon" ! Az IMF és az EU rájuk már nem ad hitelt. Akik elkommunizálták a nyugdíjkasszát, azok meg majd megállapítják, hogy egy öregnek felesleges ennie meg meleg szobában tartózkodnia! Lassan kitalálják, hogy a "nyugger" menjen fel egy hegyre, aztán ha leadta a szavazatát, ugorjon egy nagyot. Az önkéntes nyugdíjpénztárakat miért kéne megszüntetni?
kjkj945
2012. február 27. 14:37
Ha majd az életszínvonalunk a svéd 50%-a lesz akkor kit érdekel, hogy a nyugdíj után is fizetnek adót, amit még a jusában sem tesznek. A svédeknél folyamatosan ment a nyugdíjkassza és nem volt 60 év bukta, amikor itt minden a nagykalapba ment. Ennek megváltoztatása kb szintén 60 év, vagy lőjükbe a mostani és az elkövetkező 10 évben nyugdijba menőket a dunába, és akoor nem lesz gond a nyugdij kifizetése.
Tikva
2012. február 27. 12:58
"Az 1 millió feletti jövedelmeket még 10 % adóval meg kell terhelni....és most nagy ívben sz---om le melyik párt,vagy junijó mit szövegel...A politikusok és holdudvaruk most legálisan lop meg bennünket ,összekacsintva vörös,narancs,zöld,vagy keresztes...Hiába,na ,ha saját pénzükről van szó akkor a 2 milliós jövedelem sem elég már...zabáljatok még egy kis ingyen melegszendvicset...drága megválasztatott- pénzért anyátokat is szívesen eladó- hazug politikusaink"...én így haragszom..A vallás jelesül csak újabb politika-vallás pénzügyi-érdek megállapodás...Hitelesebb politikát...,ha már a hiteles egyáltalán nem megy...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!