A Plutó az európai égbolton

2012. március 09. 10:00

A demokrácia eszméjének hirdetése nem lenne egyéb, mint hatalmi központok nyers érdekképviselete?

2012. március 09. 10:00
Iványi Márton
Jobbklikk

„Az öreg kontinens felett az égbolton Plutó és holdudvara tűnik fel. Vagy inkább, a népuralom mellett - immár legalábbis évtizedek óta - elkötelezett kontinensen plutokrata-technokrata elitek által vezetett, megválasztatlan kormányok meteoritfelhője vehető ki a horizonton, amely »szőnyegbombázni« készül a demokrácia európai eszmeiségét? Miközben más országokban gyakran kérdőjelezik meg annak érvényre jutását. Vagy a demokrácia eszméjének hirdetése nem lenne egyéb, mint hatalmi központok nyers érdekképviselete, amely a különféle pénzügyi érdekek, befektetések és bankárok igényei által meghatározott stabilitás, vagyis a pax economicus fenntartását szolgálja?

Olaszországban a királyság hivatalos vége óta, a második világháborút követően először került hatalomra megválasztatlan, kizárólag szakértőkből álló kormány, amelyet az úgynevezett governo tecnico, Mario Monti vezet, aki korábban az Európai Bizottság tagja volt. Görögországban, a Harmadik Hellén Köztársaság története során először, került megválasztatlan kormányfő az ország élére, mégpedig az Európai Központi Bank korábbi igazgató-helyettese, Lukasz Papadémosz személyében. Írország és Portugália talán nem illik a sorba, hiszen ezekben az országokban az EU által követelt megszorításokba (15 milliárd eurós takarékossági program Írországban, illetve kiadáscsökkentések, adóemelések Portugáliában) belebukott Brian Cowent, illetve José Socratest törvényhozási választásokon győztes erők váltották le.

Annak az elképzelésnek, hogy bankárok, vagy bürokraták a legalkalmasabbak arra, hogy megoldják Európa problémáit, még lenne is némi értelme, ha egy országot úgy lehetne vezetni, ahogy egy bankot, vagy vállalkozást. Azonban az emberi társadalmak nem pénzintézetek, cégek, vagy élelmiszerüzletek, azokat nem lehetséges ugyanolyan módon irányítani, mint a magánszektor egyes vállalkozásait.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2012. március 09. 16:29
Ameddig Görögországban 1000 euró felett lesz a minimálbér, a nyugdíj, addig ne sajnáljuk őket! Éljenek meg 300 euróból!
korona
2012. március 09. 16:27
Mindegy! Csak a nép jól éljen! Mégha nincs demokrácia, akkor is! A jó élet a fontos, a többi mind érdektelenség! Ha mi nem élünk jól, gyerekeink rosszabbul fognak élni, unokáink meg gyalázatosan!
nyugalmazott tanár
2012. március 09. 13:49
"Azonban az emberi társadalmak nem pénzintézetek, cégek, vagy élelmiszerüzletek, azokat nem lehetséges ugyanolyan módon irányítani, mint a magánszektor egyes vállalkozásait.” Pedig nálunk megpróbálták. Ugyanúgy. Saját zsebre... Rá is ment az egész ország.
abcd
2012. március 09. 13:47
A szegénylegénynek az erdőben azt mondja egy vén banya: fiam, ha kielégítesz engem én királylánnyá változok. A dolg megtörténik az átváltozás elmarad. A fiú reklamására a banya kérdezi: Mondcsak fiam hány éves vagy te? Huszonkettő. És még mindig hiszel a mesékben? Olyan aranyos, ahogy a sok szegénylegény gyömöszöli a demokráciát, hátha egyszer királylánnyá változik.:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!