Nem gyarmat, tartomány!

2012. március 28. 07:19

Nagy kérdés, hogy felfokozott, EU-ellenes hisztérikus hangulatban meg tudunk-e békülni a tartományi „státusszal”.

2012. március 28. 07:19
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap
„-Elismerem – a nagy hajbókolás közepette –, hogy számos központi szabályozás – szakképzés, kutatás-fejlesztés, iparterület-bővítés – a német cégek kénye-kedve szerint történik, és a kinti munkabérek harmadáért dolgoztatják az itteni munkaerőt a menedzsmentek, lobbitevékenységük pedig olyan erős, hogy ők diktálják a mindenkori magyar kormányok »üzleti« döntéshozatalának jelentős részét. Ha pedig a költségvetés pont annyit fordítana a hazai kis- és közepes vállalkozásokra, mint a dúsgazdag, tetemes profitot felmutató német társaságokra, valószínűleg kevesebb lenne itthon a céges felszámolás. Ráadásul a hazai vállalkozásokat a jó nevű multik nem nagyon engedik kapun belülre, tehát ezzel a fránya beszállítói mutatóval is kezdeni kellene valamit! 

A fentiek ellenére mégis megéri a délnémet tartományi pozíció, hiszen a hazai cégek négy-öt éve nem tudnak beruházni, üzletmenetüket a szűkülő belső és fizetésképtelen piac, továbbá a csődeljárások nehezítik. Ráadásul a költségvetés lyukait betömő működő tőke sem akar jönni, más piaci szereplők pedig nem teremtenek új munkahelyeket.

Persze nagy kérdés, hogy felfokozott, EU-ellenes hisztérikus hangulatban meg tudunk-e békülni a tartományi »státusszal«. 

És a tényekkel!”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2012. március 28. 14:27
"Persze nagy kérdés, hogy felfokozott, EU-ellenes hisztérikus hangulatban meg tudunk-e békülni a tartományi »státusszal«." --------------- Tartomány a lóf@sz! Gyarmat ez a javából. A vezíred meg a helytartó.
bigyomail
2012. március 28. 10:18
Két megjegyzés a cikkhez: 1. Beszállítója vagyok két Magyarországon működő multinak. Nem volt nehéz. Így saját tapasztalatból vitatkoznék azzal, hogy nem nagyon engednek be minket. Persze lehet, hogy más cégek más tapasztalattal rendelkeznek, de gondolom az újságíró nem rendelkezik semmilyennel, csak prekoncepcionál. 2. Nem kel - nekem legalábbis - semmilyen támogatás az államtól. Elég lenne egyszerűsíteni az adózást és az egyéb szabályozást, és (nagy álom!) csökkenteni az adókat. Már az egyszerűsítés is sokat segítene.
marko11
2012. március 28. 10:05
Szajlai Csabát - nem először - nem zavarja, hogy MOST az EU-ban kb. ott tartunk, mint a SzU alatt, az ötvenes években, ők akarnak min.elnököt ültetni a nyakunkra. Kár, hogy 89-90-ben nem tudtuk, hogy milyen "fényes" jövő vár ránk! Ja, és cukrászdát sem sokat nyitottunk Bécsben!
wartog
2012. március 28. 09:40
Ha választani kell, inkább német mint bármi más. A német korrekt, tisztességes. A legfontosabb azonban mint fennebb említették többen, erősödjünk meg kicsit és vegyük át amit lehet, maradjunk a magunk urai.Addig is sem földet sem vizet átadni senkinek. Az áramot sem kellett volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!