A hülyéket kezelésbe kell venni

2012. április 26. 18:51

Obama kétségkívül nem volt az a nagyszerű, transzformatív elnök, aminek sokan várták. De azért rossz sem volt.

2012. április 26. 18:51
Szlankó Bálint
Komment.hu

„Talán a legnagyobb kudarca Obamának, hogy nem tudott dűlőre jutni a republikánusokkal. Nem sikerült olyan megállapodást nyélbe ütnie velük, ami az elkövetkező években lehetővé tenné a költségvetési hiány és az államadósság csökkentését. Az amerikaiaknak hasonló a problémájuk, mint nekünk: túl sokat költenek, és képtelenek szembenézni vele, hogy ez mivel jár. A demokraták nem hajlandóak hozzányúlni az időskori egészségügyi ellátáshoz és a nyugdíjhoz. A Teapárt mozgalom irracionális államellenességének csapdájába esett republikánusok nem tudják elfogadni, hogy pusztán kiadáscsökkentésekkel nem lehet rendezni a különbözetet, adóemelésre is szükség lesz. (A republikánus képviselők explicite vállalják, hogy soha semmilyen adóemeléshez nem adják a nevüket.)

Az elakadásról, azt gondolom, inkább a valóságtól szinte teljesen elrugaszkodott republikánusok tehetnek. Jobbára ész nélküli obstrukciót tanúsítottak az elmúlt években a kongresszusban. Az elnököt »szocialistának« bélyegezni alap a jobboldalon (ennek a magyar megfelelője a kommunistázás). Romney-t leszámítva az összes republikánus elnökjelölt-aspiráns vagy futóbolondnak (Michelle Bachmann, Ron Paul) vagy egyszerűen seggfejnek tűnt (Newt Gingrich, Rick Santorum, Rick Perry). De persze ez nem kifogás: minden politikus legfontosabb képessége, hogy tudja kezelni a hülyéket. Obamának ez nem nagyon sikerült.

Romney valószínűleg nem lenne rossz elnök. A Republikánus Párt vonzóbb oldalát képviseli: láthatólag okos, tapasztalt, pragmatikus és centrista (massachusettsi kormányzóként pont olyan egészségügyi reformot vezetett be, mint Obama) - még jól is néz ki, pont, mint egy amerikai elnök. A gond az, hogy egyáltalán nem tudni, miben hisz, vagy hisz-e valamiben egyáltalán. Az álláspontját szinte minden kérdésben megváltoztatta párszor, ahogyan igyekezett megfelelni az elmúlt években alaposan jobbra tolódott republikánus választóközönségnek. Persze mondhatnánk, hogy ez a politikai realitás és kész. De a fickó mégsem tűnik teljesen bizalomgerjesztőnek; valamennyi integritást még egy politikustól is elvárhatunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
L066H
2012. április 27. 16:33
"Talán a legnagyobb kudarca Obamának, hogy nem tudott dűlőre jutni a republikánusokkal. " Most miért kell Magyarországon is ezt az amerikai átlagtuskónak szóló süketelést nyomni? Mindig ez a lakájmédia mantra. "Jót akart a hős, bátor, egyenesgerincű emberek mintapéldánya, de hát a gaz ármányos ellenzék az kersztbekötötte, aláaknászta, hátbasz úrta, megpopulistázta, így aztán nem sikerült a nagy jó szándék ellenére sem semmi." ... csak a lakosság további szopatása.
ZolieM
2012. április 27. 10:05
"...még jól is néz ki, pont, mint egy amerikai elnök" Hát ez azért így Obama után mókás gondolat :D
Szonja
2012. április 26. 20:10
Nekem Santorum jobban tetszik, mint Romney. Fiatalabb és szimpibb is. Amerika választhat egy milliomos szektás és Obama, a kesztyűbáb között. Szegény amerikaiak. Eredetileg én Obamától többet vártam ,főleg a szociálisan hátrányban levő társadalmi rétegek megsegítésében, de nem nagyon strapálta magát.Csalódtam benne. Azért egy előnye lenne annak, ha Romney nyerne: végre megszabadulnánk Clintonnétől.
kerecsen
2012. április 26. 20:01
Persze lehet, hogy úgy lesz ahogy írod, de van ellenpélda, Bill Clinton esete. Őt is nyolc évig kapacitálták egy Irak elleni háborúval, még Monicát is ráküldték... Azután jött ifjabb Bush és megtette, igaz előbb Afganisztánban "csinált rendet" Hidd el a szavazótáborok összetétele a döntő! A demokratáké a békésebb, ez tény. Ráadásul a neoprotestáns tömb harcosan Izrael barát és alig várja az Armageddont. Minden este a Bibliával fekszenek le... Nagy "huncutok" és mind republikánus!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!