Áder, a messziről jött ember?

2012. május 02. 13:11

Áder egyáltalán nem messziről jött ember. Az elmúlt hónapok legsúlyosabb alkotmányromboló törvényeit dolgozta ki, amit egy valamire való köztársasági elnök biztosan nem írt volna alá.

2012. május 02. 13:11
Karácsony Gergely
Karácsony Gergely
Karácsony Gergely blogja

Az biztos, hogy Áder valóban jól ismeri a választási rendszerek politikai hatásait. Már a 89-ben elfogadott választási rendszer kidolgozásában is részt vett, a rendszer működésének politikai hatásairól szóló »Kinek az érdeke?« című 1991-es tanulmányát a mai napig sokan idézik a szakirodalomban. A baj csak az, hogy tavaly év végén elfogadott választási törvény kapcsán, nagyon könnyű válaszolni arra, hogy kinek az érdekét szolgálja: csak a Fideszét. Mások mellett én is sokat írtam arról, hogy ez a rendszer a Fidesz érdekinek megfelelően torzítja a választói akaratot. Röviden szólva egy sunyi csalás. Szóval Áder egyáltalán nem messziről jött ember. Az elmúlt hónapok legsúlyosabb alkotmányromboló törvényeit dolgozta ki, amit egy valamire való köztársasági elnök biztosan nem írt volna alá.

Két dolgot tudok elképzelni. Vagy az van, hogy Áder úgy készítette el ezeket a törvényeket, hogy tudatában volt annak, hogy ezek nem állják ki az alkotmányosság próbáját. És ez csak azért nem derül ki, mert az állampolgárok, sőt az ellenzéki pártok sem fordulhatnak az Alkotmánybírósághoz. Ha ez így van, akkor biztosan lehetünk abban, hogy Áder megválasztásával beteljesedik az alkotmányosság felszántásának folyamata. Vagy az van, hogy Áder szerint ezek a törvények alkotmányos értelemben valóban rendben vannak. Ebben az esetben »csak« arról van szó, hogy Áder pártpolitikusi minőségében óriási tévedésben van.

Én a magam részéről adnék egy esélyt Ádernek, hogy egy fokkal jobb elnök lesz, mint az elődje. Ám ehhez neki kell világos választóvonalat húznia a pártpolitikusi és az államfői tevékenysége közé. Például úgy, hogy – ha már az elődje nem kért ezekről előzetes normakontrollt, hanem olvasatlanul aláírta őket – akkor Áder utólag kérje ezt az Alkotmánybíróságtól. Ezt persze közvetlenül nem teheti meg, de szimbolikus értelemben igen, például azzal, hogy felkéri az ombudsmant, hogy az igazságszolgáltatási törvények és a választójogi törvény ügyében forduljon az Alkotmánybírósághoz. Ez lenne az egyetlen döntő bizonyíték arra, hogy nem csak Orbán embere.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2012. május 03. 00:31
Gergelyünk már azt hiszi, hogy most az LMP a kutya farka? Jelenleg /az elbukott népszavazási kísérletet tekintve/ a farok alatti "alkatrész" , amit nem csóvál a kutya, csak naponta egyszer használja!
elfelejtette
2012. május 02. 17:50
Nyomorult egy képződmény ez az LMP is. Ezek is csak fejhangon demokratáznak, mint a többi vinnyogó majom, meg progresszív SZJA-t akarnak. Hát hogy a picsába lehet ekkora kibaszott hulladék az ellenzék?
pic
2012. május 02. 17:01
Egyszer egy kínai delegáció cagy túrisatacsoport -de ez azt hiszem mindegy is - járt Magyarországon. Kérdezte az egyik: maguk hányan is vannak ? Tíz millióan. Volt a válasz. Akkor itt mindenki ismeri egymást. Szólt a kínai.
flo
2012. május 02. 16:55
Jön majd még egy-két olyan elfogadott törvény, amely egy jogállamban (ténylegesen működő AB, KE mellett) elképzelhetetlen lenne és amelyet a nemzet új tolla zokszó nélkül, lelkesen aláír majd. Akkor a lelkes jobboldaliaknak talán nem lesz olyan őszinte a mosolya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!