Vége a kettős mércének?

2012. június 05. 15:23

Míg a bírósági reformmal összefüggésben az egyszemélyi döntéshozatalt bírálták, a jegybanktörvény kapcsán a jegybankelnök egyszemélyi döntési helyzetét vették védelmükbe.

2012. június 05. 15:23
Fodor Csaba
Nézőpontok

Bár Orbán Viktor kormányfő másféle hete még a Magyarországgal szembeni »kettős mérce« oldódásáról beszélt, a jegybanktörvényhez megfogalmazott külföldi észrevételek alapján van hova »fejlődnie« a nemzetközi intézményeknek ezen a téren. (...)

Az új jegybanktörvény értelmében a devizatartalékok feletti döntés joga a jegybankelnök helyett a Monetáris Tanácsot illeti meg, ezt pedig a Nemzetközi Valutaalap máris kritikával illette. Míg tehát az állam működése szempontjából sokkal jelentősebb bírósági reformmal összefüggésben az egyszemélyi döntéshozatal bírálata állt az észrevételek középpontjában, a jegybanktörvény kapcsán a kritikus hangok a jegybankelnök egyszemélyi döntési helyzetét vették védelmükbe. Mi ez, ha nem kettős mérce?

Erre persze vissza lehet vágni azzal, hogy a jegybankelnök mögött szakmai apparátus dolgozik, míg a Monetáris Tanács munkáját nem segíti külön hivatal, ezért a jegybankelnök önállóan »szakmailag megalapozottabb« döntést tud hozni a milliárdos nagyságokat kitevő devizatartalék sorsáról. A demokratikus játékszabályok azonban minden állami intézményt, így a jegybankot is kötelezik. A jegybankelnök mögött dolgozó apparátus így is érdemben képes befolyásolni a Monetáris Tanács döntéshozatalát, amelynek választott tagjai viszont érdemi vita után döntenek a fontos kérdésekben. Ez egyébiránt a demokrácia lényege, hiszen érdemi vita nélkül egyetlen személy sem hozhatna önállóan legitim döntéseket.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2012. június 05. 21:39
A függetlenség garantálásáról van szó mindkét esetben. Az a cél. Egyik esetben így, másikban úgy biztosítható, hogy a kormány ne kapjon "túlhatalmat".
KannibálTatárÚr
2012. június 05. 19:41
Van vagy nincs sapka Mo.-on? ...... Hát ezért büntetjük.
luga
2012. június 05. 17:35
Azért annyira nem kell függetlennek lennie a Magyar Nemzeti Banknak, hogy a veszteségeit ne a magyar állam fizesse.
tarackos
2012. június 05. 16:01
"Az új jegybanktörvény értelmében a devizatartalékok feletti döntés joga a jegybankelnök helyett a Monetáris Tanácsot illeti meg, ezt pedig a Nemzetközi Valutaalap máris kritikával illette." Jól is tette! De mit is kritizált? "Ez a mandátum lehetővé teszi, hogy a Monetáris Tanács ne csak a politika meghatározásáért legyen felelős, hanem a) annak végrehajtásáért, és b) saját tevékenységének felülvigyázásáért is." http://www.ecb.int/ecb/legal/pdf/hu_con_2012_43_f.pdf Vagyis az MT kitalálja, megcsinálja és még le is ellenőrzi magát mekkora spíler volt. Csabika, hallottál már a felelősségek elhatárolásáról? Tudod senki sem ellenőrizheti a saját munkáját mert annak az a vége, hogy minden mindig rendben van. Ha nem szóltál volna...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!