A tabuk vége

2012. augusztus 10. 19:51

Bizony ez az a kor, amikor egy ország – mondjuk Magyarország – dönthet úgy, hogy a választást némi felelősségvállaláshoz és tudatossághoz köti.

2012. augusztus 10. 19:51
Fricz Tamás
Fricz Tamás
Magyar Hírlap

„A világ erjedésben van. Ez a nagy változások kora.

Ekkor jelennek meg új gondolatok, indulnak el új gondolatmenetek, amelyek eladdig tabunak, szentnek, megkérdőjelezhetetlennek vélt dolgokra kérdeznek rá kíméletlenül, ha kell szemtelenül, félelmek nélkül (na jó, mondjuk, lassan enyhülő félelmekkel...).

Ez az az idő, amikor lassan végre szakítunk a szabad gondolkodást és a valóság megismerését gátló, önmagunk által kreált korlátokkal. Szakítunk a politikailag korrekt beszéddel. Szakítunk azzal, hogy egy emberről nem szabad megmondani, hogy ő kicsoda, milyen származású, milyen vallású. Ki merjük végre mondani, hogy ő magyar, ő zsidó, ő cigány, ő német, ő román, ő arab, ő fekete, ő angol. S merünk végre olyanokat is mondani, hogy »szerintem az angolok ilyenek meg ilyenek«, »szerintem a németek olyanok meg olyanok”, »szerintem a magyarok amolyanok meg amolyanok«, s a jelzőink lehetnek pozitívak és negatívak is. Mert jogunk van ahhoz, hogy véleményünk legyen. (...)

És ez az a kor, amikor rá lehet kérdezni a parlamentáris demokrácia egyes, levegőben lógó kérdéseire is. Ilyen az általános választójog. Amikor a 19–20. században bevezették, akkor ez fejlődés volt, hiszen társadalmi csoportok és a nők kimaradtak a választás lehetőségéből. Ma viszont azt látjuk, hogy az általános választójoggal sokan nem élnek, mások pedig, akik élnek vele, felelőtlen és teljességgel megalapozatlan döntéseket hoznak, pillanatnyi hangulatoknak, a pártok manipulációinak engedve.

Bizony ez az a kor, amikor egy ország – mondjuk Magyarország – dönthet úgy, hogy a választást némi felelősségvállaláshoz és tudatossághoz köti. Hogy valóban a citoyenek (franciából: honpolgárok, állampolgárok) döntsenek egy ország sorsáról, s ne azok, akik valójában nem is akarnak dönteni, csak odasodródnak az urnákhoz. Vagy odaviszik őket. Úgy, ahogyan egy operát és balettet utáló ember véletlenül besodródik az Operába, s ott elkezd hangosan chipseket enni és nagyokat röhögni az áriákon. Tehát ez az a kor, amikor az előzetes (regisztráció) nem tabutéma többé. Hanem lehetőség a demokrácia kiegyensúlyozottabbá, igazságosabbá tételére. Hiszen a nép uralma a felelős és tudatos választók, a citoyenek uralmát jelentheti csak. A feliratkozás intézménye nem gyengíti, hanem erősíti a demokráciát, annak komolyságát és hitelességét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
torresG4
2012. augusztus 11. 16:12
...az nem demokrácia, ahol egy ember alatti élőlény szavazata azonos egy közgazdász professzoréval....no meg az sem, amikor olyan emberek döntik el az ország sorsát, akik egész életük során egyetlenegy forintot sem fizetnek be közkasszába....csak kivesznek onnan...menjenek a jó édes ........kanadába....
kjkj945
2012. augusztus 11. 12:54
tabutabutabuta!
Zokni
2012. augusztus 11. 12:38
Kedves Szerző! Tudja, mit ír le ezzel, hogy szakít "... a szabad gondolkodást és a valóság megismerését gátló, önmagunk által kreált korlátokkal..."? A civilizálatlan állatok félelmek vezérelte világát, amikor az ember még az ijesztő külvilágból annyit látott, amennyit az évmilliók alatt elődei megtapasztaltak, és az ösztöneiben átörökítették. Zabálni, párzani, vedelni, szunnyadni! De mérni még nem akarhatta magát semmivel... Persze kétség sem fér hozzá, hogy amit ír, azt pénzért írja, hogy mindezt gátlás nélkül megtehesse. És most már nem is röstelli.
Molenaar
2012. augusztus 11. 11:42
Még nincs is törvény, de már mindenki tudja, hogy milyen rossz lesz. Sorban kell állni a hivatalban.. Igen és bárcsak egy pár egyszerű, alapműveltségi kérdést is ki kellene ott tölteni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!