Ügyvédi praxis épült az alkotmányjogi panaszra

2012. szeptember 26. 07:25

Az új rendszerrel nem csökken az állampolgárok Alkotmánybírósághoz való fordulásának lehetősége. Interjú.

2012. szeptember 26. 07:25
Balsai István
Magyar Hírlap

– Paczolay Péter, az AB elnöke egy korábbi interjúban bírálta a kormánytöbbséget, amiért több esetben is az alaptörvény módosításával írt felül egy alkotmánybírósági határozatot. Mi a véleménye erről?

– El kell kerülni, hogy az Alkotmánybíróság versenyezzen az Országgyűléssel, mivel egyetlen intézmény sem független a társadalomtól. A parlament mint törvényhozó hatalom azonban mindig ura az ügynek. (...)

– Közben megszűnt az actio popularis, hogy az állampolgárok bármilyen panasszal az Alkotmánybírósághoz fordulhassanak.

– Sok problémát okoztak a szükséges krité­riumokat nélkülöző beadványok, ezeket szerintem senki nem szerette az intézményen belül. Ezres nagyságrendű hátralék alakult ki ezekben az ügyekben. Most ezt a lehetőséget felváltotta az alkotmányjogi panasz, amelyre át lehetett formálni a korábbi beadványokat. Lehetőség az is, hogy az ombudsmanon keresztül jusson el hozzánk utólagos normakontrol. Az új rendszerrel tehát nem csökken az állampolgárok Alkotmánybírósághoz való fordulásának lehetősége.

– Változott a beadványok »minősége« abból a szempontból, hogy formailag, tartalmilag megfelelnek a követelményeknek?

– Igen, de van egy ellentétes következmény, mégpedig az, hogy egy már elvesztett ügyben az ügyvéd azt mondja, nem baj, megyünk a Donáti utcába. Egyfajta ügyvédi praxis is épült arra, hogy ha minden jogorvoslatot kimerítettek, akkor rábírják az ügyfeleket az alkotmányjogi panaszra.

– A kormány jelezte, hogy az előzetes regisztrációt is tartalmazó választási eljárási törvény kapcsán előzetes normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól. Egyetért ezzel?

– Megválasztásom óta nem volt arra példa, hogy a Ház küldjön ide előzetes normakontrollra egy olyan törvényt, amelyet már megalkottak, de az Alkotmánybírósággal is meg akarják vizsgáltatni. Nem kifogásolható, hogy egy ennyire új helyzetben ezt kezdeményezzék, hiszen a parlament létszáma a felére csökken, a határon túli magyarok is választhatnak, új választókerületek alakultak ki, és egyfordulós lesz a választás. Annyira más dimenzióba kerül az egész választás, ami indokolja az AB kontrollját. Ismerem a tervezetet, de nyilván nem mondhatok véleményt. Ha hozzánk fordul a parlament, harminc napon belül döntést kell hoznunk róla.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
állami autót nekemis
2012. szeptember 26. 15:47
Balsai uram, megint rossz irányban állt az autója orra? Sebaj! Menjen csak tovább!
hazug politikusok
2012. szeptember 26. 12:55
Ez a III/III-as gerinctelen szar Balsai már megbukott a hazug 2006-os őszi jelentésével. El kellene tűnnie a süllyesztőbe.
Bazooka454
2012. szeptember 26. 11:41
"Igen, de van egy ellentétes következmény, mégpedig az, hogy egy már elvesztett ügyben az ügyvéd azt mondja, nem baj, megyünk a Donáti utcába. " Persze, megint a középréteg és a legszegényebbek járnak a legrosszabbul. Dupla annyi időbe és háromszor annyi pénzbe kerül minden alkotmányjogi panasz. Ki bírja ezt kivárni, megfizetni? A legszegényebbeknek, akiknek e legnagyobb szüksége lenne a védelemre, azoknak eszükbe sem jut ügyvédet finanszírozni, inkább csak magukban sírnak, átkozódnak. Akinek nincsen pénze ügyvédre, vagy nem bírja kivárni az ombudsmani, alkotmányjogi kontrolt az a " Jó Állam " szerint meg is dögölhet.
laci0011
2012. szeptember 26. 11:02
1 beteg elme, a jobb oldal szégyene,a kettős beszéd díszpintye...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!