Ius Pozitivum

2012. szeptember 13. 07:20

Joav Blum a Ius Naturale szerint bűnös. A Ius Pozitivum szerint valószínűleg nem. Ez pedig úgyis majdnem mindegy. A végén úgyis mindnyájan beledöglünk ebbe a nagy-nagy szabadságba.

2012. szeptember 13. 07:20
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Hírlap

„Joav Blum izraeli üzletember nem bejelentkezni szeret megrögzötten általa nem lakott ingatlanokba. Joav Blum izrae­li üzletember értéktelen ingatlanokat szeret értékesekre cserélni, hogy aztán állami segédlettel és állami pénzből ez utóbbi, értékes ingatlanokon úgynevezett befektetéseket eszközöljön. S mindezért a pozitivista jogfelfogás alapján soha nem lesz elítélve, sőt! Korunk mindenütt jelen lévő, állandó története ez. Jared Diamond így írja le a lényeget az Összeomlás című, nagyszerű művében:

»Az amerikai vállalatok azért vannak, hogy tulajdonosaiknak pénzt termeljenek: ez hozzátartozik a kapitalizmus működési módjához. Következésképp a vállalatok vezetőinek minden olyan költséget kerülniük kell, ami nem a profitot szolgálja. Az ilyen értelemben vett takarékosság nem csak a bányaiparban kötelező. A sikeres cégeknél különbséget tesznek a fennmaradáshoz szükséges költségek és az erkölcsi kötelességből vállalt költségek között. A környezetvédők és az üzleti szektor közti feszültség nagy része abból fakad, hogy ezt a különbségtételt az előbbiek nem vagy csak húzódozva fogadják el. Pedig vállalatvezetőktől sokkal reálisabb azt várni, hogy könyvelőkhöz vagy ügyvédekhez, mintsem hogy egyházi személyekhez hasonlóan viselkedjenek.«

Íme, a végső igazság. S bár Diamond itt kifejezetten a környezetvédelem aspektusából elemzi a helyzetet, Joav Blum és a velencei kaszinóváros esetében az az aspektus is fontos, és nem hagyható figyelmen kívül. Joav Blum a Ius Naturale szerint bűnös. A Ius Pozitivum szerint valószínűleg nem. Ez pedig úgyis majdnem mindegy. A végén úgyis mindnyájan beledöglünk ebbe a nagy-nagy szabadságba.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ald0 Raine hadnagy
2012. szeptember 13. 14:55
"A végén úgyis mindnyájan beledöglünk ebbe a nagy-nagy szabadságba.” Mi van Zsóti, nem tetszik az igazságszolgáltatás? Pedig ezért fröcsöghetsz szabadon, ezért vannak szabadon a maffiózó, sikkasztó, bűnöző haverjaid, Orbántól Kövérig, Pintértől Simicskáig.
Hozzászóló
2012. szeptember 13. 13:21
A szabadságnak, és a liberalizmusnak semmi köze a zsidókhoz! - szerintem! A szabadság általában - egy úgymond- idegen erőtől való függetlenséget jelent. A nagy-nagy szabadságba pedig az döglik bele, akinek beszűkült tudata van!!! Szép napot!
vatta csupor
2012. szeptember 13. 11:52
Bayerral az a gond, hogy egy erkölcstelen, velejéig züllött párt katonájaként, erkölcstelen magánéletet élő, Szlovákiában adózó, szlovák rendszámú autóval közlekedő, mocskos szájúként akar jó erkölcsre tanítani másokat. Egyetlen dologban volt eddig következetes, a gerinctelenségben. Kifordul az ember gyomra tőle!
Gyurcsány Viktor
2012. szeptember 13. 11:45
Egy nem pozitivista, igazságos jogértelmezés esetén Zsolti is már régen börtönben lenne azért a hazudozásért és uszításért, amit évek óta folytat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!