Ria, Ria, Weimaria?!

2012. szeptember 18. 11:56

Hol van itthon függetlenség, avagy legalább a 2/3 helyén összpárti megoldás? A magyar parlament 4 évre választott többsége – a futballdrukkerek önbizalmával – az ellenkező irányba tart.

2012. szeptember 18. 11:56
Kolláth György
NOL

2012. szeptember 8-án cikkem jelent meg a Népszabadságban Lezsírozott kamuvoksolás címmel. Szeptember 10-én a Mno.hu-n Kovács András »Kolláth György a tényeket is bojkottálta« címmel foglalkozott velem és érveim töredékével. A demokratikus oldalon sokan begubóznak, ha őket méltatlan, igaztalan támadás éri. Vallom, hogy kutyának nem ugatunk vissza, de most másról van szó. Semmi gondom azzal, hogy Kovács cikke MSZP-közeli alkotmányjogásznak, balliberálisnak titulál. Szervezetektől független közjogász vagyok, de nem semleges. Nem zavar, ha egy lap, annak újságírója más véleményen van a tények fair olvasása és értelmezése nyomán, mint jómagam. Szót emelek viszont a tankönyvi ismeretszintet is mellőző, nem européer manipuláció ellen. (...)

Veszély fenyeget a választások 4 klasszikus alapelvéből hármat. Az ellencikk ebből csak az egyenlőség fennállását bizonygatja. Alkotmányjogi tankönyvi kivonat: 1) 206. old: Rendkívül sérülékeny az egyenlőség elve... Különböző nagyságú választókerületek létrehozásával aránytalanul (!) nőhet vagy csökkenhet egy mandátum értéke. (Megjegyzésem: idevezethet, ha a hagyományosan ilyen vagy olyan politikai színezetű körzethatárokat önzőn átírják, noha a lakosságszám elvben stimmel. Ennek vagyunk tanúi itthon.) Kovács cikke utal az Alkotmánybíróság 2005. évi döntésére. Csakhogy az AB-határozat ezt is mondja: »Mindazonáltal alkotmányossági szempontból jelentős veszélyeket hordoz magában, ha a Kormány megfelelő törvényi korlátok nélkül határozhatja meg a választókerületek területét«. Tény, hogy azóta törvény született e tárgyban, de a parlamenti többség és a vele adekvát kormányerő: a politikai verseny egyik oldala magamagára szabta önkényesen és önérdekűen mindezt. Közelébe se engedett mást. A tankönyv kifogásolja az ún. választási földrajz próbálkozásait, de szolgál követendő példával is. 236. oldal, 6. lábjegyzet: »Az egyenlőség elvét sértő, választókerületekkel való manipulációk megakadályozására a választókerületek határait rendszeresen felülvizsgáló független bizottságokat hoztak létre az egyes országokban. Például Nagy-Britanniában a Boundary Commission jelentése alapján 10 évenként – a migrációra tekintettel – korrigálják a választókerületek határait«. Hol van itthon függetlenség, avagy legalább a 2/3 helyén összpárti megoldás? A magyar parlament 4 évre választott többsége – a futballdrukkerek önbizalmával – az ellenkező irányba tart. Választási úton akar politikai egyeduralmat az országra kényszeríteni?! Weimar régen volt?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enes
2012. szeptember 18. 18:50
De Gaulle átrajzoltatta a Párizs környéki kerületeket - határozattan emlékszem erre a tényre.
Cafka Margit
2012. szeptember 18. 18:49
Nagyot hibáztam! Most már belátom... elolvastam a teljes cikket.... Kolláth úr! Ön beteg, kezeltesse magát...
nyoooc
2012. szeptember 18. 16:39
Nem itt találták ki, hogy a politikai kommunikációban sokkal hatásosabb lehet, ha bizonyos dolgokat nem egy pártpolitikus, hanem a párthoz bár kötődő, de mégis független szakértővel mondatják ki a nyilvánosság előtt. Kolláth írása szerintem nagyon jó példa erre, a politikai álláspont szakértő általi kimondatása. Figyelni kell, hogy az ember észrevegye, nem szakmailag kikezdhetetlen tények logikus felsorakoztatásáról, hanem egy politikai erő kommunikációjáról van szó.
Necoure Yamakee
2012. szeptember 18. 16:19
Ennyi sok-sok független gyűlölködőt.Akarom mondani demokratát. És mind a klubrádión vezet műsort. Ami tudvalevőleg a "szabad magyarország" hangja. Ráadásként pedig a szuperfüggetlen amerikai népszavában cikkeznek. megaLOL.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!