Paks bővítés vagy magyar euró – mi lesz előbb?

2012. október 19. 13:04

Legkésőbb jövő év elején kiírják a tendert 1-2 új nukleáris blokkra – legalábbis a legújabb hírek szerint. Ez kicsit olyan, mintha a magyar euró érmék tervezésére írnának ki pályázatot. Csak annál valószínűleg jóval többe kerül.

2012. október 19. 13:04
Vargha Péter Simon
Guruló Hordó

„Legkésőbb jövő év elején kiírják a tendert 1-2 új nukleáris blokkra – legalábbis a legújabb hírek szerint. Ez kicsit olyan, mintha a magyar euró érmék tervezésére írnának ki pályázatot. Csak annál valószínűleg jóval többe kerül. Sok minden szól a sietős bővítés ellen: az atom drága és úgy tűnik, a pénz mellett az áramkereslet és a projektmenedzsment-tudás is hiányzik. Egyelőre homály fedi, hogy pontosan mit tartalmaz majd a tender, illetve, hogy ilyen körülmények között kinek érdemes indulnia rajta.

Egy (1 GW-os) blokk 1000-1500 milliárd forintba kerül, ez a GDP 3,5-5%-a, ami mindenképpen az államadósságot növelő tétel lenne. A beruházás akkora (és annyira ritka mostanság az összehasonlításul szolgálható atomerőművek építése Európában), hogy 500 milliárdos intervallumban bárhol szórhat a költsége. Megfelelő projektmenedzsment nélkül még akár 1500 milliárd forintnál nagyobb is lehet a költség. (Meglepő ugyanakkor, hogy a legutóbbi, tenderkiírással foglalkozó tudósítások 2000 milliárd forintos blokkonkénti költségről szóltak – ez lehet persze sajtóhiba is.) (...)

Az új blokkal termelt nukleáris áram számításaink szerint egyáltalán nem lenne olcsó Magyarországon. A megtermelt áram költsége MWh-nként legalább 70-80 euró körül lehet, miközben a jelenlegi piaci ár 50 euró. A technológia nagyon tőkeintenzív: minthogy a költségek nagy része már az építéskor felmerül, így a vele termelt áram ára nagyon érzékeny a tőkeköltségre (ld. a lenti ábrát). Blokkonkénti 1500 milliárd forintos beruházási költség mellett a nukleáris áramár már meghaladhatja a 100 euró/MWh-t, (2000 milliárd forint esetén pedig a 120 euró/MWh-t). Magyarországon a tőkeköltség jelenleg igen magas, ezért lenne kiugróan drága a nukleáris áram is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Grüezi
2012. október 20. 02:15
Na megint hippigyűlés van errefelé? Milyen megújuló energiaforrásokról beszéltek? Biogáz: már most is takarmányhiány van, pláne ha a fél alföldet bevetnék repcével. Napenergia: egy hét borult, és tekerhetsz a bringán. Ehhez vedd hozzá, hogy 1nm napelem többe kerül, mint a havi átlagbér. Szélenergia: állami támogatással persze hogy megéri... Geotermikus: Alacsony energiasűrűség, drága, ha lehűtöd a kőzetet, évtizedek alatt melegszik vissza... Vízenergia: Alacsony esésű folyókkal felejtős, de persze nekiállhatsz visszafoglalni erdélyt és a felvidéket. Foszilis energia: A gázárat jócsskán lenyomja, a tudat hogy pótolható, ellenkező esetben lásd Ukajnát. +1: Akkumulátoros tárolás: Remélem te is teleraknád a nappalidat... Az egész zöldségeskedés célja az állami támogatások bezsebelése, anélkül esélytelen lenne. Emellett vegyük bele, hogy a nagyipari fogyasztókat taccsravágja egy nagyobb emelés. A hatékonyságon volna mit javítanunk az igaz...
birkakaka
2012. október 19. 15:00
Paksi bővítés mert kell az oroszok pénze!
huttinger
2012. október 19. 14:38
"""Legkésőbb jövő év elején kiírják a tendert 1-2 új nukleáris blokkra""" Ugye Illés Zoltán le fog mondani ekkor?
bunko_jobbos
2012. október 19. 14:11
Ha jól melékszem, Paks 10 Ft-ért, a gázerőművel, meg 20-ért termelik az energiát. Erről ennyit. Nagyon örülök, hogy a bővítésről viszonylagos egyetértés van az országban. Szegény litvánok, most kergetik el a őket szarból kihúzó kormányt és most szavazzák le az atomenergiát. Valami ruszki "balodali" (=osztogató) faszt tettek oda. De nem baj, úgy látszik, minden országnak végzetesen el kell kúrnia a jövőjét legalább egyzser 20 évente. (Lásd. Mo. 2002)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!