Mi az a polgári közép és mit eszik?

2012. december 16. 09:45

A polgári civilizáció legkiemelkedőbb alakja az elmúlt 20 évből kétségtelenül Sólyom László.

2012. december 16. 09:45
Ertsey Katalin
Ertsey Katalin blogja
„Hozzájuk hasonló figurák sora jellemzi a polgári civilizációt számomra, olyanok, mint Tulassay professzor, Paczolai és Szalay alkotmánybírók, de egyszeri médiamunkások is, mint Balavány, vagy ha közelebb megyünk a politikához, Prőhle Gergely külügyi államtitkár, vagy Szócska Miklós, akit több évtizede mondhatok barátomnak. Külön drukkolok Szalma Botondnak, aki a végképp tönkrevert KDNP-t próbálja megmenteni - legalább olyan lehetetlen küldetés, mint az enyém az LMP-ben... Ma már fájó szívvel, de nem tudom idesorolni Navracsics Tibort, aki ikonikus alakja volt a polgári politikai kultúrának, de azzal, hogy nem állt fel (legkésőbb az azeri gyilkos ügye kapcsán) és nem tisztította meg nevét attól, amit az Orbán kormány művel, sajnos, lényegében megtagadta a polgári erények egyik legfontosabbikát: az értékek melletti bátor kiállást. (Még nem olvastam Ungváry Krisztián új könyvét, de az általa elmondottak alapján jelentős részben erről a kiállásról is szól.) Az Ungváry család maga is érdekes: a papa gyurcsányista árokásó, míg Krisztián jobban hasonlít egy igazi 20. századi polgárra, mint apja, aki abban a korban is élt.

Hasonlóan szomorú veszteségnek tűnik Lánczi András, egykori hódolójaként nehéz szívvel néztem az elmúlt 2 évbeli megnyilatkozásait. Ugyanakkor megértek minden csalódottat, sokat vártak és nagyot estek, ezt nehéz és hosszú lesz feldolgozni, de kivárjuk, a türelem is polgári erény :)

A polgári civilizáció legkiemelkedőbb alakja az elmúlt 20 évből kétségtelenül Sólyom László. Ha az életműve nem lenne elég ennek bemutatására, a későn ébredőknek elég csak az aszófői beszédet elolvasni. Közösség, ünnep, összetartozás, az életünkben beállt változások elemzése, az alkotmányos kultúra fogalmának hétköznapi nyelvre fordítása. Sólyom minden gesztusa - a vitathatók is - egy polgár gesztusai.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kalhana
2012. december 16. 20:12
Volt a szocializmus. A munkásosztály diktatúrája, amiben egy társadalmi csoportot tettek meg - persze csak elvileg - minden jó kútfejének. Nem jött be. Most itt van a polgárság, bár ezt a témát már bedobta a progresszió a XIX. században. Megint itt tartunk? Megint azt képzelik, hogy van egy kitüntetett csoport, egy élcsapat, amelyik továbblendíti a kifulladó forradalmat? A polgárság volt az egyetlen réteg, amelyre ráillik a marxi osztályharc fogalom. Már a XIII-ik századtól sötét pénzügyi machinációikkal jelentkeztek, majd fokozatosan felszámolták a többi társadalmi erő befolyását - többnyire egymás ellen kijátszva őket -: a királyét, a nemességét, az egyházét, a parasztságét és a munkásokét. A XIX.században ugyan még igyekeztek másolni az arisztokráciát, de mára a kloákát képviselik. A mai polgárság bemegy a munkahelyére és - eladja magát.
Farkasokkal táncoló
2012. december 16. 17:01
Sólyom László. Recsegő hangú szikár öregúr. Már a megválasztása is olyan igazi fideszes volt a "vakondokokkal", ha én a helyében lettem volna, akkor kikérem magamnak, ő nem tette. Majd megakadályozandó egy NATO akármi megépítését (amire kötelezettséget vállaltunk) kivonul turistafelszerelésben, a bánáti bazsarózsák védelmében persze kizárólag mint civil, az, hogy követi vagy 20 kamera, az mellékes. Díjátadáskor szándékosan nem fog kezet az egyik díjazottal. Paraszt. A 2006-os forrongásoknál egyértelműen a fidesz mellé áll. Hát ha ilyen az lmp polgárideálja, akkor én nem kérek az lmp-ből, mert ti is csak a fidesz szekerét fogjátok tolni.
Next adósság
2012. december 16. 16:27
Szerintem meg, Mécs Imre a polgári civilizáció legkiemelkedőbb alakja az elmúlt 20 évből ő volt az első és egyetlen aki beült a gyilkosai közé az MSZP-be. Hümm!
antioxi
2012. december 16. 15:24
Baromság, hogy " polgári civilizáció legkiemelkedőbb alakja az elmúlt 20 évből kétségtelenül Sólyom László" Nagy baromság, avagy nem igaz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!