Adósságaink

2013. január 30. 13:08

A lelki, erkölcsi, szellemi adósságainkkal kellene szembesülnünk, ha meg akarunk szabadulni az ehhez képest jelentéktelen pénzügyi adósságainktól.

2013. január 30. 13:08
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

A legfőbb adósságunk ezért valójában annak a kimondása, hogy külföldi hitelt felvenni kizárólag akkor szabad, ha biztosan tudjuk, a felvett összeg hozadéka tartósan nagyobb lesz, mint a felvett összegért a jövőben fizetendő kamat. Ha erre nincs garancia, és mégis hitelt veszünk fel, akkor rendkívüli veszélynek tesszük ki magunkat, és a magyar uralmi elitek, a figyelmeztetések ellenére, éppen ezt tették a hetvenes években.

Majd amikor az ebből következő súlyos eladósodás és a növekvő tőkekivonás tőkehiányossá tette a magyar gazdaságot, akkor elkövették a másik történelmi bűnt. Vagyis úgy vontak be külföldi tőkét, hogy homályban maradt az az összefüggés, hogy ezekkel a feltételekkel a magyar társadalomnak tartósan sokkal többe kerül a külföldi tőke itt léte, s működési feltételeinek rendszeres újratermelése. Ennél sokkal kevesebb hasznot hoz ez a tőke számunkra, amit leginkább csak az általuk kifizetett bér és az államnak fizetett adó jelent. A tőkebevonást szorgalmazó döntés körülbelül annyira volt logikus, mint ha valaki kerozinnal szeretne tüzet oltani. Az már csak hab a tortán, hogy ráadásul a sikeresen rögzült az a pusztító mítosz is, hogy az alacsony adó és az alacsony bér tesz majd minket igazán vonzóvá. Hát tett is! Csak egyfelől ez még tovább rontotta a behozott tőke hozama és az ezért fizetendő ár egyenlegét, másrészt az igaz, hogy a tartósan leértékelt munkaerő nyomán a tőke bejön, a munkaerő viszont, legalább is a használható, az meg kimegy.

Legelőször is tehát ezekkel a lelki, erkölcsi, szellemi adósságainkkal kellene szembesülnünk, ha meg akarunk szabadulni az ehhez képest jelentéktelen pénzügyi adósságainktól.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tündér_Lala
2013. január 30. 19:59
Az ön érvei " ostobaságokat ír " viszont kétségtelenül rendkívül meggyőzőek. Egy kérdés azonban mégiscsak felmerül: Ha csak ajánlásaik vannak, akkor mit vizsgálnak ? Nem kapták meg az esedékes cehhet ? Vagy mégiscsak arról van szó, hogy azok az ajánlások inkább feltételek és követelések, amelyeknek végrehajtását számon akarják kérni.
BőröndÖdön
2013. január 30. 19:48
Laci bácsi,a Princz-féle VIP-hitelt visszafizette már??
Tündér_Lala
2013. január 30. 19:45
http://mandiner.hu/cikk/20130130_bogar_laszlo_adossagaink#comment1758110 Ezért.
Ászok
2013. január 30. 19:41
Tisztelt Bogár úr! Ha nincs mondanivalója akkor ne beszéljen. Közhelyeket pufogtatni ezen a szinten nem okos dolog. Ahogy látom erre ma már csak az Echo-tv vevő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!