Legyünk őszinték!

2013. január 16. 14:14

Miért sérülne attól a demokrácia, ha a választott vezetők egyértelmű felhatalmazást kapnának az általuk felügyelt intézmények igazgatóinak kiválasztásához?

2013. január 16. 14:14
L. Simon László
L. Simon blog

Miért sérülne attól a demokrácia, ha a választott vezetők egyértelmű felhatalmazást kapnának az általuk felügyelt intézmények igazgatóinak kiválasztásához? Szó sincs arról, hogy szakmai követelmények, minimumok nélkül lehetne bárkit egy közintézmény élére odaültetni. Viszont ha ezeknek a törvényben rögzített feltételeknek valaki megfelel, okos, koncepciózus, van szakmai tapasztalata és a vezetésnek benne van bizalma, akkor ne kelljen csak azért pályázatot kiírni, hogy azt megnyeressék vele. Nevezhessék ki pályázat nélkül. Ha viszont az intézmény fenntartójának nincs ilyen jelöltje, a döntés előkészítése és megkönnyítése érdekében írhasson ki pályázatot.

Gondoljunk bele, hogy a legjobban működő színházak, múzeumok, könyvtárak vezetésére is időről időre pályázatot kell kiírni, holott a regnáló igazgatóval a fenntartó és a közönség is elégedett, és az illető is szívesen folytatná a megkezdett munkát. Miért kell felesleges procedúrának kitennünk egy ilyen vezetőt, mikor az intézmény tulajdonosának a képviselője eleve tudja, hogy továbbra is a jelenlegi vezetőre számít? Vagy mi lenne akkor, ha valamelyik nemzeti intézményünk élére nemzetközi szakembert szeretnénk meghívni? A jelenlegi pályáztatási rendszerben nem lehetne megoldani azt, amit sokan szívesen támogatnának.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GeoCracker
2013. január 16. 20:12
"Miért sérülne attól a demokrácia, " Kérdezte az a kultúecár, akinek a rabokkal művelt gyümölcsöse híresebb, mint a könyvtára. S szinte senki nem hallott róla, míg a nép önfelkent vezére meg nem látogatta. http://endresy.blogspot.com/2012/06/athallasok.html
dobzselaci
2013. január 16. 18:29
Ezbazmeg alapvetően nem érti, hogy mi a baj velük. A fityiszesből két fajta van: - amelyik gyárilag hülye (pl eltolcsi, selmeci) - amelyik nagyon okos, de van az a pénz, hogy hülyét játsszon (pl régebben járai, varga, stb.) L.Simon nekem sose volt szimpatikus, de a második csoportba soroltam, EDDIG. Ez tényleg hülye, tényleg nem érti, neki tényleg természetes a 100+ éves urambátyám, "aladárkodás". Ezt tartom nagyobb gáznak a lopkodásnál. Amit ellopnak, megkeressük újra, eddig is ez ment. De amit fejben kúrnak szét - helyesebben tovább-, azt nem egykönnyen rakjuk össze.
OberEnnsinnen
2013. január 16. 17:06
Mint cseppben a tenger, tükröződik társadalmunk "elnívótlanodása". (Bocs ezért a szörnyszülött kifejezésért.) A fennálló szoc-liberál struktúra képtelen kiképezni hiteles, s emellett aktuális tudással felvértezett embereket a különböző ágazatok működtetésére. Mindenekelőtt azért mert ő maga is hiteltelen. (Semleges világnézet, tolerancia minden emberi gyengeség, korcsosodással szemben stb.) Követelményrendszer nélküli boldogulás, sőt a közember még legyen hálás nekik, amiért ők értelmiségiek, sőt elitek. Így aztán vakításként számukra kitűnő találmány a "pályáztatás".
Necoure Yamakee
2013. január 16. 15:57
Amióta a világ a világ, ez így ment. Elég megnézni a magyarországi színházak belterjességét és a néhány változás miatti örjöngést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!