Végső soron nem az új pártok nyertek

2013. február 04. 16:46

Úgy látszik, hogy a Fidesz törölte a polgári szót a saját szóhasználatából. Interjú.

2013. február 04. 16:46
Körösényi András
Heti Válasz Online

„Összeállhat új blokká a baloldal? Ahogy ön is említette, 2010-ben tényleg darabjaira hullott, ma viszont azt látjuk, hogy az MSZP és a volt SZDSZ jószerével önmagával tárgyal különböző kerekasztalok körül.

Valóban többségében ugyanazok a szereplők jönnek vissza, de azért akad néhány új is. A legfontosabb tanulság talán az, hogy illúzió az gondolni, hogy az antiestablishment–jelszavak, a mindkét blokkal való szembenállás a korábbiaknál nagyobb tömegeket mozgat meg: sok jelszó ezt fejezte ki 2010-ben, ám végső soron nem az új pártok nyertek. A Fidesz–blokk nyert, vagyis az establishment egyik fele a másikkal szemben, miközben az outsiderek csak módosítottak a pártszerkezeten. Ma a baloldali ellenzékből csak a szakadás utáni LMP képviseli a »mindkét blokktól egyenlő távolságra« politikáját, így potenciálisan összeállhat egy új baloldali választási szövetség. A választási érdek nagyon erős motiváció. Itt azonban a technikai összefogáson túl mélyebb problémák is vannak. Ma még túl sok a szervezet, a politikai különbség és a rivális politikus ahhoz, hogy ez az összefogás egyszerűen létrejöjjön. És ha létrejön, kérdés, hogy ezzel regenerálódna-e a 2010 előttről ismert kétblokk–rendszer.

Ilyen körülmények között milyen jövőt jósol az LMP-nek és Jobbiknak?

Most úgy érzem, hogy a Jobbik elérte, amit el lehetett. Nem látom a terjeszkedés, a további megszerezhető választói tömegek lehetőségét. Az LMP helyzete ugyan merőben más, de a kilátások számukra borúsabbak. Még az is elképzelhető, hogy 2014 után egyciklusos kísérletként emlegetjük majd őket.

2007-ben A magyar jobboldal elhúzódó válsága címmel írt cikket a Kommentár folyóiratba. Ennek központi mondanivalója akkor az volt, hogy a Fidesz népszerűsége illúzió, Orbán Viktor stratégiája több választáson is kudarcot vallott, így tehertétellé vált, többször nem is vezethet már sikerre. Ráadásul a Fidesz elkisgazdásodott, »egyre kevésbé tarthatja magát a polgári politika képviselőjének«. Ma hogyan értékeli ezeket az állításokat?

Ha csak az eljövendő választásra vonatkozó állításokat nézem, a prognózis helytelennek bizonyult, de ennél jóval többet akartam mondani. Az a cikk a polgári jobboldalról szólt; akkor is, most is úgy látszik, hogy a Fidesz törölte a polgári szót a saját szóhasználatából. Mi több, a kormányzó párt ma sok esetben a polgári értékrendtől eltérő politikát képvisel: visszamenőleges törvényhozás, különadók, bank- és nagyvállalat-ellenesség, energiavállalatok állami megvásárlása... Ezek a módszerek kilépnek abból a keretből, amit a polgári kormányzás európai példáitól a XX. században megszoktunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dr. No
2013. február 05. 09:49
Devizahitel - magánfelek szabad szerződési akaraton alapuló szerződése. Ezt nem "a kormány", "a balliberális oldal" intézte. Ez csak annak a végtelenül ostoba és beszűkült hazai "gondolkodásnak" a terméke, ami szerint az Univerzum minden jelensége besorolható és besorolandó a jobb-bal relációrendszerbe. A bank a balliberális oldalhoz tartozik, a patkolókovács a nemzetihez. Be kell továbbá sorolni a kanárit, a fenyőfát és a meteoritot is. Ez persze nem jelenti azt, hogy menet közben azoknak az állami szervezeteknek, amiknek az adott terület szabályozása a feladata, ne kellett volna tenni valamit. Én például többek között különösen a PSZÁF-ra gondolok, aminek a jogosítványai lassan a nemzetbiztonsági hivatallal érnek föl, és a számonkérhetősége is kb. ugyanannyi. Ha viszont az ember ír nekik egy állásfoglalást kérő levelet devizahitel-ügyben, akkor azt a választ kapja még ma is, hogy "gazdasági vállalkozások nem minősülnek fogyasztónak, a PSZÁF-nak nincs hatásköre (!!!) az ügy kivizsgálására, menjen a bíróságra, az majd eldönti a kérdést".
cutcopy
2013. február 05. 09:20
Kétharmad lévén most inkább a szoclibeknek kéne pár szót átjavítani..
cutcopy
2013. február 05. 00:45
"a Fidesz törölte a polgári szót a saját szóhasználatából" Nem csoda, jó páraknak az volt a legnagyobb baja az első Orbán kormánnyal, hogy 'lepolgározták' az embereket.. )
Google
2013. február 04. 19:47
Emlékszem, egy adott pillanatban Kóka azon örömködött, hogy az emberek többsége pénzügyi analfabéta. És egy olyan államban éltünk, ahol ezt a "pénzügyi analfabétát" gátlástalanul ki is szolgáltatták az itt a piros, hol a piros szintű gazembereknek. Tudom, hogy a bankok még véletlenül sem ajánlottak a forintot. Annyi nem is lett volna. Ki volt ez nagyon jól találva, a fél Nyugat hozta ide a pénzét, hogy majd a nehéz időkben valami azért csurranjon- cseppenjen. Nekik is azt kellene mondani most, felnőtt polgárok voltatok, annak is van felelőssége, aki a pénzt adja. Csóróknak nem ad hitelt egy "szakember". Egy öntudatos polgár nem tesz ilyet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!