A dohány hatalma

2013. augusztus 10. 09:20

A valaha volt független üzletek helyén vagy helyett multifunkcionális – választásokkor területi agitációs központként is használható – vegyesboltokat találunk.

2013. augusztus 10. 09:20
Batka Zoltán
NOL

„Orbánék praktikus emberek. A multikat nem sikerült megtörniük, ezért együttműködési szerződést kötöttek velük. Így lett a Tesco stratégiai partner, az Auchan pedig a felcsúti barátok dohánypiaca. És így lett az eddig talpon maradt független magyar kisboltosok tíz százalék körüli forgalmi részesedése – 600-800 milliárd forint – a kisajátítandó cél.


A kisboltosoknak addig tetszett a rendszer, amíg Orbán egzecíroztatta a multikat. Most is csak lassan esik le nekik a tantusz, hogy szorul a torkukon a hurok. Előbb egy pályázatnak nevezett tragikomikus botránysorozat keretében elvették tőlük a dohány-kiskereskedelem jogát. Ezután a trafikossá vált újkonzervatívok sorra nyitogatják a dohányárudák mellé a saját élemiszerboltjaikat. Egy-két év, és lezajlik a nagy átrendeződés. A valaha volt független üzletek helyén vagy helyett multifunkcionális – választásokkor területi agitációs központként is használható – vegyesboltokat találunk. Az új trafikoselit politikai lojalitása megkérdőjelezhetetlen lesz. Bárhová vezet is a vezér egyre kacskaringósabb útja, jól tudják: ha egy új politikai erő lép hatalomra, az egyetlen tollvonással eltöröli a koncessziójukat. Kormányzati hátszél nélkül piacképtelen üzleteik pedig pillanatok alatt tűnnek majd el a süllyesztőben.

Pontosan úgy, ahogy most az általuk kitúrt, valódi magyar kiskereskedők ezreiből lesz a NER selejtje. Akiket most csak az a tudat éltethet, hogy egyszer lesz majd olyan nyomozó hatóság, amely kivizsgálja a trafikcsalást, s lesznek olyan törvényi keretek, amelyekben a történteket büntetőjogilag is értelmezni lehet. Ennek eredményeképp pedig fülön csíphetők a ma még magas állami beosztásban üldögélő elkövetők. Addig mindenkinek a maga lelkiismeretével kell elszámolnia. A trafikügyet kigondolóknak és végrehajtóknak például azon, hogy mit tudnak mondani azoknak a valóban »kis« kiskereskedőknek, akik nem rossz munkájuk, hozzá nem értésük, alkalmazkodóképtelenségük miatt kénytelenek lakatot tenni a boltjukra, hanem egyszerűen azért, mert az állam közvetve megmondta, ki lehet kereskedő, és ki nem. Lehet, hogy nem egészen ezt akarta, de ez lesz a következménye. Éppen azokkal szúr ki, akikre olyan sokszor hivatkozik, tőlük vett el most éppen annyit, amennyi az életben maradásukhoz kellett.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. augusztus 11. 10:26
http://magnesvilag.hu/shop_ordered/9606/pic/karos2.jpg + http://www.nosalty.hu/files/imagecache/img-421x289-v/recept_kepek/cukros-alma-halloweenra.jpg
kjkj945
2013. augusztus 11. 08:35
""mit tudnak mondani azoknak a valóban „kis” kiskereskedőknek, akik nem rossz munkájuk, hozzá nem értésük, alkalmazkodóképtelenségük miatt kénytelenek lakatot tenni a boltjukra, hanem egyszerűen azért, mert az állam közvetve megmondta, ki lehet kereskedő, és ki nem."" Talán ugyanazt, mint amikor anno a multi ÜZLETLÁNCOKAT RÁSZABADÍTOTTÁK a kiskereskedőkre, hogy azokat a betonba döngöljék!!!!!!
kamasuka
2013. augusztus 11. 08:27
Igen Batka Manó, igen, igen igen! http://huszonketto.hu/2013/08/09/botranyba-fulladt-az-ellenzek-tuntetese-budafokon/
mákos lecsó
2013. augusztus 11. 08:07
Mi van jobberbirkák, fáj az igazság? Ennek a Batka gyereknek minden szava igaz. "jól tudják: ha egy új politikai erő lép hatalomra, az egyetlen tollvonással eltöröli a koncessziójukat." Így lesz. És pár ezer dalos pacsirta énekel majd mutyiról, korrupcióról, csalásról, miközben minden mondatának vége az lesz, hogy "Én nem, én nem, én csak kihasználtam a lehetőséget." A trafik olyan, mint az ócsai gettó, meg a felcsúti stadion. Nem lehet letagadni. Ott áll majd a kormányváltás után is, mint a mutyikormányzás megdönthetetlen bizonyítéka.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!