Őszintén a pénzügyekről

2013. augusztus 01. 08:23

A nemzetközi környezet annyira sokat javult, hogy egy IMF-kölcsön idő előtti visszafizetése sem ingatja meg a pénzügyi stabilitást.

2013. augusztus 01. 08:23
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„A mi kis pénzügyeinkről tehát tudni kell, hogy korábban a bankok tényleg nagyot kaszáltak a devizahiteleken, ám végtörlesztést, árfolyamgátat vagy éppen a rendszerben hagyott különadókat és – megemelt – tranzakciós illetéket kaptak a nyakukba. Vagyis tárgyalások folynak a bankszövetséggel az ügyben, de nem túl biztató az a kormánypárti kijelentés, hogy »az ősszel érdemi lépéseket teszünk, ha van megegyezés, ha nincs«. Ez az üzenet ugyanis enyhén szólva felülírja azt az NGM-es megjegyzést, miszerint hosszabb távú programra készül a gazdasági tárca, s ez évekig is eltarthat: ebből az logikázható ki, hogy nem a végtörlesztéshez hasonló intézkedésre kell számítani. De hadd jöjjek itt elő a közgazdasági alapvetéssel: bankok nélkül nincs növekedés! S pénzügyeink komplikációját megfejeli még a takarékszövetkezeti szisztémába történő állami »belépés«, továbbá az OTP ügye.

Pedig milyen jól elvolnánk! A nemzetközi környezet annyira sokat javult, hogy egy IMF-kölcsön idő előtti visszafizetése sem ingatja meg a pénzügyi stabilitást. Emlékezzünk csak: volt idő, amikor teljesen kiszorultunk a deviza-kötvénypiacokról, és azt számolgathattuk, meddig lehet így húzni. A pozíciónk pozitív alakulásában szerepet játszik az is, hogy a kormány a tavalyi költségvetési kiigazítással a stabilitás iránti elkötelezettségét igazolta a piac felé.

Nem kellene mindent egy lapra feltenni!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2013. augusztus 01. 11:39
Jó a cikk. Egy dologgal azért kiegészíteném. Eddig sem állapodott meg semmi olyanról az állam a bankokkal, amit betartott volna. Eddig is egyszerűen közölték, hogy mi lesz és az lett. Szóval ebben nincs változás.
pedroamigo
2013. augusztus 01. 11:35
Pocak szeret kockáztatni, hogy is írta vmelyik MN-es rezsimkutya? Matolcsy 19-re lapott húzott. Azt hittem az ilyenek miatt szüntették be a nyerőgépeket, tévedni emberi dolog...;)
Sieger
2013. augusztus 01. 09:54
Ez az ujsgiro a Magyar hirlap szégyene. Nem oda valo!
Vatra Romanesca Cluj
2013. augusztus 01. 08:42
"hogy egy IMF-kölcsön idő előtti visszafizetése sem ingatja meg a pénzügyi stabilitást." Hasznalni, nem hasznal, de legalabb nem ingatja meg a penzugyi stabilitast. Mi ertelme volt a New York-Tel Avivi penzugyi koroket kepviselo Tempeltontol kolcsont felvenni uzsora kamattal, hogy abbol aztan visszafizessuk a kedvezo kamatozasu IMF kolcsont ? Primitiv Fityesz propaganda.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!