Törpe-fejűek

2013. augusztus 29. 13:38

Nem dolgozni jöttem ide / Nem dolgozni jöttem ide / Törpe-fejű, mit akarsz tőlem?

2013. augusztus 29. 13:38
Karinthy Frigyes

Nem dolgozni jöttem ide
Nem dolgozni jöttem ide
Törpe-fejű, mit akarsz tőlem?

Nehéz munka az enyém
Nehéz munka az enyém
Mi vagyunk az Új Undokak.

De jött hozzám egy törpe
De jött hozzám egy törpe
S kérdezte, mit akarok?

„Ti vagytok az Új Undokak
Ti vagytok az Új Undokak
Menjetek dolgozni ti is.”

Felgerjedt szittya vérem
Felgerjedt szittya vérem
S rászóltam Törpe-fejűre:

Hát maga megbolondult,
Hát maga megbolondult,
Hogy mindent kétszer mond,
kétszer mond?

(Részlet a 75 éve elhunyt Karinthy Frigyes: Így írtok ti című művének Ady Endre-ciklusából)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. augusztus 29. 17:31
http://alternativa.blog.hu/2013/01/24/ady_endre_liberalizmusa "" Szegény, nemzeti érzület nélkül tengődő, baloldal. Illetve szegény Ady Endre. Ha ismernék egymást… legfeljebb egyoldalú lehetne elismerésük. Mivel az igazság úgy szól, hogy Ady Endre mindössze a vallási/faji kirekesztéshez és a feudalisztikus szabadságjog-korlátozáshoz képest liberális. A balliberalizmus szelleme, az „idegen szép”, a „Magyarország mindenkié” vagy a „szurkolj az ellenfélnek” gondolata évszázados távolságra áll tőle. ""
Gyurcsány Viktor
2013. augusztus 29. 15:14
Kartinthy meggyalázta Ady Endrét, szakrális nemzeti költőnket, mindenki az utcára!!!!44
Arma Gedeon
2013. augusztus 29. 13:55
A cím azokra a mandi-szerkesztőkre utal, akik K. Frigyest fia, K. Ferenc művével ünnepelték? :-) Nem az első eset: -------- Irodalmi est a Nagyvágóhídon Ez még a hőskorban történt, negyvenhétben. Háromszáz mészáros gyűlt össze, hogy meghallgassa műveinket, némelyek úgy, amint a munkából jöttek, véres billroth kötényben. A műsorközlő, egy tagbaszakadt, öles termetű szaktárs, öblös hangon jelenti be egymás után a felolvasókat, s rám kerülvén a sor, így konferál be: - Most Karinthy Frigyes elvtárs következik. Zajos tetszés. Valaki a műsorközlő fülébe súg valamit: tüstént javít, hatalmas tenyerét fölemelve kiált le a dobogóról: - Elvtársak, csöndet kérek, tévedés történt! Karinthy Frigyes elvtárs nem olvashat fel, mert már meghalt, de helyette itt a fia, Ferenc. Mérsékeltebb taps.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!