„Civilek” küzdelme a pártkatonákkal

2013. szeptember 16. 13:29

Tény, hogy az E14 vezető politikusai sem a nyilvánosság előtt vitatkoznak az alapvető politikai kérdésekről.

2013. szeptember 16. 13:29
Heindl Péter
hvg.hu

Lehet-e a része, kell-e, hogy a része legyen egy ilyen technikai koalíciónak bármilyen, a választások utáni időkre szóló megállapodás? Vannak ügyek, amikben az Orbán-rendszert elutasító szavazók egyetértenek, ha az ő szavazatukat össze kívánják gyűjteni, akkor ezekben az ügyekben az MSZP-től az E14-PM-en át egészen az LMP-ig konszenzusos javaslatot kell letenni a választók elé. Jó lenne tételes jogszabálytervezetben megállapodni. Arról, hogy miként lehet felszámolni a maffiaszerű, államilag támogatott párt- és kampányfinanszírozást. Ugyanígy meg kellene állapodni a sajtójogról, a választójogról és más, a szabadságunkat érintő alapvető, alkotmányos kérdésről. Döbbenetes, hogy ezekről a kérdésekről ma semmiféle nyilvános diskurzus nem folyik a választásra készülő pártok között.

Először tehát a nyilvánosság bevonásával kellene közös platformot alkotni a szabadságjogainkat érintő kérdésekben. A következő rész pedig nem lehet más, mint a közös platformként képviselt alkotmányos szövegtervezetek megvalósításáért folyatott kampány-küzdelem, teljes erőbedobással. Annál is inkább, mert ez a küzdelem nemcsak a választási felkészülés alkotó eleme. Ennek a küzdelemnek folytatódnia kell akkor is – sőt akkor még inkább –, ha egyértelművé válik, hogy a jelenlegi szabályok mellett a választásokon úgy sem lehet megverni a regnáló kormányzatot, ha a közvéleménykutatások alapján kétséget kizáróan kimutatható az elutasítottságuk az ország polgárainak körében. De folytatódnia kell akkor is, ha a választások eredményeként új kormány jöhet ugyan létre a jelenlegi ellenzéki pártok támogatásával, azonban kétharmados parlamenti többség híján továbbra is szükséges az egységes fellépés a most közösen megfogalmazott platform alapján.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2013. szeptember 16. 19:30
Ide figyelj Petike! Ha már egy ép saját gondolatod nincs,inkább fogd be a pofád! Ne fárassz itt bennünket ,fóliába zárt egyenkajával.Hidd el a házikoszt sokkal jobb!!
KannibálTatárÚr
2013. szeptember 16. 15:11
"Ennek a küzdelemnek folytatódnia kell akkor is – sőt akkor még inkább –, ha egyértelművé válik, hogy ... a választásokon úgy sem lehet megverni a regnáló kormányzatot"... Ez az igazi demokrácia: ha a választók mást akarnak, mint mi, harcolni kell az akaratuk ellen.
drkovax
2013. szeptember 16. 14:28
Az mondjuk nem lenne baj, ha mindegyikük színt vallana, hogy mit akar tenni/elérni ... Csak akkor már nem is lenne semmilyen koalíció köztük, meg a választók is tudnák pontosan miért nem szabad rájuk szavazni.
Taxin
2013. szeptember 16. 14:27
Ez a HVG bele van őrülve a civilségbe. A közelükben sincs egy se.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!