Emberi jogok napja: Keserű köszöntő

2013. december 10. 11:08

Az emberi jogok ebben az országban ma nem számítanak megkérdőjelezhetetlen értékeknek.

2013. december 10. 11:08
Szabó Máté Dániel
A TASZ jelenti

„A hatóságoknak négy év sem elég arra, hogy döntés szülessen arról, hogy valaki elkövetett-e egy bűncselekményt. Az állam úgy nyer időt, hogy lehetővé teszi, hogy a vádlottat bírói ítélet nélkül is korlátlan ideig fogva tarthassák.

Egy egész busznyi szélsőséges az iskolai órák közötti szünetben játszó cigány gyerekeket félemlít meg. A rendőrségnek ez nem elég ahhoz, hogy azonnal eljárást indítson. 

Tűrhetetlen az a mindennapi rasszizmus, ami a romákat sújtja. Mégis romákat ítélnek el rasszista gyűlöletbűncselekmények elkövetése miatt.

Ez mind Magyarországon történt 2013-ban. Az emberi jogok ebben az országban ma nem számítanak megkérdőjelezhetetlen értékeknek. Húsz évvel azután, hogy a magyar jogrendszer részévé vált az Emberi Jogok Európai Egyezménye, ott tartunk, hogy a magyar jogvédelmi mechanizmusok helyett, ha valaki emberi jogi jogsérelmét orvosoltatni akarja, akkor ezt reálisan már csak a strasbourgi bíróság előtt teheti meg. 

Az emberi jogok napján nem ünnepelünk, mert nincs okunk ünnepelni.

Nemcsak ezen, hanem a maradék háromszázhatvannégy napon is minden, az emberi jogok iránt elkötelezett embernek személyes felelőssége, hogy felvállalja a meggyőződését. Csak így lehetséges, hogy aki az állam elfordulását az emberi jogi értékektől elfogadhatatlannak tartja, megerősödhessen abban: nem ő gondolkodik rosszul.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geraz51
2014. április 28. 19:21
Tessék mondani a normálisan élő többségnek is van emberi joga?
6qwasyx
2014. március 25. 18:10
A kurva anyátokat!
kamasuka
2014. január 19. 22:08
Undorító, ingyenélő homokosok vagytok, akiket ebbe a pozícióba tenyésztenek. http://index.hu/belfold/2013/12/10/tasz_top_jogsertesek/ Hol voltatok 2006 szeptember-októberében?
kamasuka
2014. január 19. 22:08
"A hatalmon lévők rokonai, barátai és üzletfelei szereztek jogot arra, hogy trafikot nyissanak" Vagy nem. http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/celt-tevesztett-tuntetes-1177438
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!