Az atomüzlet ára

2014. január 16. 09:59

Biztos, hogy valaki itt nagyon jó üzletet csinált – még az sem kizárt, hogy magyar az illető, de hogy nem a magyar államról van szó, az atombiztos.

2014. január 16. 09:59
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
NOL

„Egyetlen számra várunk, amely elárulná, hogy a kormány szerint kilowattóránként mennyibe kell kerülnie az új paksi blokkokban termelt áramnak ahhoz, hogy a beruházás az Orbán–Putyin-alkuban rögzített feltételek mellett a reaktorok élettartamának végére legalább nullszaldós legyen.

Nem csak mi lennénk rá kíváncsiak: ellenzéki honatyák eddig legalább féltucatnyiszor kérdezték meg ezt Orbán Viktortól, illetve Németh Lászlónétól, ám a címzettek – törvényellenesen – mindannyiszor kikerülték a választ. Nagyon szeretnénk hinni, hogy a bővítés az évszázad üzlete. Ehhez csupán azt kellene bizonyítani, hogy a szóban forgó szám nem lesz nagyobb 16 forintnál, a jelenlegi szabadpiaci áramárnál.

Amikor a kormány – még az előző – utoljára végigszámolta, akkor 22-24 forintra jött ki a várható ár, vagyis már a fukusimai atombaleset és a világgazdasági válság előtt is jókora buktával tervezhettünk. Azóta a biztonság és a finanszírozás is sokkal drágább lett: az idei számítások már 30 fölötti áramárról, vagyis a piaci árszintnek nagyjából a duplájáról szólnak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 173 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2014. január 16. 13:34
Eheti találós kérdésünk; Mely EU tagállamok energiaigényét fedezi szinte teljes egészében atomenergi? Segítek; B-vel kezdődi, és elgium-ra végződik. H-val kezdődik, és ollandiá-ra végződik. L-lel kezdődik, és uxemburg-ra végződik. N-nel kezdődik, és agy Britannia-ra végződik. Í-vel kezdődik, és rország-ra végződik. (van még)
várúr
2014. január 16. 13:27
Már minden szar firkász ért az atomhoz, az energia-árképzéshez, 30 éves tendenciákhoz, stb. Hát igen. A sajtó már rég nem tényközlő, netán mérlegelő, hanem a szórakoztatóipar része. Ezért ilyen Sas Józsi-fejű ez a Hargitai.
kvantumfilozófus
2014. január 16. 12:53
Hosszútávra tetszenek számolni. Háromszor ekkora országra.
elfelejtette
2014. január 16. 12:37
Napelem előkerült már egyébként? :D Csak mert az például szép is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!