Aki ilyet hall, jelentsen fel!

2014. február 13. 11:43

A jog nem olyan, mint a kólaautomata, hogy bedobnak egy forintot, és kijön a választott üdítőital. Interjú.

2014. február 13. 11:43
Handó Tünde
Index

„Az áthelyezett, most épp függőben lévő perek aktuális helyzetéről szeretnénk kérdezni.

Erre mondom azt, hogy tessék a kérdésekkel az eljáró bíróságokhoz fordulni.

Mióta az Alkotmánybíróság döntése folyamán lépéskényszerbe kerültek az illetékes vidéki törvényszékek, konzultált ezekről a perekről...

Kivel?

... a vidéki törvényszékeknek a vezetőivel, illetékeseivel?

Nehéz az asztalt a helyén hagynom, amikor ilyeneket mond. Hogy beszélhettem volna erről? Nem, nem beszéltem. Melyik bíró tűrné el, hogy én konkrét ügyről bármit beszéljek?

Elnök asszony, azért tettük fel a kérdést, mert az információgyűjtés során kaptunk olyan információt...

Miért, volt valaki, aki azt mondta, hogy én beszéltem vele erről?

Kaptunk ilyen információt, igen, egy vidéki bíróság környezetéből.

Ha ilyet hall, a bíró első útja a rendőrségre kell, hogy vezessen: a bíró ugyanis az ítélkezési tevékenységében nem befolyásolható. Ha bármelyik igazgatási vezető olyat tenne, amit nem szabad, akkor mindenkinek kötelessége, hogy ez ellen fellépjen! Azért választottam a bírói pályát, mert a függetlenséget és a pártatlanságot, az ebben a hivatásban lehetséges tisztességet és szabadságot tartottam a legfontosabbnak. És ezt mindenki irányában tiszteletben tartom. Ha bárki, akár az én vonatkozásomban, akár más bíró vonatkozásában ezt megkérdőjelezi, azt nehéz indulatok nélkül elviselnem.(...)

Bíróként mit gondol arról, amikor politikusok fogalmaznak meg véleményt konkrét ügyekről?

A híradók, internetes portálok, elég sokat foglalkoznak bírósági ügyekkel. Azt gondolom, hogy ha mindenki másnak, akkor a politikusoknak is lehet véleménye a bíróságokról. Jó volna, hogy ha mértéktartók lennének, hiszen a bíróságba vetett bizalom megőrzése mindenkinek az érdeke. Az egy nagyon problémás dolog, hogy ha politikusok olyan nyilatkozatokat tesznek, ami önmagában kikezdi a bíróságnak a hitelét. És erre oda kellene figyelni, de nehéz ez ellen tenni, mert hiszen minden média ezt csinálja, minden közszereplő ezt csinálja. Nem biztos, hogy azzal lehet ez ellen tenni, hogy ha tiltakozó nyilatkozatokat teszünk közzé, itt a jogi kultúrában van egy nagyon komoly hiányosság.

Az ároktői eset elég nagy port kavart föl, politikusok is megszólaltak, nem sokkal később pedig úgy módosították a törvényt, hogy a gyanúsítottakat bizonyos típusú bűncselekményeknél időkorlát nélkül lehessen előzetesben tartani, ami elég régi jogelveket sért. Ön szerint ez nem aggasztó?

Nem biztos, hogy ez szembemegy jogelvekkel. Csak érdekességként mondom, hogy máshol sincs ennek feltétlenül időkorlátja. A különbség ezekhez az országokhoz képest, hogy ott viszont nem is tartanak ilyen sokáig a büntetőeljárások.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. április 10. 14:35
Miért kell mindig hazudozni ember!
balbako_
2014. április 10. 14:35
Irigykedik terrorista? Mert maga csak az MSZP-hez tudott dörgölőzni?
Box Hill
2014. február 27. 21:59
A magyar jogrendben meglévő elavulási mánia teljesen elfogadhatatlan. Pláne az adózást elcsalók esetében. Az adófizetők megrövidítése különösen nem eshetne az elévülés kategóriájába. Miért nem másolják az angolszász jogot, ahol ilyen gazemberség nincs. Egyszer már talpra kéne állni!
Wazze
2014. február 27. 21:59
A bírót nem befolyásolhatja az igazság!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!