A Pázmány bizony egy korrekt intézmény

2014. február 06. 11:10

A Pázmány egy tudományos közeg, ahol nem fenyeget senkit az inkvizíció a nézetei miatt. Nem égetik máglyán a melegeket, és nem locsolják szenteltvízzel a betévedőket a kapuban.

2014. február 06. 11:10
Lolka és Bolka
Átlátszó oktatás

Őszintén szólva nagyon meglepődtünk, amikor elolvastuk Németh Ádám Géza »elemzését« Frivaldszky János jogelmélet tankönyvéről. A szerző ugyanis épp azon lepődött meg őszintén, hogy egy katolikus egyetem tankönyvében olyasmiket írnak, ami ma már nem »polkorrekt«: például a »genderfeminizmus családdekonstrukciós programjáról« illetve arról, hogy miért nem helyénvaló a melegházasság.

Hála Istennek ilyesmiket ma még le lehet írni, elvileg dúl a szólásszabadság, vagy mi – bár úgy tűnik, ilyen eretnek gondolatokat jobb, ha előre a nagy médiamegbotránkozás tudatában vet papírra az ember. Ami nem helyes – és ebben Németh Ádámmal maximálisan egyetértünk –, hogy egy tankönyv pusztán ebből áll. (...)

Összességében kifejezetten objektív az oktatás a Pázmányon – objektívebb, mint egyes állami szakokon – és a többi elméleti órán a baloldali elméletek ugyanúgy szerepelnek a tananyagban, mint a konzervatív vagy keresztény megközelítés.

Megnyugtatjuk Németh Ádámot: a Pázmányon nincsen helye a kirekesztésnek, ez szerencsére  igen ritka jelenség mind a tanárok, mind a diákok körében. Persze, hogy egy katolikus egyetem oktatja a saját szellemiségét, de senkit sem ér hátrány, ha éppen nem hívő, vagy nem ért egyet az egyházi nézetekkel. Mint egyetem, a Pázmány is egy tudományos közeg, ahol nem fenyeget senkit az inkvizíció a nézetei miatt. Nem égetik máglyán a melegeket, és nem locsolják szenteltvízzel a betévedőket a kapuban. A hallgatóitól csak annyit vár el vallási téren az egyetem, hogy ha már az állam mellett az egyház is pénzt fordít az oktatásra, akkor néhány alapvető ismeretet sajátítsanak el a diákok a katolikus tanításról. Cserébe viszont az intézmény a saját falai között tanítja a legvadabb egyházellenes nézeteket is.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
95évnyi judeobolsevik magyarirtás
2014. február 06. 12:05
de a tölgyet kivágják
Charlie Chan
2014. február 06. 11:45
Szegény ballibantak: tanyulmányi szabadásg van a Pázmányon, és erre ez a válaszuk? Ezt az intolreanciát kéne levetkőzni. Na de majd jön a többi gyerekmegerőszakoló- és inkvizítorvadász és jól megaszongya.
Mandi NER
2014. február 06. 11:37
A Pázmány ma már objektívebb tudományosan, mint a régi állami egyetemek, s ennek az egyetlen oka, hogy a Pázmányon a régi szektás pártállami figurák nem juthatnak szóhoz. Az ELTE tele van velük, ezt jól láthattuk korábban, amikor hajtóvadászat indult politikusok és nem-balosok ellen eltés profok vezetésével. A Pázmány korrekt helye, ami persze nem jelenti, hogy az emberi gyengeség, karrierizmus ne játszana -- játszik, mégis egy fokkal jobb, s talán a jövőben sokkal jobb lesz a többinél.
micream
2014. február 06. 11:32
ENSZ: A Vatikán lehetővé tette a gyerekek tömeges megerőszakolását Lesújtó jelentést tett közzé szerdán az ENSZ gyermekjogi bizottsága a Vatikánról a katolikus egyházon belüli, gyerekekkel szembeni szexuális erőszakot illetően. A bizottság januárban több vatikáni illetékest is meghallgatott Genfben arról, hogy a Szentszék hogyan alkalmazza az ENSZ gyermekek jogairól szóló egyezményét. A világszervezet szerint a Vatikán rendre a katolikus egyház hírnevének megőrzését helyezte a gyermekek védelme fölé, és az utóbbi években olyan eljárásokat alkalmazott, amelyek lehetővé tették, hogy papok több tízezer gyereket molesztáljanak vagy erőszakoljanak meg. A bizottság követelte, hogy a Vatikán hozza nyilvánosságra a papi pedofíliával kapcsolatos dokumentumait annak érdekében, hogy az elkövetőket, illetve mindazokat, akik segédkeztek tetteik eltussolásában, felelősségre lehessen vonni. A jelentés szerzői követelték továbbá, hogy azonnal távolítsák el a papság soraiból azokat, akik közismerten vagy gyaníthatóan gyerekeket bántalmaztak, és kötelező jelleggel adják át őket a rendőrségnek. http://hvg.hu/vilag/20140205_ENSZ_A_Vatikan_lehetove_tette_a_gyerekek?fb_action_ids=10202389297268757&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B664762896899307%5D&action_type_map=%5B%22og.recommends%22%5D&action_ref_map=%5B%5D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!