Milyen választásunk van?

2014. március 12. 10:36

Milyen valós lehetősége maradt a civil társadalomnak a túszul ejtett politika demokratizálására?

2014. március 12. 10:36
Kardos Gábor
Milyen választásunk van?
 
Nyílt válaszlevél a Választási Irodának
 
Egy választópolgár nyílt válaszlevele a Helyi Választási Irodának arról, miért megtévesztő ma legitim választásokról és a választójog gyakorlásáról beszélni Magyarországon és milyen valós lehetősége maradt a civil társadalomnak a túszul ejtett politika demokratizálására.
 
Tisztelt Helyi Választási Iroda!
 
Önök „Értesítő” címmel levelet küldtek nekem arról, hogy hol, mikor és hogyan élhetnék választói jogommal. Ezt a levelüket azonban sajnos a demokrácia valódi szabályait némileg ismerő állampolgárként kéretlen levélszemétként, spamként kell értelmeznem a következő okokból:
 
bármely demokratikus jogállamban a választói jog azt jelenti, hogy a választók határozhatják meg az ország és az önkormányzat általános politikáját, illetve végső soron minden hatalmat a választók gyakorolnak, a népszuverenitás alkotmányos elve és gyakorlata alapján. Ennek azonban ma Magyarországon sem jogi alapja, sem gyakorlati megvalósulása nem biztosított a közéletben. Egyszóval nem létezik az a demokratikus választójog, melynek gyakorlására levelükkel merőben megtévesztően utalnak. 
 
Ezért állampolgárként e nyílt levélben nyomatékkal kérem Önöket, hogy
 
1. amíg a választóknak semmilyen érdemi beleszólási lehetőségük nincs abba, hogy kik közül választhatnak, melyik párt (és hogyan) kerül fel a szavazólapra, illetve a nagy pártoknál melyik politikus kerül be a parlamentbe a párt listáján, olyan csalárd módon, hogy többnyire a nagy pártok vezető politikusaira soha senki nem szavazott és soha semmilyen komolyabb demokratikus megmérettetésen nem vettek részt.
 
2. amíg a választott képviselők munkája felett a választók semmilyen demokratikus kontrollt nem gyakorolhatnak a négy éves ciklus ideje alatt (képviselőiket nem hívhatják vissza, ha elvesztik bizalmukat, és nincs még a néptribunátushoz hasonló minimális civil kontroll lehetősége sem),
 
3. amíg a pártoknak semmilyen formában nem kell elszámolniuk választási ígéreteikkel és programjukkal, sőt: mint idén láthattuk, a legnagyobb mai párt, a Fidesz jelöltjeit minden további nélkül hivatalosan regisztrálják Önök, miközben pártjuk még azt sem közölte választóival, egyáltalán mikorra várható, hogy bejelentik hivatalos választási programjukat! Vagyis formálisan választhatóként regisztrálják Önök százával olyan pártok olyan jelöltjeit, akiknek nincs is ismert választási programjuk?! Ezzel is nyilvánosan gúnyt űznek a választójogból. Mi ez, ha nem egy „jól beüzemelt” választási csalás-gépezet indirekt beismerése?
 
3. amíg a választási rendszer semmilyen ismert, komolyabb informatikai biztonságra vonatkozó auditáláson nem esik át, így bármilyen hekker-támadás lehetővé teszi, illetve nem zárja ki elfogadható mértékben komoly választási csalások előfordulását a rendszerben – vélhetően azért, mert a hatalmat gyakorló elit eleve merőben formálisnak tartja a választásokat és magát a rendszert is üzemszerű választási csalás-rendszerként működteti
 
4. ezek után már részletkérdésnek tűnik csupán, hogy milyen eszközökkel nehezítik meg például a külföldi szavazók választójogának gyakorlását (akik vélhetően a jelenlegi kormány ellen szavaznak), miközben a kormánypártinak feltételezett külhoni magyarság számára igyekeztek minél nagyobb számban választójogot biztosítani és számukra megkönnyítették a szavazást,
 
5. további súlyos részletkörülmény, hogy a szavazólapokon feltüntetett sok pártnévvel, a szavazólap zavarossá, nehezen értelmezhetővé tételével, megtévesztő nevű, gyanúsan manipulatív célzattal létrejött és a regisztráció feltételeinek gyanús könnyedséggel eleget tevő pártok neveit a választók döntésének megzavarására alkalmas módon tüntetik fel. Ily módon a parlamenti pártok közül a civil demokrácia valódi elveit és gyakorlatát egyedül komolyan vevő LMP választóit is hasonló nevű pártocskák neveivel igyekeznek megtéveszteni, ezzel is ékesen bizonyítva, hogy Önök szerint nem lehet más a politika, mint ilyen korruptan manipulatív.
 
6. amíg nem tiltanak be mindenfajta szavazatvásárlásra, illetve tömeges manipulációra alkalmas politikai reklámot (adott esetben közpénzekből, mint a Fidesz mostani „rezsicsökkentés” kampányai esetében, melyeket nem a pártkasszából fizetnek!), amíg tehát a választások nem kizárólag a jelöltek alkalmassága és tisztességesen egyenlő feltételekkel megismertetett programjuk elfogadása alapján dőlnek el
 
7. amíg a választási törvény megváltoztatásával, a népszavazások körének botrányos leszűkítésével, a népszavazás megvalósítási módjának manipulálhatóvá tételével, egyszóval a népszuverenitás közvetlen gyakorlásának durva korlátozásával megállapítható, hogy az ún. „rendszerváltás” óta hatalomra jutott „elit” az alkotmányt és az országgyűlést (a képviseleti rendszer egészét) is kizárólagos hatalomgyakorlásának eszközévé tette, megteremtve egy parlamentáris látszatú kormánydiktatúra közjogi és gyakorlati feltételeit, történik mindez egy olyan korban, amikor már minden technikai feltétele adott lenne, hogy akár az összes fontos közéleti-politikai kérdésben elektronikus szavazással közvetlenül a választópolgárok döntsenek! Mivel a civil társadalomnak ez lenne az érdeke, ennek megakadályozása (politikailag és az alkotmány „reformálásával”) nyilvánvalóan a hatalmat mára kizárólagosan gyakorló elit érdekeit szolgálja csupán, azért a történelmi felelősséget nekik kell viselniük.
 
8. addig a merőben formálissá tett választójog csupán ugyanannak a szűk „elit” hatalmának ismétlődő legitimációját szolgálja, valódi demokratikus választójogra még csak nem is hasonlít – a választók legfeljebb sztrájkjog vagy gyülekezési jog formájában gyakorolhatnának ma valami olyan politikai befolyást és hatalmat, mely valódi választójogra emlékeztetne tartalmilag és valódi eredményeit, következményeit tekintve
 
addig nyomatékkal megkérem Önöket, hogy ne küldjenek nekem ilyen megtévesztő leveleket, mikor a fentiek alapján nyilvánvaló, hogy az a választójog, melynek gyakorlására invitálnak, sem közjogilag, sem a politikai gyakorlatban nem létezik, illetve merőben megtévesztő, manipulatív rendszert képvisel. 
 
Ha nem küldenek ilyen megtévesztő leveleket sem nekem, sem a többi választópolgárnak, azzal jelentős közpénzeket spórolhatnak meg, az ilyen fölösleges, káros és manipulatív választásokra költött milliárdoknak nyilván lenne a köz számára fontosabb, megfelelőbb helye – elkölthetnék például a civil társadalom intézményrendszerének létrehozására és megerősítésére, a választók jogainak tudatosítását célzó kampányokra, a demokráciát komolyan vevő és ezért valódi programmal rendelkező pártok részletes programjának megismertetésére stb.
 
Állampolgári jogom, hogy töröljenek erről a levelezőlistáról és ne küldjenek nekem a jövőben ilyen megtévesztő leveleket, amíg nincs biztosítva a választási rendszer mélyreható megváltoztatásával, az egyetemes választhatóság kiterjesztésével a választójog valódi gyakorlásának feltételrendszere, addig ne alázzanak meg ilyen kamu ajánlatokkal, hogy választói jog gyakorlása címén legitimálnom kelljen ezt a civil demokráciával csúfot űző rendszert,
 
állampolgári jogom továbbá, hogy addig még a választásokon távol maradók statisztikájában se szerepeltessenek, azt a megtévesztő látszatot keltve ezzel, mintha akár csak távolmaradásommal legitimáltam volna a választások jogszerűségét és azok végeredményét, mert ennek éppen az ellenkezője igaz.
 
Nyílt levelemben azért is válaszoltam értesítőjükre, hogy nyilvánvalóvá tegyem: nem minden magyar állampolgár olyan korrupt, illetve manipulálható, mint amilyennek Önök az ilyen leveleikkel azokat a választókat feltételezik, akikre a jelenlegi alkotmányos kormánydiktatúra parlamentarizmusának négyévenkénti formális legitimációja épül, amit Önök „országgyűlési választásoknak” névvel illetnek. Válaszlevelemet azért nem a kormánynak címeztem, mert őket a fentiek alapján még annyira sem tartom legitimnek, mint a Választási Irodát. Közjogilag legfeljebb e nyílt levél civil olvasóinak politikai hatalmát lehet legitimnek tenni. Bízzunk abban, hogy minél többen és egyre határozottabb civil közösségeket alkotva fognak élni ezzel. Másban jelenleg nem bízhatunk a politika demokratizálását illetően.
Mivel jelenleg semmi sem garantálja, még közvélemény-kutatás sem vizsgálta érdemben, hogy a magyar választók többsége elfogadja-e egyáltalán a jelenlegi választási és politikai rendszer legitimitását, okunk van akár azt feltételezni, hogy egy erre vonatkozó népszavazás eredménye az lenne, hogy a jelenlegi választási és politikai rendszer nem legitim. Ügydöntő népszavazás esetén, melynek eredménye az lenne, hogy az Országgyűlés nem tartotta tiszteletben a népszuverenitást  és nem képviseli legitim módon,  fel kellene oszlatni és egy új, alkotmányozó nemzetgyűlés állíthatná helyre a legitimitást, a civil demokrácia intézményrendszerének majdani megteremtésével és alkotmányos garantálásával. Addig azonban ne küldjenek ilyen megtévesztő leveleket olyan „választóknak”, akiknek semmilyen érdemi választási lehetőséget nem biztosít a jelenlegi választási rendszer.
 
Tisztelettel
 
Kardos Gábor
választópolgár
 
P.S.: A sors iróniája, hogy levelükben azt írják: „a szavazóhelyiség nem akadálymentesített” - a fentiek alapján az egész választási rendszerről ez a legkevesebb, amit elmondhatunk.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Balt
2014. március 12. 21:07
Vendégszerző? (Na, nem vendéglátós értelemben.) Vagy hol jelent meg az eredeti? Vagy inkább: mit keres itt?
USsange
2014. március 12. 17:14
"Milyen valós lehetősége maradt a civil társadalomnak a túszul ejtett politika demokratizálására?" Inkább fogadj örökbe még egy karácsonyfát...
Volo
2014. március 12. 16:39
Mi a fa..sz..ól beszél ez? Kétségbe vonja a cikkíró a képviseleti demokráciát? Van olyan, hogy ( szerencsére), hogy a ballib veszít! Bazd meg, ez is demokrácia! Nem csak az, ha a ballib nyer! Hol a bánatban vinnyogna ez a szerencsétlen csalást, meg minden hülyeséget,feltéve( de meg nem engedve) a ballib nyerne? Visongana, hogy mekkora nagy csalás van? Nem kussolna!! Álszent banda!
kjkj945
2014. március 12. 16:31
1. nem kell a listás 2. visszahívás 3. programjuk a folytatás 3. ugy ahogy eddig is csaltak 4. a regi nem tetszett 5. te bunkó vagy, nem zavaros a lap 6. a te rezsidett 500%-ra emelni 7. nézd meg a jussa rendszert 8. ha nagytakarítás és nem gengszterváltás 5 ábra http://nepszava.hu/picture/13277/normal/53/00053094.jpeg mi is zavaros ebben??? K(utya) G(umi)!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!