Tudja, mi nekem a kommunizmus?

2014. április 18. 12:11

Amikor mindenki Mercedes C-Klasse kocsikkal mászkál.

2014. április 18. 12:11
Szanyi Tibor
Szanyi Tibor
Index

Aktív halott akar lenni a kádertemetőben, ez dicséretes.

Nagyon téved! Nézze meg, kik a jelöltek a különböző országokból: mindenütt a belpolitikában frontembereket rakták be minden oldalról. Korábban a lista közelébe sem akartam menni, mert ugyanazt gondoltam, mint ön. De már teljesen más a lisszaboni szerződés óta, valódi döntések születnek Brüsszelben. (...)

Tehát baloldali Bajnai és Gyurcsány vagy sem?

Bajnai és Gyurcsány is a tőke embere. Komoly baloldali érzékenységük van, de összességében a politikai bázisuk egy tőkeoldali szabadpiaci gondolkodás. Amit nem tudok elfogadni.

Ez elég elvont. Konkrétan miben jelenik meg a különbség?

Mondok egy példát, és nyugodtan végig lehet kérdezni minden politikust, mit gondol. Ez egy legitim, európai szocialista gondolat, a PES-nek (Európai Szocialisták Pártja) a manifesztójában benne van: ott adózol, ahol a profitodat szerzed. Látszólag egy szikár mondat. De ha megnézzük a következményeit, benne van nem csak az, hogy helyben adózól, de az is, hogy nincs adózatlan tőketranszfer. És van még egy lépés: a tranzakciós pénzügyi adó százezer euró fölötti utalásokon fél százalék. Na most próbáld meg ezt meghirdetni Magyarországon! Beszéld ezt meg a Gyurcsánnyal vagy a Bajnaival, mennyire tetszik nekik! Én a saját választmányomban sem merem fölnyitni ezt a vitát, de ettől még ott van a manifesztónkban.

És mit képvisel Mesterházy Attila? Ő baloldali?

Igaza volt Gúr Nándornak: Mesterházy gondolatai, tézisei sokkal erősebben baloldali fundamentumokkal bírnak, mint bármelyik másik korábbi elnökünknél. Horn azért egy nehéz eset, mert az egy tök más történelmi szituáció volt. Ő privatizőr is lett, de az egy gazdasági kényszer volt. Mesterházy ténykedését viszont nagyon megbélyegzi, hogy elnökként jó arcot kellett mutatni a liberális irányba tartó erők felé is. (...)

Hoppá, akkor most térjünk át arra, hogy ön ezek szerint kommunista. Az?

Nem. De marxista igen.

Marxista.

Maximálisan, igen. De pontosítani szeretném. Marxnak a gazdasággal kapcsolatos nézeteit vállalom. Viszont nem szeretnék belebonyolódni abba, mi van például leírva a Kommunista Kiáltványban. Mert ha hiszik, ha nem, az a maga módján egy fricskapamflet volt, nem úgy komoly irodalom, ahogy. Marxista vagyok, amennyiben ez a gazdasági és osztályszerkezeti analízisét adja a társadalomnak. Ez nem azt jelenti, hogy Marx minden betűjét vállalom. Ez olyan, mint hogy Mick Jaggert is imádom, de nem minden dalát. (...)
 
Az előbb azt fejtegette, mekkora marxista, most pedig a kortárs fogyasztói kultúra termékét, sőt egyik csúcsát dicséri.

Álljon meg a menet! Tudja, mi nekem a kommunizmus?

Mi a kommunizmus Szanyi Tibornak?

Amikor mindenki Mercedes C-Klasse kocsikkal mászkál. Én marxista vagyok, mert ez olyan dolog, mint hogy hiszel-e az egyszeregyben. A kapitalizmus körülményei között a társadalom osztályszerkezete egyszerűen kialakul. Ez egy gazdaságfilozófiai tudomány. A kérdés, hogy marxista vagyok-e, olyan, mint hogy most einsteinista vagyok-e, hiszek-e a relativistáselméletben. Az meg kétségtelen, hogy ezt a kapitalizmust nem lehet tovább így folytatni, ahogy van. Ebből a szempontból a garantált alapjövedelmet a legvaskosabb kezdeményezésnek tartom az elmúlt időszakból.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MOPO3OB
2014. április 20. 10:31
"Amikor mindenki Mercedes C-Klasse kocsikkal mászkál." Azt vajon tudja Szanyi kapitány, hogy Trabant az egykori AUDI (akkori nevén DKW) gyárában készült? Valami ilyesmit csinálna a kommunizmus a Mercedes C-Klasse autókkal is.
Sulammit
2014. április 19. 13:18
" Ebből a szempontból a garantált alapjövedelmet a legvaskosabb kezdeményezésnek tartom az elmúlt időszakból." Kár, hogy az elmúlt nyolc + 4 + a rendszerváltozás előtt nem tartottátok fontosnak! "Olyan vaskosnak"! Vaskos az lesz amit kapsz az EU-ban ezt tudjuk, nem kell itt a kamu duma.
Sulammit
2014. április 19. 13:09
Akinek az a válasza a pártja bukásának riporteri kérdésére, hogy a Fidesz hány szavazatot vesztett és nem az, hogy a jobbiktól 270 ezer szavazat választotta el, az egy hiteltelen bukott ember. Ami pedig az erkölcseit illeti .. tudod, két tejfölbe mártogatsz.
Sulammit
2014. április 19. 13:02
Szegény nagyanyámat azzal hülítettétek, és el is hitte, hogy nem lesz pénz, mindenki azt vesz az üzletben le a polcokról, amire szüksége van! Ez a hatvanas években volt. Ti egy lódics Jancsik vagytok. Vagy úgy helyesebb, hogy hazug fráterek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!